uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Nevjerojatan Audi skysphere concept! Dizajniranje budućnosti koju zamišljamo počinje sada

11.08.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Električni motor smješten na stražnjoj osovini odgovoran je za isporuku snage kotačima Audi skysphere koncepta, dok se ukupno 465 kilovata snage (632 KS) i 750 Nm okretnog momenta lako snalaze s roadsterom koji teži samo oko 1800 kg

Audi je predstavio prvog člana nove obitelji konceptnih vozila, spektakularni roadster. Audi skysphere concept naziv je kabrioleta s dvoja vrata na električni pogon čije linije vode izravno u Audijev dizajn sutrašnjice. S njim marka ilustrira svoju viziju progresivnog luksuznog segmenta budućnosti, u kojem interijer postaje interaktivni prostor, a vozilo platforma za zadivljujuća iskustva. To je omogućeno zahvaljujući autonomnoj vožnji, revolucionarnom redizajniranju interijera i besprijekornom digitalnom ekosustavu.

Audi skysphere concept pokazuje kako marka redefinira luksuz u budućnosti - više se ne radi samo o vožnji. Konceptni automobil dizajniran je s jasnim ciljem da svojim putnicima ponudi fascinantna, visokokvalitetna iskustva.

Kako bi putnicima pružio maksimalnu slobodu, koncept Audi skysphere dizajniran je za dva različita iskustva u vožnji: grand touring iskustvo i sportsko iskustvo. Time se koriste spektakularni tehnički detalji - promjenjivi međuosovinski razmak. Električni motori i sofisticirani mehanizam s dijelovima karoserije i okvira koji klize jedan u drugi omogućuju promjenu samog međuosovinskog razmaka i vanjske duljine automobila za 250 milimetara. U isto vrijeme, U isto vrijeme, razmak od tla varira za 10 milimetara radi poboljšanja udobnosti i dinamike vožnje.

Audi skysphere concept - statika Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Pritiskom na gumb, vozač može iskoristiti svoju slobodu i izabrati vlastito iskustvo u vožnji. Tako vozač ili sam pilotira svojim e-roadsterom dugim 4,94 metra u 'Sports' načinu rada sa skraćenim međuosovinskim razmakom, dok upravljanje stražnjim kotačima osigurava da vozilo ostane izuzetno agilno unatoč svojim dimenzijama. Ili se može odlučiti za vožnju u 5,19 metara dugom GT-u u autonomnom načinu vožnje 'Grand Touring', uživajući u nebu i krajoliku, maksimalnom prostoru za noge i uslugama koje nudi besprijekorno integrirani digitalni ekosustav.

U autonomnom načinu rada upravljač i pedale prelaze u nevidljivo područje; osjećaj prostora u konceptnom automobilu otvara potpuno nova područja mogućnosti za ovakav sportski kabriolet. U međuvremenu, Audi skysphere svojim sustavom senzora automatski prati cestu i promet te putnike vozi sigurno do odredišta.

Audi skysphere concept - dinamika Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Slično kao što dizajn interijera nudi novu, suvremenu interpretaciju luksuza, digitalizacija i ekosustav otvaraju neviđenu razinu slobode i svjetove iskustva za putnike u vozilu. Zahvaljujući Audijevim vlastitim uslugama i mogućnosti integriranja digitalnih usluga, mogućnosti su gotovo beskrajne. Osim toga, putnici mogu podijeliti svoje iskustvo na cesti s prijateljima putem društvenih mreža, sa slikama unutrašnjosti i okolice. Vozilo se brine i za svakodnevne zadatke koji nadilaze samu vožnju. Na primjer, autonomni Audijev skysphere concept preuzima svoje putnike s informacijama o njihovom trenutnom odredištu i samostalno upravlja parkiranjem i punjenjem.

Audi skysphere će biti predstavljen na svom 'domaćem terenu' u Kaliforniji

Audijev koncept skysphere će imati svoju javnu premijeru 13. kolovoza 2021. u sklopu Tjedna automobila u Montereyu - na legendarnom golf igralištu Pebble Beach. To znači da se otkrivanje vozila u Kaliforniji odvija manje -više na domaćem terenu. To je zato što je konceptni automobil zamišljen i dizajniran u Audi Design Studiu u Malibuu, samo nekoliko koraka dalje od autoceste Pacific Coast, legendarne obalne ceste koja povezuje predgrađa Los Angelesa sa sjevernom Kalifornijom.

