HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Renault Mégane E-TECH Electric je stigao: Upoznajte ovaj impresivan kompaktni električni hatchback

15.04.2022 u 08:11

Bionic
Reading

Verzija Equilibre standard charge (AC7) s paketom baterija od 40 kWh i 96 kW (130 KS) snažnim e-motorom kreće od 275.900 kn, a zanimljiva verzija evolution extended range ( AC22 + DC130) s paketom baterija od 60 kWh i 130 kW (220 KS) kreće od 333.900 kn

Nakon što smo u veljači bili na dinamičkoj premijeri novog modela Renault Mégane E-TECH Electric, potpuno električnog automobila iz C-segmenta, francuski je proizvođač održao i njegovu hrvatsku premijeru. Mégane E-TECH Electric svojim izgledom sugerira da je riječ o crossover/SUV-u, no ovo je i dalje hatchback C-segmenta.

I ne treba ga povezivati s trenutnim modelom Mégane kakvog poznajemo od 2016., jer riječ o potpuno različitim konceptima, koji trenutno dijele samo, još od 1995. godine na tržištu dobro prihvaćeno - ime. Klasični model Mégane aktualne četvrte generacije je hatchback (uz karavansku verziju Grandtour i Conquest kao SUV coupé) C-segmenta te će se i dalje proizvoditi, ali kao model s klasičnim motorom s unutarnjim izgaranjem ili kao hibrid s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Renault Grupa, pionir je u području električnih vozila i trenutačno je vodeća marka na tom tržištu u Europi. U više od deset godina je prodala više od 400.000 vozila koja su zajedno prešla deset milijardi kilometara bez emisija.

Prvi među Renaultovim potpuno električnim modelima, Zoe, ove godine slavi svojih prvih deset godina otkako se nalazi na tržištu. Deset punih godina odlična su referenca, kada se govori o iskustvu prikupljenom u realnim uvjetima ovog masovno proizvođenog prvijenca, pa se doista ne može osporiti veliko iskustvo Renaulta u potpuno električnim automobilima.

S druge strane francuski proizvođač ima i nekoliko elektrificiranih modela, koji se mogu svrstati u kategoriju hibridnih modela: Clio E-TECH, Captur E-TECH, Mégane E-TECH, Mégane Grandtour E-TECH i Mégane Conquest E-TECH. O ovoj liniji ne treba trošiti previše riječi, jer su i to modeli čija se tehnologija može smatrati prilično naprednom, no ipak potpuno električni modeli su nešto čemu se možemo nadati da će u budućnosti preuzeti potpuni primat u cijelom svijetu.

Renault Mégane E-TECH Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Mégane E-TECH Electric plod je tehnološke strategije Renaulution. Prvi je to model koji će se u cijelosti proizvoditi u ElectriCityju, novom industrijskom centru Renault Grupe i vodećem centru za proizvodnju električnih vozila, smještenom u Douaiju na sjeveru Francuske.

Jedna zanimljivost: budući da je riječ o pravoj francuskoj ikoni ponosnoj na svoje porijeklo i proizvodnju, u vjetrobran novog Méganea E-TECH Electric urezana je silueta kokota. Proizveden u srcu Europe od materijala koji su većinom europskog porijekla (70 posto ukupne mase), novi Mégane E-TECH Electric pravi je kompaktni električni automobil dizajniran s mišlju na europske kupce.

Trenutačno je u Hrvatskoj dostupan za naručivanje, a u službenu prodaju kreće u rujnu 2022.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Novi Mégane E-TECH Electric je nadahnut konceptnim modelom MORPHOZ iz 2019. i izložbenim automobilom Mégane eVision iz 2020. Temeljen na Alijansinoj platformi CMF-EV, Mégane E-TECH Electric ispisuje nova pravila i pomiče granice u pogledu dizajna, omjera vanjskih i unutrašnjih dimenzija te svestranosti. Novom platformom CMF-EV Mégane E-TECH Electric spaja iznimno prostranu unutrašnjost s dinamičnim voznim osobinama, koje duguje izravnom, ali preciznom upravljanju.

