SVJETSKA PREMIJERA

Mini predstavio Aceman: Svestrani crossover s električnim pogonom je budući prodajni hit

29.04.2024 u 10:15

Bionic
Reading

S energetskim sadržajem od 42,5 kWh, baterija modela Aceman E osigurava domet od 310 km. Visokonaponska baterija modela Aceman SE ima energetski sadržaj od 54,2 kWh, za domet od 406 km prema WLTP-u

Mini, britanska marka u sastavu BMW Grupe, je održao svjetsku premijeru svog prvog crossover modela za premium segment malih automobila. Novi Mini Aceman kombinira kompaktne vanjske dimenzije sa što više prostora za putnike i potpuno električni pogon.

Rezultat je suvremena interpretacija temeljne vizije izumitelja klasičnog Minija Sir Aleca Issigonisa: maksimalna iskoristivost prostora s minimalnim otiskom u kombinaciji s modernim konceptom vožnje. Progresivni dizajn novog Acemana pruža prostor za pet udobnih sjedala unutar vozila dužine nešto više od četiri metra. Mini se oslanja na inovativne tehnologije kako bi poboljšao unutrašnjost s impresivnim digitalnim korisničkim iskustvom, dok potpuno električni pogon Acemana daje novi poticaj karakterističnom Mini go-kart osjećaju. U kombinaciji s modernim sustavima pomoći i prepoznatljivim dizajnom, tradicionalne vrijednosti marke utiru put potpuno električnoj Mini budućnosti.

MINI Aceman - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Izvana, Aceman utjelovljuje sportsku agilnost i samouvjerenu prisutnost. Arhitektura vozila novog crossover modela temelji se na konceptu potpuno električnog pogona.

S predviđenim dometom od do 406 km u WLTP testnom ciklusu, Aceman je savršeno opremljen za lokalnu mobilnost bez emisija i izvan granica grada.

Vanjski izgled

Sa svojim upečatljivim prednjim dijelom, robusnim konturama i atletskim stavom, sportski Mini crossover model utjelovljuje agilnost i samouvjerenu prisutnost. S 4,07 m duljine, 1,75 m širine i 1,50 m visine, Aceman se nalazi između Mini Coopera i Mini Countrymana.

S aerodinamičnim prednjim dijelom, kratkim prevjesima i funkcionalnim dvokutijskim dizajnom, prepoznatljivo načelo dizajna marke 'Pametno korištenje prostora' dobilo je novi, osebujni karakter, dok potpuno električni pogon otvara cijeli niz novih mogućnosti u uvjeti dizajna vozila. Kreativno korištenje prostora osigurava da je novi Aceman okretan i okretan u gradskom prometu, dok u isto vrijeme pruža dovoljno prostora za putnike.

Kontinuirane površine daju središnje mjesto izražajnim i elegantnim bojama karoserije. Svestran i avanturistički karakter Acemana naglašen je standardnim krovnim nosačima, vizualno naglašenim kotačima u veličinama od 17” do 19” i zaštitom od podvozja sprijeda, straga i sa strane vozila.

Dizajn prednjeg kraja modela Aceman odaje snažnu prisutnost, reinterpretirajući tipične Mini elemente dizajna kao što su izražajna prednja svjetla i karakteristična prednja maska. Njegov preoblikovani, osmerokutni oblik nadovezuje se na tradicionalnu temeljnu temu šesterokuta.

Sa svojim individualnim dizajnom, kutna LED prednja svjetla automobila također daju naglasak prepoznatljivom položaju Aceman unutar obitelji Mini modela. Njihov oblik je ovjekovječen u jasnoći dizajna poklopca motora s njegovim preciznim linijama, dajući prednjem dijelu vozila njegov prepoznatljiv karakter. Elementi dnevnih svjetala LED prednjih svjetala mogu se prebaciti u tri različita načina rada.