Voditelj studija Gael Buzyn i njegov tim kreativni su umovi iza projekta. Legendarni klasični model iz vlastite povijesti tvrtke - roadster Horch 853 - poslužio je kao inspiracija za novi revolucionarni model. Impresivan kabriolet, također dugačak oko 5,20 metara, nije bio samo definicija modernog luksuza 1930-ih, već je i osvojio Concours d’Elegance u Pebble Beachu 2009.

Ali vizualna inspiracija prethodnika ograničena je na dimenzije koncepta i tipične proporcije s prilično kompaktnom kabinom i dugim prednjim dijelom. Pogled ispod haube Horcha otkriva impozantni redni osmerocilindrični motor zapremine 5 litara. S druge strane, Audi skysphere uglavnom ima komponente za električni pogon između prednje osovine i vjetrobranskog stakla, poput punjača i istosmjernog/istosmjernog (DC/DC) pretvarača, plus pokretače te elektroničke i mehaničke komponente za prilagodljivo međuosovinsko rastojanje. Sadrži i prostrani prtljažnik ispunjen s dvije golf torbe posebno dizajnirane za konceptni automobil.

Pogonski sustav: 465 kW snage

'Nove tehnologije poput elektrifikacije, digitalizacije i autonomne vožnje dale su nam priliku da stvorimo iskustvo koje nadilazi ono što danas nude tipični roadsteri', rekao je voditelj projekta dizajna Gael Buzyn.

Električni motor smješten na stražnjoj osovini s pogonom odgovoran je za isporuku snage kotačima Audi skysphere koncepta. Ukupno 465 kilovata snage (632 KS) i 750 Nm okretnog momenta lako se snalaze s roadsterom koji teži samo oko 1800 kilograma. Raspodjela težine od oko 60 posto na stražnjoj osovini s pogonom rezultira dovoljnom vučom i ubrzanjem od 0 do 100 km/h u samo četiri sekunde, ako je potrebno.

Moduli baterije Audi skysphere koncepta primarno su postavljeni iza kabine - idealna konfiguracija za težište i okretnost vozila. Daljnji moduli mogu se pronaći između sjedala u središnjem tunelu unutrašnjosti skysphere concepta - još jedan položaj odabran u korist dinamike vozila. Očekuje se da će kapacitet baterije biti veći od 80 kWh, što će automobilu omogućiti domet veći od 500 kilometara prema WLTP standardu, barem u ekonomičnom GT načinu rada.

  • +66
Audi skysphere concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

Podvozje: upravljanje stražnjim kotačima i prilagodljivi zračni ovjes

Vozilo ima osovine s dvostrukim vilicama sprijeda i straga. Gornja i donja vilica kovane su ili lijevane od aluminija. Upravljanje se odvija putem upravljačkog sustava koji upravlja i prednjim i stražnjim kotačima. Budući da sustav nije mehanički povezan s prednjom osovinom, vozač može odabrati različite omjere upravljanja i postavke upravljanja - sve to pritiskom na gumb. To omogućuje podešavanje upravljanja s izrazito izravnog na udobno, ali i s velikih sila samoporavnavanja do minimalnih sila samoporavnavanja, na primjer pri parkiranju. Upravljač stražnje osovine i prilagodljivi međuosovinski razmak također doprinose malom radijusu okretanja automobila.

Dugo uspostavljena Audijeva tehnologija podvozja osigurava da ovjes pruža potrebnu razinu svestranosti - najnovija evolucijska faza Audijevog prilagodljivog zračnog ovjesa implementirana je u konceptni automobil i ima tri neovisne zračne komore koje pružaju udoban osnovni ovjes. Pojedine komore mogu se deaktivirati za sportskiju vožnju brzim ubrzanjem. Rezultat je da karakteristična krivulja opruge postaje progresivnija, smanjujući kotrljanje i nagib na minimum. Spuštanje karoserije za 10 mm smanjuje aerodinamički otpor, što je osobito važno pri vožnji na velike udaljenosti.

Aktivni ovjes Audi skysphere koncepta igra ključnu ulogu u svestranosti upravljačkih karakteristika automobila. Prilikom jednostavne vožnje, pojedinačni kotači se selektivno podižu ili spuštaju kako bi se kompenzirale neravnine i valovitosti na površini ceste - rezultat simbioze između digitalnih predviđanja navigacijskog sustava i sofisticiranih sustava upravljanja i aktiviranja aktivnog podvozja. Montirane na aerodinamički oblikovane alu felge od 23 cola, gume 285/30R23 postižu savršenu ravnotežu između prikladnosti za putovanja na velike udaljenosti zahvaljujući minimalnom otporu kotrljanja i sportskom, aktivnom stilu vožnje s visokim uzdužnim i bočnim ubrzanjem.