Pri razvoju platforme CMF-EV uloženi su posebni napori kako bi vozila koja je koriste mogla spojiti snagu električnog motora i dinamičnu šasiju, ali ne nauštrb udobnosti. Ugrađen je potpuno novi servoupravljač pa je prijenosni omjer sad samo 12 (najniži na tržištu). Time su osigurane okretne vozne osobine i izravan osjećaj na upravljaču. To sve znači da posve novi Mégane E-TECH Electric izravno i brzo reagira na pokrete upravljača, što manevriranje čini iznimno lakim.

Povrh toga, stražnji ovjes čini višekračni spoj s paralelnim poveznicama. U kombinaciji s novim upravljačkim stupom to osigurava snažno prianjanje za sigurniju vožnju i precizno upravljanje.

Naposljetku, zbog tanje baterije (110 mm) težište je vozila niže (-90 mm u usporedbi s Méganeom pokretanim termičkim motorom) pa je i sâm automobil okretniji. Masa je ravnomjerno raspoređena zbog baterije koja se proteže ispod čitave površine podnice.

Novi dizajn zadržava sve senzualne elemente dizajna zaslužne za uspjeh aktualnog modela te ih spaja s tehnološkim detaljima (stražnja mikro-optička LED svjetla, zaslon OpenR) i drugim obilježjima nadahnutima naprednim dizajnom i naprednom tehnologijom (zračni otvori, laserski ugravirani detalji na bočnim zaštitnim letvicama). Novim logotipom 'Nouvel R' utjelovljuje novi identitet marke, simbolizira revoluciju osnovnog tržišta i označava golemi iskorak u svim aspektima.

Novi Mégane E-TECH Electric nudi kompaktan dizajn visine od samo 1505 mm, uz širinu od 1768-1783 mm (u ovisnosti o verziji) bez retrovizora i 2055 mm s otvorenim retrovizorima. Produljen međuosovinski razmak (2685 mm za ukupnu duljinu od 4199 mm) i kraći prevjes dizajnerima su omogućili razvoj kompakta savršeno uravnoteženih proporcija. Baterija ovog modela tanja je no ikad (samo 110 mm) kako bi dizajneri mogli istovremeno poboljšati vanjske proporcije, povećati prostor u unutrašnjosti i smanjiti težište automobila. Visina od podloge je minimalno 135 mm.

Prednja i stražnja Full-LED svjetla laserski su izrezana kako bi djelovala suvremenije. Novi, naelektrizirani svjetlosni potpis na uzbudljiv se način proteže preko središnjeg logotipa, baš kao što se i dnevna svjetla protežu u bočne usisnike na prednjoj maski. Laserski rezana mikrooptička vlakna stražnjih svjetala isprepletena su tako da stvore zanimljiv i svjetlucav 3D efekt pa njihove preklopljene linije djeluju kao da su žive. Uz iznimno elegantne pokazivače smjera, kočiona svjetla oblikom podsjećaju na simbol 'pauza' (dvije okomite linije).

Elementi dizajna i posebne značajke (kao što su veliki 20-colni naplatci, donja zaštita vrata i blatobrana i visoka bočna linija) odaju dojam robusnosti. Mi smo isprobali najopremljeniju verziju Iconic EV60 s 220 KS, koja je imala gume dimenzija 215/45R20. Inače, Mégane E-TECH Electric dolazi 18-colnim (u početnim inačicama) te na 20-inčnim kotačima, a dostupne su i dvije 20-colne i dvije 18-colne inačice naplataka.

S druge strane, padajuća linija krova, široki trag kotača i serijske ručice vrata u ravnini s karoserijom približavaju ga svijetu coupéa. Ograničena visina, prostranost i obujam prtljažnika posveta su tradicionalnim kompaktima, dok su aerodinamične performanse rezultat funkcionalnog dizajna, glavnog aspekta u razvoju tog novog modela. Ograničena visina, uske gume, isklesana ramena s prednjim usisnicima zraka i upečatljivim linijama odbojnika zajedno tvore elegantnu siluetu i pritom smanjuju potrošnju u vožnji.

Posve novi Mégane E-TECH Electric dolazi u šest boja karoserije: siva Rafale, siva Schist, plava Midnight, crvena Flame, crna Diamond i bijela Glacier. Osim toga, kupci mogu birati i do 30 dvobojnih kombinacija krova i nosača (i, ovisno o razini opreme, kućišta retrovizora) koji su dostupni u sivoj boji Schist, crnoj Diamond i bijeloj Glacier.

