NOVI PRISTUP

[FOTO/VIDEO] Upoznajte 'canoo'; prvo električno vozilo na svijetu samo na pretplatu

20.08.2020 u 08:42

Bionic
Reading

Kalifornijska tvrtka Canoo vjeruje da postoji bolje rješenje od tradicionalnog vlasništva nad automobilom, a sam model 'canoo' zanimljivo je dizajnersko i tehnološko rješenje

Canoo je tvrtka iz Los Angelesa koja stvara i nudi jedinstvena električna vozila (EV) samo na pretplatu. Prvo svoje vozilo, jednostavno nazvano 'canoo' (u prijevodu – kanu) ova će kalifornijska tvrtka lansirati 2021. godine. Ono je dizajnirano za svijet u kojem prijevoz postaje sve električniji, sve više dijeleći i autonomniji. Canoo prkosi tradicionalnom načinu izgradnje, ponude i uporabe vozila temeljenih na trostrukom pristupu. Prvi je, novi poslovni model koji se fokusira na smanjenje troškova proizvodnje i infrastrukture, kako bi električna vozila bila pristupačnija za kupce. Drugi je, odvažan dizajn koji iskorištava prostor koji EV tehnologija pruža, zadovoljavajući potrebe današnjih potrošača. Treći je, model pretplate kojim se ukida vlasništvo, omogućujući pretplatnički odnos.

Tvrtka Canoo je osnovana u prosincu 2017. godine od strane grupe iskusnih automobilskih inženjera i menadžera, a od tada dobivaju pohvale raznih stručnjaka iz uspješnih tehnoloških i automobilskih kompanija. Canoo je danas narastao na više od 300 zaposlenika.

Na čelu tvrtke je bivši BMW-ov menadžer Ulrich Kranz, koji je bio odgovoran za vozila poput BMW-a i3 i i8 i koji je osnovao tvrtku pod imenom Evelozcity sa Stefanom Krauseom, koji je također došao iz BMW-a, a jedno vrijeme s njima je bio i bivši Opelov šef Karl-Thomas Neumann. Njihovo prvo električno vozilo canoo nastalo je u manje od 19 mjeseci.

'Vjerujemo da potencijal EV arhitekture može omogućiti razdoblje nakon SUV-a koje se bavi stalno rastućom željom za prostorom i vrijednošću', rekao je Ulrich Kranz. Predstavljanjem samog modela canoo u rujnu prošle godine također otpočinje razdoblje beta testiranja, što znači da bi sve trebalo biti spremno za izlazak na tržište 2021.

Da je tvrtka Canoo na dobrom putu svjedoči i potpisivanje ugovora s Hyundai Motor Group-om u veljači 2020. za zajednički razvoj platforme za električna vozila (EV) zasnovana na Canoovom vlastitom skejtabord dizajnu za buduće modele Hyundai i Kia. Kao dio suradnje, Canoo će pružiti usluge inženjeringa kako bi pomogao razviti potpuno skalabilnu i potpuno električnu platformu u skladu s Hyundaijevim i Kia specifikacijama. Hyundai Motor Group očekuje da će platforma pomoći u njihovoj obvezi isporuke po cijeni konkurentnih elektrificiranih vozila u rasponu od električnih vozila malih dimenzija do namjenski građenih vozila (Purpose Built Vehicles - PBV) - koje zadovoljavaju različite potrebe kupaca.

Canoo vjeruje da postoji bolje rješenje od tradicionalnog vlasništva nad automobilom. Trenutno su kupci automobila prisiljeni otići kod trgovca automobila i izgubiti vrijeme na tehničkom pregledu kako bi registrirali svoje vozilo. Uz to, moraju se suočiti s ostalim financijskim izdacima poput osiguranja, održavanja i popravaka. I na kraju, vrijednost vozila odmah opada čim vlasnik otiđe iz autokuće u kojoj je kupio vozilo.

Umjesto toga, Canoo će osloboditi svoje kupce od tereta vlasništva nudeći bezbrižnu pretplatu bez obveze za mjesečnu pristupačnu cijenu i bez određenog datuma završetka. Pretplata može uključivati ​​usluge poput registracije, održavanja, upravljanja osiguranjem i naplatom - sve pomoću jedne aplikacije. Canoo donosi pogodnost i pristupačnost poznatog modela mjesečne pretplate pružajući potrošačima praktičnost i vrijednost koju zaslužuju.

Dizajn vozila

Nema potrebe da EV-ovi izgledaju kao tradicionalni automobili, ali danas oni to još jesu. Umjesto toga, Canoo maksimizira jedinstvene prednosti EV tehnologije pružajući vozila koja imaju i vrlo veliku unutrašnjost i vrlo mali ukupni 'footprint' što se odnosi na tlocrtne dimenzije, savršen za gradsku upotrebu. Minimalistički dizajn pretplatnicima omogućuje sve što im je potrebno i bez onoga što im ne treba. Canoo nudi kupcima prostranije i intuitivnije vozilo. Uz unutarnji prostor velikog SUV-a i vanjski otisak kompaktnog automobila, canoo ima dovoljno prostora za sedam osoba. Sva sjedala dizajnirana su tako da pružaju više osjećaj namještaja nego tradicionalnih autosjedala. Na primjer: Stražnja sjedala više su poput kauča za sjedenje nego skučenog i segmentiranog stražnjeg sjedala, a prednja sjedala suinspirirana modernim stolicama iz sredine prošlog stoljeća.