Izvana: pijetet bez retro imitacije

Što se tiče njihovog otiska na podlogu - 5,23 metra duljine naspram 5,19 m; širine 1,85 naspram 2,00 m - lako je vidjeti sličnost između legendarnog kabrioleta Horch 853 i Audi Skysphere koncepta. Zapanjujuća razlika, s druge strane, može se pronaći u njihovoj visini - legendarni Horch, sa svojim ikoničnim dizajnom, uzdizao se do 1,77 m ovisno o obliku karoserije, dok se njegov autonomni potomak, Audi Skysphere, saginje do ceste u sportskom načinu rada na 1,23 m, s optimiziranim težištem i aerodinamikom. Konceptni automobil odaje počast klasičnom modelu, a da ne ostane samo retro imitacija.

Uostalom, osim njegovih dimenzija, linije čine pravu razliku. Svojim širokim zakrivljenim i raširenim lukovima kotača tipičnim za marku, Skysphere naglašava širok trag kotača - vidljiv pokazatelj njegovih dinamičkih talenata. Gledano sa strane, proporcije su impresivne s dugačkom haubom i - osobito sprijeda - kratkim prevjesom. Površine lukova kotača i prednje haube organski su zakrivljene. Stražnji kraj razvijen je u zračnom tunelu i kombinira elemente speedstera i shooting brake-a s velikim staklenim površinama u tradicionalnom i modernom dizajnu. Dvije torbe za noć dizajnirane posebno za Audi Skysphere nalaze prostor ispod stakla i drže se na mjestu remenima koji su rastegnuti u križ.

Prednji kraj, iako više ne služi kao rešetka za hladnjak, jasno prikazuje tipičan Singleframe marke i trodimenzionalno osvijetljeni amblem s četiri prstena. Cijeli Singleframe, kao i susjedne površine sa strana dizajnirane su s bijelim LED elementima da doslovno djeluju kao pozornica za vizualne efekte - oboje funkcionalne učinke, kao i pokretne sekvence dobrodošlice pri otvaranju i zatvaranju vozila.

Lagano prigušivanje i strukturirano, ritmički pulsirajuće svjetlo proizvode elegantan učinak. Dnevna svjetla u bočnim prednjim dijelovima daju svjetlosnim jedinicama odlučan, usredotočen'pogled'. Ako se promijeni međuosovinski razmak, LED diode sprijeda i straga prikazuju posebno sastavljen dinamički slijed.

Stražnjim dijelom također dominira digitalno upravljana LED površina koja se proteže cijelom širinom vozila. Bezbroj crvenih LED dioda raspršeno je poput rubina po okomitoj stražnjoj površini. Refleksije stvaraju dinamičke svjetlosne efekte i efekte sjene kada se rasvjetne jedinice uključe i isključe.

Nakon promjene međuosovinskog razmaka, a time i načina rada iz GT u Sport, svjetlosni potpis se također mijenja i šalje jasnu naznaku o promijenjenom karakteru Audijevog koncepta Skysphere, posebno u području oko Singleframa.

Karakteristična značajka bočnog pogleda su bočni pragovi koji izgledaju kao da strše u luk stražnjih kotača - nužna značajka kada se promjenom međuosovinskog razmaka zapravo gura unatrag. Pragovi su pričvršćeni na prednji kraj automobila, a dok se pomiče, prag također klizi straga ispod fiksnih vrata. Pritom se međuosovinski razmak smanjuje sa standardne veličine modfela Audi A8 L na znatno kompaktniju veličinu Audija RS-a prilagođenog krivulji 5-25 centimetara čini razliku. I ne samo tehnički, već i vizualno, a prije svega u smislu iskustva u vožnji.

Nema sumnje da Audijev koncept Skysphere ima dvije osobe - GT i luksuzni sportski automobil. Ključne razlike, međutim, mogu se uživati ​​samo u unutrašnjosti jer ovdje, iza stražnjih krilnih vrata i vrata sa širokim otvaranjem, Audi Skysphere nudi izrazito kontrastna iskustva.

Interijer: dvije sfere iskustva u jednom

Kad su u pitanju tri nadolazeća konceptna automobila Audi skysphere, Audi grandsphere i Audi urbansphere o čemu smo nedavno pisali, marka postavlja prostor koji okružuje putnike ('sfera') i koji za njih postaje iskustvo - unutrašnjost - u središtu njihovog dizajna. To je zato što su sva tri vozila dizajnirana za autonomnu vožnju razine 4 - što znači da u određenim definiranim situacijama na cesti i u prometu vozač može prenijeti potpunu odgovornost na automobil i više ne mora intervenirati.