  • +41
Renault Mégane E-TECH Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: François Flamand

Unutrašnjost kabine

Novi Mégane E-TECH Electric ima impresivnu unutrašnjost kabine. Dimenzije u unutrašnjosti slične su onima Méganea s termičkim motorom (duljina i razmak između putnika), ako ne i veće (21 cm prostora za koljena na stražnjoj klupi). Naposljetku, svrha je platforme CMF-EV poboljšati ukupnu prostranost i praktičnost: produljeni međuosovinski razmak, manji prostor motora s integriranim komponentama klima-uređaja, armaturna ploča gurnuta prema naprijed itd. Prostor u unutrašnjosti i udobnost povećani su jer nema prijenosnog tunela u području stražnje klupe pa je podnica ravna, a nema ni ručice mjenjača ni kontrolne ploče s gumbima koji su obično integrirani u središnju konzolu.

Uređenje novog Méganea E-TECH Electric nadahnuto je dizajnom kućnog namještaja, a razni neobični i reciklirani materijali stvaraju toplo domaće ozračje. Dizajneri su nastojali ponuditi bolje rješenje od tradicionalnih materijala poput plastike i klasičnih boja kao što je crna.

Armaturna ploča u početnim inačicama srednje razine opreme obložena je tekstilnom oblogom, dok su obloge luksuznih inačica izrađene od organske kože. Gornji dijelovi armaturne ploče i gornji dio obloga vrata presvučeni su Alcantarom (srednja razina opreme) ili ih krasi drvena završna obrada Nuo (premium inačice). Nuo je inovativan novi materijal izrađen od pravog drva. Tanki slojevi svijetlog furnira od drva lipe pričvršćeni su na podlogu od pamučnog tekstila s pomoću ekološkog ljepila i zatim obrađeni laserom. Ovo je prvi put da se upotrebljavaju u nekom serijskom modelu. Kombinirani s oblogama gornjeg dijela armaturne ploče od umjetne kože, toplim šavovima boje titanija koji se protežu putničkim prostorom i sjedalima presvučenima pravom kožom, pomažu stvoriti profinjen i premium ugođaj u unutrašnjosti.

Sve su obloge prošivene ukrasnom trakom koja se proteže armaturnom pločom i preko vrata, zbog čega unutrašnjost djeluje još šire. Također reflektiraju svjetlost i uključuju svjetlosnu traku u višim inačicama (opcijski u srednjoj razini opreme).

Presvlake osnovne inačice izrađene su od 100 posto recikliranih materijala. Srednja razina opreme ima presvlake u kombinaciji umjetne kože i tkanine, također 100 posto reciklirane. Nasloni i sjedišta prednjih i stražnjih sjedala premium inačice prevučeni su kožom. Dostupni su u dvije boje: crnoj s toplim ukrasnim umetcima boje titanija ili svijetlo sivoj sa smeđim ukrasnim umetcima. Pretinci za pohranu i obloge vrata svih inačica tapecirani su kako bi se povećao vizualni sklad i poboljšala zvučna izolacija.

Svjetlosna dobrodošlica završava nakon što vozač sjedne za upravljač. Zaslon OpenR, o kojem smo nedavno opširno pisali jer zaslužuje svu pozornost, koji spaja zaslon instrumentne ploče sa zaslonom multimedijskog sustava, uključuje se kako bi vas pozdravio. Pritom se na zaslonu prikazuje logotip marke. Kokpit se zatim boji ambijentalnim svjetlom, a zvučnici emitiraju novi signal koji upotpunjuje dojam dobrodošlice.

OpenR, najveći zaslon u klasi

Novi zaslon armaturne ploče krunski je dragulj Méganea E-TECH Electric! Taj komad tehnologije spaja čitav niz sustava, posebno razvijenih za novu generaciju Renaultovih električnih vozila. Premijerno predstavljen u konceptima TreZor (2016.), SYMBIOZ (2017.) i MORPHOZ (2019.), novi zaslon OpenR (u obliku obrnutog slova L) povezuje instrumentnu ploču i središnji zaslon multimedijskog sustava u jednu cjelinu. Dugogodišnji napori Renaultovih dizajnerskih i proizvodnih timova te inženjera omogućili su da se takva tehnologija prvi put ugradi u serijski električni automobil. U nju su integrirani i središnji zračni otvori kako bi dizajn unutrašnjosti djelovao besprijekorno.