Canoo je razvio vlastitu 'skejtbord' arhitekturu, izravno smještajući baterije i električni pogon. Sva vozila tvrtke Canoo dijelit će iste podloge i različite kabine ili kako ih oni nazivaju 'top hats' (gospodski cilndar šeširi iz prošlih nekoliko stoljeća) koje se mogu smjestiti na EV platformu kako bi stvorili jedinstvena vozila. Korištenje iste fiksne i ravne skejtbord platforme omogućava smanjene troškove istraživanja i razvoja, učinkovitu proizvodnju i bolju upotrebu unutarnjeg prostora.

Vozilo i skejtbord dizajnirani su za ukupnu sigurnost od pet zvjezdica. Na skejtbordu se nalaze najvažnije komponente vozila s jakim naglaskom na funkcionalnoj integraciji, uz pretpostavku da sve komponente trebaju ispunjavati što više funkcija. To pomaže smanjiti ukupni broj dijelova, veličinu i težinu skejtbord platforme.

Dok tradicionalni sustavi ovjesa upadaju u putnički prostor, smanjujući izvlačenja maksimuma prostora u unutrašnjosti, canoo ima kompozitni poprečni ovjes 'lisnate opruge' koji stvara potpuno ravan skejtbord, omogućavajući maksimalni putnički prostor.

Dok je drugim tvrtkama potrebna kabina da se pričvrsti na skejtbordu da bi se mogla voziti, Canooov skejtbord je samostalna jedinica, što znači da može samostalno voziti bilo kojom kabinom koja je postavljena na vrhu. Skateboard je također postavljen na način da može podržavati dvostruku, prednju ili stražnju konfiguraciju motora.

Dimenzije canoo-a su sljedeće: duljina 4421 mm, širina 1896 mm (bez retrovizora), visina 1846 mm, međuosovinski razmak 2850 mm, visina od podloge 161 mm, unutarnji volumen 5,32 kubna metra, volumen prtljažnika 436 litara. Težina vozila je 2020 kg, a korisna nosivost 580 kg. Raspodjela težine vozila je 50/50 sprijeda/straga. Školjka samog vozila je od čelika, a obloge karoserije su od termoplastike (termoplastični polimer) koja je robusna, lagana, bez mogućnosti korozije i otporna na udubljenja, a koeficijent otpora zraka je 0,33. Dimenzije kotača su 20 cola.

Ostale karakteristike uključuju prednje 'street view' staklo dimenzija 955 x 310 mm ispod prednjeg vjetrobranskog stakla za bolju preglednost u gradskoj vožnji, otpadna toplina od elektromotora koristi se za grijanje kabine i veću efikasnost samog pogona, ažuriranje softvera bežičnim 'over the air' putem.

Canoo koristi jedan sinkroni elektromotor sa stalnim magnetom, pogon je na stražnjim kotačima, a motor razvija 300 KS uz najveći okretni moment od 450 Nm. Ubrzanje od 0 do 96,56 km/h je 6,3 sekundi, a krajnja brzina je elektronički ograničena na 201 km/h.

Canoo je jedna od prvih tvrtki koja je integrirala dvije najčešće korištene tehnologije: napredne sustave pomoći vozaču (ADAS) i nadzor vozača. Vozilo koristi sedam kamera, pet radara i 12 ultrazvučnih senzora. Kamere pružaju slike okruženja sustavu percepcije, koristeći algoritme dubokog učenja za percepciju svijeta oko vozila. Radari daju 360 stupnjeva senzorskih podataka za mjerenje brzine i udaljenosti objekata, a ultrazvučni senzori omogućuju mjerenje udaljenosti na malim daljinama za parkiranje.

Canoo će biti prvo pravo upravljačko vozilo na tržištu bez hardverske veze između volana i kotača. To znači da se canoo-om upravlja samo električnim signalima. 'steer-by-wire' sustav upravljanja nudi uštedu težine i utire put autonomnoj vožnji. Pri tome je omogućena potpuna sloboda smještanja upravljača koja odgovara svakom dizajnu kabine i položaju vozača. To također dovodi do odzivnijeg i uglađenijeg iskustva u vožnji. Budući da 'upravljanje po žici' eliminira potrebu za mehaničkim povezivanjem, postoji veća sloboda uređenja unutarnjeg prostora vozila kako bi se kupcima pružile uzbudljive nove mogućnosti vozila.

Canoo ima približni domet od 400 km (EPA) i može dostići 80 posto napunjenosti za manje od 30 minuta. Paket baterija canoo-a pričvršćen je izravno na strukturu skejtborda i tako izbjegava suvišnu strukturu i prostor koji zauzima zasebno kućište baterije. Sama baterija pruža torzijsku čvrstoću skejtbordu i cjelokupnom vozilu. Budući da su baterijski moduli izravno montirani na platformu, ona ima više funkcija, jer služi i kao kutija za baterije.

  • +20
canoo - prvo električno vozilo samo na pretplatu Izvor: Promo fotografije / Autor: Jack Schroeder