Program Artemis

[FOTO/VIDEO] Michelin se sprema za odlazak na Mjesec: Guma bez zraka za lunarno vozilo

16.03.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Kako bi dizajnirao rješenje, uz svoje iskustvo stečeno tijekom prethodnih suradnji s NASA-om, Michelin će se osloniti na svoju stručnost u visokotehnološkim materijalima i na stečenom know-how-u u razvoju bezzračnih rješenja za ekstremne primjene

Guma bez zraka za opremanje budućeg lunarnog vozila je novi izazov za Michelin, francuskog proizvođača guma, u suradnji s timom koji je formirao Northrop Grumman, u okviru NASA-inog natječaja prošlog studenog. Model budućeg lunarnog vozila široj javnosti je prvi put otkriven ove godine u siječnju na Consumer Electronic Show-u (CES) u Las Vegasu. Inače, o nekim Michelinovim rješenjima penumatika bez zraka (airless) za upotrebu u svakodnevnim situacijama smo pisali u nekoliko navrata.

Tim pod vodstvom aeronautičke tvrtke Northrop Grumman osigurat će NASA-i pristupačan i održiv dizajn vozila koji će proširiti ljudsko i robotsko istraživanje površine Mjeseca.

Michelin se sprema za odlazak na Mjesec: Guma bez zraka za lunarno vozilo Izvor: Promo fotografije / Autor: Michelin

Lunarno terensko vozilo

Budućnost života u svemiru počinje upravo ovdje - s vozilom koje je sposobno proći kroz surovo okruženje planeta i njihovih mjeseci, a istovremeno očuvati ljudski život. Dizajn Lunar Terrain Vehicle nudi održivo, fleksibilno i pristupačno vozilo koje može podržati poboljšano ljudsko i robotsko istraživanje površine Mjeseca i, u konačnici, Marsa.

Northrop Grumman se udružio s tvrtkama AVL, Intuitive Machines, Lunar Outpost i Michelin kako bi NASA-inim astronautima konstruirao novo vozilo za istraživanje Mjeseca za misiju Artemis i dalje. Svi oni zajedno su vrlo sposoban tim stručnjaka koji nudi kritična rješenja za klijente u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji.

Jeste li znali?

Michelin, pionir zrakoplovstva, već je ponudio svoje znanje u osvajanju svemira. Devedesetih godina prošlog stoljeća marka je isporučila gume za svemirski šatl koje su bile neophodne da bi sigurno sletio na Zemlju po povratku s misije.

Tijekom 2000-ih Michelin je ponovno surađivao s NASA-om na razvoju Lunarnog kotača, kojim bi se opremila istraživačka vozila. Riječ je o kotaču bez komprimiranog zraka koji je i fleksibilan i robustan te se ne može probušiti, a koji će poslužiti kao osnova za razvoj prototipa planiranog za 2025. godinu.

Istraživanje i razvoj Michelin grupe u brojkama pokazuju da im je proračun za istraživanje i razvoj u iznosu od 1 milijarde eura, 6000 ljudi u sektoru istraživanja i razvoja i da je grupa vlasnik 10.700 patenata.

Bezzračna Michelin guma za buduće lunarno vozilo

Guma koja je sposobna odoljeti ekstremnim uvjetima na lunarnom vozilu kako bi se olakšalo istraživanje površine Mjeseca i omogućila održiva prisutnost na Mjesecu 2025., a u konačnici i na Marsu: to je cilj Michelinovih timova za istraživanje i razvoj.

Model prototipa lunarne gume bez zraka, ugrađen u lunarno vozilo, bit će izložen u sjedištu Northrop Grummana (Falls Church, Virginia, SAD).

Program Artemis koji je razvila NASA planira poslati jednog muškarca i jednu ženu na Mjesec 2025. godine. Dva astronauta će putovati uokolo u novom lunarnom vozilu, tražeći mjesto pogodno za postavljanje baze. Zapravo, američka svemirska agencija planira izgraditi bazni kamp na ovom području, koji će imati veliku količinu vodenog leda.

Izazov u skladu s Michelinovom svrhom i njihovim vještinama

Sudjelovanje u ovoj avanturi i praćenje ovih istraživačkih radova u skladu su s Michelinovom svrhom i njihovom strašću prema mobilnosti. Za francuskog proizvođača guma je ovo zapravo prilika za stjecanje novih znanja u pogledu rješenja mobilnosti i dodatno stimuliranje jedinstvenih Michelinovih kapaciteta za inovacije.

  • +3
Michelin se sprema za odlazak na Mjesec: Guma bez zraka za lunarno vozilo Izvor: Promo fotografije / Autor: Northrop Grumann

Kako bi dizajnirao rješenje za gume bez zraka koje je prilagođeno LTV-u (Lunar Terrain Vehicle), uz svoje iskustvo stečeno tijekom prethodnih suradnji s NASA-om, Michelin će se osloniti na svoju stručnost u visokotehnološkim materijalima i na stečenom know-how-u u razvoju bezzračnih rješenja za ekstremne primjene.

Tko sve sudjeluje u projektu

Kao glavni izvođač, Northrop Grumman će voditi integraciju sustava, premošćujući vlastito iskustvo dokazano u letovima s dizajnom svemirskih letjelica kako bi uključio skladištenje tereta, upravljanje energijom, avioniku, navigaciju, senzore, kontrole, planiranje misije, operacije i obuku.

AVL, vodeći u industriji za razvoj, simulaciju i testiranje pogonskih sustava, donijet će svoju stručnost u unapređenju baterijskih sustava, autonomne vožnje i električnih pogonskih rješenja kako bi mobilnost površine Mjeseca postala stvarnost. AVL će timu pružiti skalabilne alate i tehnologije za dizajniranje, napajanje i uspješno korištenje LTV-a u ekstremnim okruženjima povezanim s Mjesecom i šire.

Intuitive Machines, vodeći ponuđač i dobavljač svemirskih proizvoda i usluga, osigurat će funkcionalnost lansiranja i slijetanja vozila za Northropovo lunarno terensko vozilo s tehnologijom iz tvrtke Nova-D landera. Nova-D može isporučiti 500 kg tereta lunarnoj službi.

Lunar Outpost (hrv. predstraža) je na čelu mobilnosti za Mjesečevu površinu. Kroz svoju liniju proizvoda za planetarne rovere, Lunar Outpost posjeduje ključnu stručnost u izradi prototipa, ublažavanju prašine i toplinskim tehnologijama. Uz to, Lunar Outpost nosi znanje o jedinstvenim izazovima s kojima se susreću platforme za mobilnost na Mjesecu.