Zaslon OpenR izrađen je od ojačanog stakla kako bi bio još čvršći, elegantniji i ugodniji na dodir. Povrh toga je premazan antirefleksivnim slojem kako bi se poboljšala svjetlina i smanjio reflektirajući odsjaj, čak i na snažnom suncu. Tradicionalno sjenilo instrumentne ploče time je postalo nepotrebno, a njegovim uklanjanjem oslobođen je prostor te postignut uglađeniji i suvremeniji izgled.

OpenR: dodirni zaslon u novom Renaultu Mégane E-TECH Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: Groupe Renault

Zaslon OpenR ima dimenzije kao nijedan drugi: 321 cm² za 12,3-inčni vodoravni zaslon instrumentne ploče (1920 x 720 piksela) i 453 cm² za 12-inčni okomiti zaslon multimedijskog sustava (1250 x 1562 piksela). Digitalno sučelje u vozilu mjeri ukupno 774 cm², što je više od bilo kojeg drugog vozila u klasi i gotovo u razini puno većih luksuznih limuzina. Početna inačica ima 9-inčni vodoravni multimedijski zaslon (1250 x 834 piksela).

Zaslon OpenR ima najnapredniju tehnologiju koja vas savršeno povezuje i okružuje: posljednja generacija procesora Qualcommovog procesora Snapdragon s višestrukim mogućnostima prikaza, napredno povezivanje s pomoću USB-C priključaka, neizostavna sigurnosna tehnologija i sustavi za pomoć u vožnji (npr. panoramski Around View Monitor s 3D prikazom). Kada je riječ o programskoj opremi, novi sustav OpenR Link proširen je Googleovim uslugama kako bi iskustvo u unutrašnjosti bilo intuitivno i povezano.

Sustav OpenR Link baziran je na operativnom sustavu Android Automotiv, temeljenom na operativnom sustavu Android, istom onom koji pokreće više od 75 posto pametnih telefona u svijetu. Softver otvorenog koda razvio je Google. Može ga se prilagođavati i uvijek je ažuriran.

Postavke sustava MULTI-SENSE nove generacije, koji će svoju premijeru doživjeti u novom Méganeu E-TECH Electric, i multimedijsko sučelje OpenR Link omogućuju vozaču da prilagodi doživljaj vožnje vlastitom karakteru ili raspoloženju. Može im se pristupiti preko dodirnog zaslona sustava OpenR, ili potpuno novog gumba smještenog na upravljaču.

U postavkama se mogu mijenjati osjećaji u vožnji (otpor servoupravljača, odziv motora, reakcije na pritisak papučice gasa) i atmosfera u unutrašnjosti (ambijentalna rasvjeta, udobnost vozačeva sjedala, grijanje, prikaz instrumentne ploče i boje). Tri pretprogramirana načina rada (Eco, Comfort i Sport) spajaju najbolje od tih postavki te tako povećavaju učinkovitost, prilagođavaju se čestim situacijama, a vožnju pretvaraju u snažno emocionalno iskustvo. U četvrtom načinu rada (My Sense) vozač može odabrati postavke po želji. Vozač u svakom trenutku može odabrati željeni način rada, čak i glasovnim naredbama.

Uz dva zvučna sustava Arkamys koji su dio serijske opreme u početnoj i srednjoj razini opreme, novi Mégane E-TECH Electric dostupan je i s novim vrhunskim zvučnim sustavom Harman/Kardon (u najvišoj razini opreme serijski, a u srednjoj opcijski uz nadoplatu).

Ambijentalno osvjetljenje novog Méganea E-TECH Electric u potpunosti je izvedeno u LED tehnologiji i temelji se biološkom dnevnom ritmu kako bi se zajamčila dobrobit svih putnika. Kokpit osvjetljuju svjetlosne trake postavljene uzduž armaturne ploče, obloga vrata i postolja za pametne telefone. Svjetlo se prilagođava dnevnim i noćnim uvjetima te mijenja boju svakih 30 minuta. Jedinstvena tehnika dinamičnog osvjetljenja s razlogom je nazvana LIVING LIGHTS: postupnom i nenametljivom promjenom boja svjetla djeluju kao da su na trenutak oživjela.