Zbog toga se upravljački elementi poput upravljača i papučica mogu zakrenuti u nevidljiv položaj i tako potpuno ukloniti iz unutrašnjosti. A putnici, uključujući i onoga na prednjem lijevom sjedalu, mogu uživati ​​u novom obliku slobode - slobodi opuštanja na otvorenom, uživanju u krajoliku i vjetru ili u interakciji s internetom i svijetom zahvaljujući povezanosti sa digitalnim ekosustavom u Audi skysphere-u.

Bez kontrola, interijer se pojavljuje kao lagano, prostrano okruženje, inspirirano u mnogim područjima Art Deco svemirom. Udobna sjedala diče se vizualnom elegancijom dizajnerskog namještaja, no ispunjavaju funkcije autosjedalice u načinu vožnje bez ikakvih kompromisa - bočna podrška i sigurnosne značajke dio su paketa. Tapecirana su održivo proizvedenom tkaninom od mikrovlakana i, zahvaljujući svom promjenjivom položaju u unutrašnjosti, nude onu vrstu slobode kretanja i prostora za noge kakvu inače možete doživjeti samo kada letite prvom klasom u avionu. Ekološki certificirano drvo eukaliptusa i sintetički proizvedena imitacija kože drugi su održivo proizvedeni materijali koji doprinose stvaranju neusporedivog iskustva u unutrašnjosti vozila.

Ako se koncept Audi skysphere koristi u načinu rada kojim upravlja vozač, tada se unutrašnjost pretvara u ergonomski savršen kokpit stroja za vožnju. Zajedno s podvozjem i karoserijom, ploča s instrumentima i ploča monitora na središnjoj konzoli također se pomiču straga. Vozač pronalazi sve komande, uključujući upravljač i pedale, u položaju koji im najbolje odgovara.

Velike površine monitora na dodir - širine 1415 mm, visine 180 mm - na armaturnoj ploči i u gornjem dijelu središnje konzole koriste se za upravljanje vozilom i infotainment sustavima. U načinu Grand Touring ovo se može koristiti za prikaz sadržaja s Interneta, video konferencija ili streaming filmova. Male dodirne ploče na vratima koriste se za rad klima uređaja.

Visokokvalitetni zvučni sustav, koji pristaje ovom luksuznom kabrioletu, pruža zvuk koncertne dvorane čak i kad je vozilo u pokretu. Zvučnici su skriveni iza panela vrata; još nekoliko u stražnjoj unutarnjoj stjenci čak proizvode surround zvuk. Oblik naslona za glavu sprječava turbulencije i neugodnu buku vjetra.

Doživljaj vozila: luksuz bez granica

Audi skysphere, Audi grandsphere, a dolaskom 2022. godine, Audi urbansphere tri su konceptna automobila koje marka s četiri prstena koristi za predstavljanje svoje vizije progresivnog luksuza. U tom procesu Audi stvara iskustvo vozila koje daleko nadilazi svrhu samo provedenog vremena u automobilu da biste stigli od točke A do točke B, pa čak i daleko izvan samog iskustva u vožnji.

Ovi konceptni automobili imaju novi dizajn koji u konačnici ponovno zamišlja unutrašnjost, putnički prostor kao središte vozila i više ne podređuje iskustvo putnika zahtjevima tehnologije. To se odražava u promjenjivom rasporedu unutrašnjosti, nestanku komandi i velikom prostranstvu kabine. U načinu Grand Touring ovo ne samo da omogućuje da oba putnika uživaju u glatkom i ugodnom putovanju, već ga kombinira i s novim ponudama usluga. Oni se mogu koristiti za pristup raznim opcijama usluga vezanim uz trenutno putovanje - poput projektiranja spektakularne slikovite rute, kao i ponude restorana ili hotela.

Dostupne su i prilagođene opcije za informiranje i zabavu, poput povezivanja ugrađene usluge streaminga s pružateljima glazbe i videa koji se koriste kod kuće. U sljedećem koraku, Audi također nastoji pružiti personalizirane i ekskluzivne mogućnosti korisnicima svojih luksuznih automobila u budućnosti - poput koncerata, kulturnih događaja ili čak sportskih događaja koji su dostupni samo na poseban poziv. Na taj će način vozilo poput koncepta Audi skysphere postati platforma za iskustva koja u samo nekoliko godina proširuju vidike izvan puke vožnje.