Stražnji dio vozila odražava jasnoću dizajna, s velikim horizontalnim površinama koje naglašavaju širok i stabilan stav vozila. Aerodinamički zakošeno i uvučeno stražnje staklo osigurava naglašen, snažan rameni dio, učinak koji je dodatno naglašen izduženim krovnim spojlerom. Prepoznatljiva Mini uspravna stražnja svjetla uokviruju središnji dio stražnjeg dijela vozila. S tri karakteristične grafike, Matrix stražnja svjetla ističu karakter Acemana na različite načine. Široki, tamni okvir na donjem rubu stražnje prečke i zaštitni element za podvozje integriran u sredini čine sportske proporcije, prenoseći tako svestrane karakteristike crossover modela.

Aceman ima pet sjedala i svestran prtljažni prostor s obujmom prtljažnika od 300 litara, dok brojne mogućnosti podešavanja omogućuju da se taj kapacitet pojedinačno proširi na čak 1005 litara.

Novi Aceman dostupan je u četiri različite izvedbe. Oznaka duguljastog oblika u dizajnu odgovarajuće varijante opreme pričvršćena je na prednjem dijelu bočnog praga. Essential Trim predstavlja maksimalnu jasnoću i sveukupni izgled, ističući određene funkcionalne dijelove kao što je logotip u novom Vibrant Silver završetku. U kombinaciji s Classic opremom, kontrastni krov i vanjska ogledala mogu se odabrati u crnoj ili bijeloj boji. Prednja maska je u crnoj boji visokog sjaja, dok su unutarnja površina rešetke i branik u boji karoserije.

Unutrašnjost

Novi Mini stil dizajna 'Karizmatična jednostavnost' posebno je jasno izražen u unutrašnjosti. Sa svojim upravljačem kojim se lako rukuje, središnjim OLED zaslonom i preuređenom karakterističnom preklopnom polugom, kokpit odražava tri ključna elementa dizajna klasičnog Minija.

Prostrana unutrašnjost vrata zajedno s udobnim dimenzijama u području ramena i praktičnim prostorom za noge daju svijetlom kokpitu otvorenu i proporcionalnu atmosferu, dok panoramski stakleni krov pojačava ovaj učinak pružajući dodatno svjetlo odozgo. U mraku, ambijentalna rasvjeta duž krovnog okvira stvara odabrani svjetlosni ugođaj u interijeru.

Nježan, zaokružen dizajnerski stil interijera dodatno se odražava na zakrivljenim površinama armaturne ploče: površina potonje prekrivena je pletenim materijalom u kojem donja boja svijetli kroz gornju. To interijeru daje domaći karakter s izrazito naglašenim kontrastima boja. Proširujući se na unutarnje obloge vrata, svestrana struktura laka za održavanje izrađena je od recikliranog poliestera. Visokokvalitetnu opremu u kokpitu zaokružuju udobna sjedala, po izboru s tekstilnom površinom ili izrađena od perforiranog Vescina. Veliki stražnji dio vozila nudi prostor za tri putnika.

Uz inovativne tehnologije, okrugli OLED zaslon daje unutrašnjosti dodatnu izražajnu kvalitetu. S promjerom od 240 mm, središnji instrument ima izuzetno ravan dizajn i visokokvalitetnu staklenu površinu. Inovativni Mini operativni sustav 9 omogućuje intuitivno upravljanje svim funkcijama vožnje dodirom ili glasom. Središte udobnosti i iskustva, Mini Interaction Unit se koristi na sličan način kao pametni telefon.

Grafička prezentacija podataka vezanih uz vozilo je suvremena i minimalističkog stila, s brzinom i statusom baterije prikazanim istaknuto na vrhu zaslona, ​​izravno u vidnom polju vozača. Dodirom na prikaz brzine otvara se veliki brzinomjer preko cijelog zaslona koji se jasno fokusira na iskustvo vožnje. Ostali widgeti prikazani su u minijaturnom prikazu u početnom izborniku, lijevo i desno od trenutne funkcije izbornika. Oni se mogu pomaknuti u središte i odabrati horizontalnim povlačenjem. U donjem dijelu OLED zaslona, ​​menu Stavke Navigacija, Mediji, Telefon i Klima mogu se izravno odabrati u bilo kojem trenutku.