Inovativna 'Tehnologija efekta čahure', koju su razvili i patentirali Renaultovi inženjeri, jamči nenadmašnu razinu zvučne udobnosti, čak i u usporedbi s električnim automobilima koji su sami po sebi tihi. Prostor između podnice automobila i čitava površina baterije obloženi su slojem pjene koja upija zvukove. Ta pjena stvara svojevrsnu zvučnu čahuru karakterističnu za više segmente. Poboljšanja se najviše osjećaju pri brzinama većim od 30 km/h pa putnici mogu uživati u tišini, glazbi ili razgovoru s drugim putnicima, čak i na autocestama. Njezin učinak poboljšan je dodatnim oblogama u vratima, kakve se obično ugrađuju u luksuzne modele.

Motor nove generacije

Motor koji pokreće posve novi Mégane E-TECH Electric potpuno je nov. Razvila ga je Alijansa, a upotrebljavat će ga različiti partneri uz vrlo malo ili nimalo preinaka. Proizvodi se u dvije tvornice: u Japanu za potrebe Nissana i u francuskoj tvornici u Cléonu za potrebe Renaulta.

Električno pobuđeni sinkroni motor, kako ga još nazivaju, Renault Grupa i Alijansa kontinuirano upotrebljavaju već deset godina, a to će činiti i u budućnosti. Razvija veću snagu od motora koji upotrebljavaju permanentne magnete i za njegovu se proizvodnju ne koriste rijetki zemni metali, čime se smanjuje njegov utjecaj na okoliš i troškovi masovne proizvodnje.

Zahvaljujući optimiziranom dizajnu, motor je kompaktan i teži tek 145 kg (uključujući spojku). To ga čini 10 posto lakšim od motora koji pokreće Zoe, unatoč tome što razvija veću snagu i veći okretni moment. Mégane E-TECH Electric pokreću sljedeći motori: 96 kW (130 KS) i 250 Nm te 160 kW (218 KS) i 300 Nm.

Pruža užitak vožnje električnog automobila, kao što je trenutačno dostupno dinamično i uglađeno ubrzanje bez trzaja. Posve novi Mégane E-TECH Electric od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 7,4 s. Krajnja brzina je elektronički ograničena na 150 km/h za model snage 96 kW/130 KS i 160 km/h za jači model od 160kW/220 KS.

Prikupljanje energije kočenja na zahtjev

Svaki put kad automobil koči, baterija prikuplja dio energije. No da bi upravljanje energijom bilo uistinu optimalno (neovisno o načinu uporabe automobila), posve novi Mégane E-TECH Electric opremljen je optimiziranim sustavom za prikupljanje energije oslobođene kočenjem.

Regenerativno kočenje aktivira se kad je ručica mjenjača u položaju D i pomaže prikupiti energiju dok se automobil usporava (kad vozač podigne nogu s papučice gasa) i pretvara je u električnu energiju koja se zatim može pohraniti. To pomaže povećati učinkovitost baterije i doseg uz rjeđe korištenje kočnica.

Posve novi Mégane E-TECH Electric dodatno optimizira rad sustava za prikupljanje energije kočenja četirima razinama kočenja koje se mogu odabrati s pomoću gumba iza upravljača: Od razine 0 (bez prikupljanja energije kočenja) do razine 3 (maksimalno prikupljanje energije kočenja i optimizirano kočenje motorom za potpuno intuitivnu gradsku vožnju).

Ultratanka baterija

Uz novi pogonski sklop, novi Mégane E-TECH Electric ima i posve novu 395 kg tešku bateriju konstruiranu posebno za platformu CMF-EV. Sa samo 110 mm (uz 1960 mm duljine i 1450 mm širine), 40 posto manje od baterije koja se ugrađuje u ZOE, najtanja je na tržištu. Zbog toga ukupna visina iznosi samo 1,50 m, što poboljšava aerodinamiku i smanjuje potrošnju energije.

