INFOTAINMENT

[FOTO] BMW predstavlja najnoviju verziju iDrive sustava: Velika pozornica za interakciju i informacije

08.03.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Novi BMW operativni sustavi 8,5 i 9 će se postupno uvoditi u trenutne modele tijekom 2023. godine, a zakrivljeni zaslon će i dalje služiti kao točka interakcije za multi-senzorno BMW iDrive iskustvo

BMW Grupa je dosegla najnoviji stupanj razvoja sa sustavom BMW iDrive. Novi početni zaslon s jasno raspoređenim funkcijama nudi veću jednostavnost korištenja na BMW zakrivljenom zaslonu. Koncept QuickSelect sustava dodatno donosi poboljšanu strukturu izbornika koja se oslanja na uređaje potrošačke elektronike. Novi BMW iDrive igra jedinstvenu ulogu u pružanju fokusiranog, sigurnog iskustva vožnje prikazujući prave informacije na pravom mjestu. Novi BMW iDrive sustav postupno će se uvoditi u trenutne modele tijekom 2023. godine.

To znači da će se kompatibilnost s operativnim sustavom BMW 8.5 po modelu i početku proizvodnje odnositi na modele BMW serije 7, iX, i4, X5, X6, X7, XM postupno od srpnja 2023. A kompatibilnost BMW operativnog sustava 9 prema modelu i početku proizvodnje uključuje modele BMW serije 2 Active Tourer te BMW X1 od studenog 2023. Ovaj novi operativni sustav otvara vrata proširenom rasponu aplikacija, optimiziranom upravljanju dodirom i češćim ažuriranjima. Dodatni modeli BMW-ove kompaktne klase, uključujući serije 1 i 2, te iX1 i X2, slijediti će primjer tijekom 2023. godine.

Sa svojim novim grafičkim sučeljem i optimiziranom strukturom izbornika, BMW iDrive će se u budućnosti još više fokusirati na interakciju korištenjem zaslona osjetljivog na dodir i prirodnog jezika. BMW kaže da će zakrivljeni zaslon i dalje služiti kao točka interakcije za multi-senzorno BMW iDrive iskustvo.

Novi početni zaslon prikazuje funkcije na jednoj razini i omogućuje brz pristup

Sljedeća generacija BMW iDrive pretvara početni zaslon na BMW zakrivljenom zaslonu u trajno vidljivo korisničko sučelje. Ostale individualno konfigurirane grafike također se mogu prikazati ovdje u svakom trenutku kao alternativa prikazu karte navigacijskog sustava.

Novi princip nultog sloja znači da su sve relevantne funkcije i informacije prikazane na jednoj razini, što omogućuje odabir željene funkcije bez prethodnog ulaska u podizbornik. Umjesto toga, live widgeti se pojavljuju u okomitom rasporedu na vozačevoj strani korisničkog sučelja. Ove ikone funkcija mogu se odabrati povlačenjem prsta i također konfigurirati pojedinačno. Funkcionalnost QuickSelect omogućuje izravan odabir zabavnih programa, popisa kontakata i postavki vozila, pokretanje interakcije s BMW Intelligent Personal Assistant ili aktiviranje drugih opcija izbornika, sve dodirom. A nakon odabira relevantnih postavki, za povratak na početni zaslon dovoljan je brzi dodir na početnu ikonu na donjem rubu zaslona.

BMW se orijentira na današnje radne navike i nudi odgovarajuće korisničko iskustvo

Radni koncept za novi BMW iDrive stoga je usklađen s navikama korisnika uspostavljenim s današnjim uređajima potrošačke elektronike. Nova, ravna struktura izbornika čini aktiviranje funkcija i postavki puno bržim i jednostavnijim. U isto vrijeme, sustav ide daleko prema obogaćivanju iskustva vožnje u BMW-u. Digitalni sadržaj je – baš kao i hardver, u obliku BMW zakrivljenog zaslona – dizajniran da poboljša fokus vozača po čemu je BMW poznat. BMW iDrive pruža prave informacije na pravom mjestu iu pravo vrijeme.

Kako bi se osigurala intuitivna interakcija tijekom vožnje, grafičko sučelje i struktura izbornika imaju izgled koji je razvio BMW Group Design koji je dosljedan i karakterističan za marku. Kao rezultat toga, kupci mogu uživati u prepoznatljivom BMW korisničkom iskustvu u svakom trenutku.

BMW Operating System 8.5 i 9 postavljaju temelje

Novi BMW iDrive s QuickSelectom daljnji je razvoj BMW operativnog sustava 8 ugrađenog u trenutne BMW modele s BMW zakrivljenim zaslonom, a temelji se na posljednjoj generaciji infotainment glavnih jedinica, koje su također odgovorne za grafičku obradu.

Novi BMW operativni sustav 8.5 postupno će se uvoditi u sve srednje, izvršne i luksuzne modele iz BMW-a. I dalje će se temeljiti na Linuxu i kombinirat će se s najvećom verzijom BMW-ovog zakrivljenog zaslona.

Razvija se digitalno iskustvo na specifičnom BMW zakrivljenom zaslonu modela kompaktne klase s novim BMW operativnim sustavom 9, temeljenim na softveru Android Open Source Project.

Prijelaz s guranja, okretanja i pritiskanja na prevlačenje, dodirivanje i prirodni jezik

Kada je BMW iDrive sustav prvi put lansiran 2001. s novim BMW-om serije 7, njegova glavna svrha bila je korištenje jednog zaslona i jednog interaktivnog elementa za što više funkcija kako bi se smanjio broj tipki, kontrola i zaslona. BMW iDrive Controller stoga je stekao status univerzalnog upravljačkog uređaja kakav smo poznavali iz računalnog miša. Pomicanje i klikanje po radnoj površini postalo je okretanje, guranje i pritiskanje u automobilu – intuitivno i uz minimalno ometanje ceste ispred vas.

Nakon otprilike 20 godina, digitalnim korisničkim iskustvom dominiraju dodirne podloge, zasloni pametnih telefona osjetljivi na dodir i glasovni pomoćnici. Prevlačenje prstom, dodirivanje i govor najčešći su načini interakcije. Funkcionalnost zaslona osjetljivog na dodir BMW-ovog zakrivljenog zaslona i dijalog korištenjem prirodnog jezika predstavljaju suvremeni oblik interakcije između čovjeka i automobila.