Mini Experience Modes poboljšavaju iskustvo vožnje

Emocionalni Mini Experience načini poboljšavaju unutrašnjost dojmljivim korisničkim iskustvima. U Acemanu, dvije projektorske jedinice emitiraju posebne osvijetljene grafike na kontrolnu ploču s različitim uzorcima i bojama. Promjene se unose u shemu boja uzoraka svjetla i ambijentalnog osvjetljenja u cijelom interijeru ovisno o odabranom Experience Mode. Novostvoreni Mini Driving Sounds poboljšavaju iskustvo potpuno električne mobilnosti. Zajedno sa specifičnim grafičkim elementima na OLED zaslonu, putnici u vozilu uživaju u potpuno novom iskustvu vožnje u unutrašnjosti Acemana.

Među osam načina dostupnih za odabir, Personal Mode nudi inovativne opcije za prilagodbu kokpita. U ovom načinu rada, osobno odabrana slika može se učitati s pametnog telefona putem Mini aplikacije i odabrati kao pozadinu zaslona. Digitalni birač boja zatim identificira dominantne boje fotografije za projekciju na tekstilne površine ploče s instrumentima. Ambijentalna rasvjeta ispod armaturne ploče i u retrovizorima također je kodirana bojama kako bi odgovarala ovim projekcijama.

Ostali načini dostupni za odabir su Go-Kart način, Živopisni način, Osnovni način, Zeleni način, Bezvremenski način, Način ravnoteže i Način staze, od kojih svaki fokusira zaslon na 'Mode App' kako bi odgovarao ambijentu.

Svi modeli nove obitelji Mini imaju četiri razine opreme s individualnim opcijama prilagodbe, od kojih svaka na drugačiji način prenosi suvremeni koncept ugode u unutrašnjosti Acemana. Tako JCW razina opreme predstavlja svestrani koncept materijala Aceman u maksimalnom sportskom stilu. JCW sjedalo sa sportskom geometrijom sjedala i dodatnom bočnom potporom osjetno povećava udobnost. U kombinaciji s raznobojnim pletenim tekstilom i crnom sintetičkom kožom s crvenim šavovima, koncept boja odjekuje dizajnom armaturne ploče i obloga vrata.

Digitalne usluge

Prvi potpuno razvijeni glasovni asistent marke može se aktivirati u Acemanu izgovorom 'ey MINI!'. Alternativno, u tu svrhu dostupna je i tipka na upravljaču za razgovor. Glasovno upravljana interakcija vizualizirana je na kružnom OLED zaslonu pomoću animacije grafičkih elemenata, tipografije i avatara.

Mini Intelligent Personal Assistant kontinuirano uči kroz dijalog i sposoban je preuzeti svakodnevne zadatke na rutama koje se ponavljaju. Na temelju geografskih podataka, primjerice, vozilo može identificirati ulaz u višeetažno parkiralište i automatski otvoriti prozor. To znači da se pojedinačnim rutinama može lakše rukovati.

Napredni sustavi pomoći povećavaju sigurnost

Driving Assistant Plus daje Acemanu dodatnog pomoćnika za upravljanje i lane za bočno navođenje. Praktično i kooperativno upravljanje pomaže vozaču da ostane na pravom putu. Povećana udobnost koju nudi sustav kombinira opuštenu i vrhunsku kontrolu nad vozilom dok vozača oslobađa monotonih i manje zahtjevnih aspekata vožnje. Jasan izgled zaslona, upravljačkih elemenata i lako razumljivih funkcionalnih značajki rezultiraju visokim stupnjem sigurnosti sustava. Novi Trailer Assistant pomaže pri manevriranju na parkirno mjesto s prikolicom kao standardnom opremom, također nudi savjete o potrebnom kutu upravljača pri vožnji unatrag.

Zahvaljujući dvanaest ultrazvučnih senzora i četiri Surround View kamere, Aceman može s većom preciznošću identificirati slobodna parkirna mjesta, automatski pokrećući manevre parkiranja tamo gdje je prostor ograničen, dok nova funkcija daljinskog parkiranja opcijskog Parking Assistant Pro omogućuje vozilu da parkirati pomoću pametnog telefona. Ova funkcija omogućuje da se Aceman automatski izveze s parkirnog mjesta, što olakšava ulazak u vozilo ako je prostor sa strane previše ograničen.