Kako bi postigli tako kompaktne dimenzije, inženjeri su se morali okrenuti novim kemijskim elementima za ugradnju u litij-ionske NMC (nikal, mangan, kobalt) baterije. Te je baterije razvio LG i imaju veći udjel nikla i manji udjel kobalta, što im povećava energetsku gustoću na 600 Wh/L, što je 20 posto više od baterije koja se ugrađuje u ZOE. Odlikuju se i novim sustavom hlađenja tekućinom smještenim u donjem kućištu baterije, prvim takvim u nekom Renaultovu modelu. Taj sustav upotrebljava cijevi od lijevanog aluminija, što baterije čini kompaktnijima i učinkovitijima. Budući da je visok samo 18 mm, baterija se puno lakše postavlja na platformu, što u konačnici rezultira većom dizajnerskom slobodom i oslobađanjem dodatnog prostora.

Baterije od 40 ili 60 kWh

Novi Mégane E-TECH Electric na izbor nudi baterije s dvije razine kapaciteta: 40 kWh za doseg do 300 km (prema WLTP ciklusu) te 60 kWh za doseg do 460 km (prema WLTP ciklusu, ovisno o inačici). Tehnologija je visokonaponska od 400 V.

Baterija kapaciteta 40 kWh sastoji se od 8 modula, od kojih svaki sadržava 24 ćelije, raspoređenih u jednom sloju. Baterija kapaciteta 60 kWh sastoji se od 12 modula, od kojih svaki sadržava 24 ćelije, raspoređenih u dva sloja. U oba su slučaja dimenzije baterije jednake, uključujući rekordnu visinu od samo 110 mm. Dolaze s 8-godišnjim jamstvom. U tom periodu moći će ih se zamijeniti besplatno, ako im stvarni kapacitet padne ispod 70 posto nazivnog kapaciteta.

Prilagodljivo punjenje

Uz dvije razine snage i dvije razine kapaciteta baterije, novi Mégane E-TECH Electric svoju prilagodljivost duguje i brojnim rješenjima za punjenje, uključujući punjenje od 130 kW na autocestama i punjenje od 22 kW koje je uglavnom dostupno u gradovima. Sva su ta rješenja optimizirana za maksimalnu učinkovitost.

Novi Mégane E-TECH Electric kompatibilan je sa cijelom infrastrukturom punionica izmjeničnom strujom: od kućne utičnice (10 A/2,3 kW (jednofazna)) do javnih punionica (32A/22kW (trofazna)), od čega se na potonjima može napuniti za 160 km vožnje u sat vremena.

Ovisno o inačici, može biti i kompatibilan s infrastrukturom punionica istosmjernom strujom do 130 kW (combo utičnice CCS), kao što su brze punionice na autocestama. Na istosmjernim punionicama snage 130 kW posve novi Mégane E-TECH Electric može se napuniti za 300 km vožnje prema WLTP-u u samo 30 minuta.

26 sustava za pomoć u vožnji podijeljeno je u tri kategorije: vožnja, parkiranje i sigurnost. Oni čine Mégane E-TECH Electric predvodnikom klase u pogledu udobnosti i sigurnosti za putnike i druge sudionike u prometu.

Aktivna pomoć za vozača

Posve novi Mégane E-TECH Electric podiže Renaultov poznati sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama na novu razinu. Sad je to kontekstualni sustav pomoći u vožnji koji prati što se događa oko vozila i pomaže vozaču svladati sve prepreke na koje može naići. Klasificiran je kao sustav autonomnog upravljanja druge razine i sada nosi naziv Aktivna pomoć za vozača.

Aktivna pomoć za vozača kombinira kontekstualni adaptivni tempomat s funkcijom Stop&Go i sustav za održavanje vozila u prometnom traku. Adaptivni tempomat nastavlja funkcionirati kao i dosad, predodabrani način rada mu je Auto i automatski se prilagođava ograničenju brzine koju detektiraju kamera i navigacijski sustav. Aktivna pomoć za vozača koristi i geolokacijske podatke i specifične karte koje uključuju česte elemente gradskih cesta kao što su kružni tokovi, promjene ograničenja brzine i oštri zavoji. Osim prikazivanja takvih situacija na instrumentnoj ploči, novi Mégane E-TECH Electric automatski može usporiti dok se približava kružnom toku i zatim ponovno ubrzati do maksimalne brzine nakon izlaska iz njega. Vozilo se usto automatski prilagođava ograničenjima brzine na snazi, primjerice ako se ograničenje brzine smanji sa 130 km/h na 110 km/h.

Aktivna pomoć za vozača dio je Renaultovog paketa 'Safety Coach' koji objedinjuje sve značajke koje jamče veću sigurnost korisnicima Renaultovih vozila. O sustavima za pomoć u vožnji i općenito sigurnosnim sustavima smo već opširno pisali prilikom dinamičke premijere.

Opći dojam o novom Renault Mégane E-TECH Electric-u

Radi se o doista lijepo dizajniranom, modernom i naprednom automobilu, što i nije čudno jer ga je radio Gilles Vidal, šef dizajna Renaulta. Unatoč njegovim kompaktnim dimenzijama i duljini od samo 4,2 metra, stječete dojam da se radi o prilično velikom automobilu.

Veliki 20-colni kotači čine ovaj automobil moćnim i sposobnim za izazove u kojim se nalazite u svakodnevnoj vožnji. Čak i u gradskoj vožnji ovaj novi automobil je vrlo okretan (krug okretanja samo 10,4 m), a na regionalnim prometnicama izvan urbane vreve njegove vozne karakteristike čine ga vrlo sposobnim, jer proizvođač navodi prilično uvjerljive podatke za model s baterijom kapaciteta od 60 kWh za doseg do 460 km prema WLTP ciklusu.

Snaga od 160 kW ili 220 KS (ustvari 218 KS) i prednji pogon je i više nego dovoljna čak i za sportskiju vožnju i zavojitim prometnicama, pa će se mnogi sportski orjentirani vozači s ovim modelom prilično dobro osjećati. Ubrzanja su sjajna, a kočenje primjereno masi vozila od, naizgled velikih, 2158 kg.

OpenR zaslon ima impresivne dimenzije: 12,3-inčni vodoravni zaslon instrumentne ploče 12-inčni okomiti zaslon multimedijskog sustava. A sam operativni sustav je intuitivan i veliki korak naprijed za Renault, ali i za većinu drugih tehnološki naprednih proizvođača potpuno električnih automobila.

Udobnost i uređenje kabine su izvrsni, a materijali ekološki održivi i lijepo dizajnirani. Mjesta u kabini ima dovoljno za petero odraslih osoba i propriličnu prtljagu. Općenito, naš opći dojam je da se radi o sjajnom vozilu, koje će biti izvrsna podloga za sve buduće Renaultove potpuno električne modele.

Za kraj, Renault Mégane E-Tech Electric dolazi u tri razine opreme: Equilibre, Techno i Iconic. Renaut je detaljno specificirao cijene za hrvatsko tržište, pa za verziju Equilibre standard charge (AC7) s paketom baterija od 40 kWh i 96 kW (130 KS) snažnim e-motorom treba izdvojiti od 275.900 kn. Inačica Techno boost charge (AC22 + DC85) opremljena paketom baterija kapaciteta od 40 kWh i 96 kW (130 KS) snažnim snažnim e-motorom kreće od 313.200 kn. Zanimljiva je i verzija evolution extended range ( AC22 + DC130) s paketom baterija od 60 kWh i 130 kW (220 KS) snažnim snažnim e-motorom koja kreće od 333.900 kn.

Povezivost je važan dio iskustva u Méganu E-Tech Electric. Da bi automobil uvijek bio ažuran, kupci besplatno dobivaju 5-godišnji podatkovni paket za sustav OpenR Link, namijenjen ažuriranju ugrađene programske opreme preko interneta (FOTA).

Kao i za sve električne automobile vrijedi isto tako napomena da ulaze u poticajne mjere Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koje se očekuju negdje u svibnju ove godine, pa se može sudjelovati u natječaju za dodjelu 70.000 kn, a onda je cijena novog Mégane E-Tech Electric izuzetno atraktivna i prihvatljivaMégane E-Tech Electric dolazi s jamstvom na dvije godine (uz 24-satnu pomoć na cesti, sedam dana u tjednu) i 8 godina jamstva (ili do 160.000 km) na bateriju.