Inovativna opcija Mini Digital Key Plus također koristi pametni telefon korisnika kako bi osigurala praktično i personalizirano iskustvo vozila, pretvarajući pametni telefon u ključ vozila. Prednja i stražnja svjetla počinju projekciju dobrodošlice čim je vozač udaljen manje od tri metra, a vrata se automatski otključavaju. Zamjenjujući konvencionalni ključ vozila, digitalni ključ se može prenijeti na više korisnika.

Praktično povezivanje i intuitivna interakcija

Moderna estetika digitalnog korisničkog sučelja u MINI Acemanu spaja funkcionalne i emocionalne elemente. Njegov minimalistički dizajn prilagođava novu grafiku kružnom obliku MINI interakcijske jedinice, pojednostavljujući rad pomoću jasne strukture. Statički i dinamički elementi u kombinaciji s mikro-animacijama osiguravaju da je interakcija između vozača i središnjeg instrumenta skladna i intuitivna. Ovaj naglašeno digitalni karakter Acemana omogućen je Mini operativnim sustavom 9.

U središtu ekrana je početni izbornik, dok se na dnu ekrana može vidjeti fiksna statusna traka sa stavkama izbornika 'Navigacija', 'Mediji', 'Telefonija', 'Sve aplikacije i, u određenim situacijama , 'Početna' – sve se može odabrati izravno. Kao što su korisnici navikli s brojnih uređaja potrošačke elektronike, takozvani remen za alate može se pojaviti povlačenjem prsta od donjeg ruba zaslona prema gore. Preferirane funkcije kao što su navigacijska odredišta i radio postaje mogu se spremiti za brzo pronalaženje u bilo kojem trenutku. Opcijski head-up zaslon prikazuje najvažnije informacije u vidokrugu vozača.

Nadogradnje Mini Connected omogućuju fleksibilno aktiviranje dodatnih funkcija vožnje u bilo kojem trenutku, uključujući opcijsku funkciju proširene stvarnosti koja može vizualizirati komplicirane situacije skretanja realistično i u trodimenzionalnom prikazu, na primjer.

Vožnja

Novi Aceman je dostupan isključivo s potpuno električnim pogonom. Učinkovit električni motor osigurava prepoznatljivu Mini zabavu u vožnji kako u urbanim područjima tako i na izletima izvan granica grada. Prilikom lansiranja na tržište, novi Aceman će biti dostupan u Aceman E (kombinirana potrošnja električne energije: 14,7 – 14,1 kWh/100 km prema WLTP-u; kombinirana emisija CO2: 0 g/km; CO2-klasa: A ; Domet u km prema WLTP: 298 - 310) i kao Aceman SE (kombinirana potrošnja električne energije: 14,8 – 13,9 kWh/100 km prema WLTP; kombinirana emisija CO2: 0 g/km; CO2 -klasa: A; Domet u km prema WLTP: 382 – 406) s povećanom snagom.

  • +70
MINI Aceman Izvor: Promo fotografije / Autor: Bernhard Filser

Električni motor od 135 kW (184 KS) Aceman E stvara okretni moment od 290 Nm, ubrzavajući automobil s mjesta do 100 km/h za 7,9 sekundi i dostižući najveću brzinu od 160 km/h. S izlaznom snagom od 160 kW (218 KS), Aceman SE stvara okretni moment od 330 Nm, što vozilu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,1 sekundu i postizanje najveće brzine od 170 km/h.

S energetskim sadržajem od 42,5 kWh, baterija modela Aceman E postiže domet od 310 km u WLTP testnom ciklusu. Visokonaponska baterija modela Aceman SE ima energetski sadržaj od 54,2 kWh, što mu daje domet od 406 km prema WLTP-u.

Sportska agilnost i izvanredna dinamika vožnje

Njegova šasija daje novom Acemanu sportski karakter, a to se odražava i na zabavu u vožnji koja je tipična za marku. Gume promjera 654 mm daju vozilu snažniju vizualnu prisutnost, poboljšavajući dinamiku vožnje i udobnost vožnje u jednakoj mjeri. Aceman je opremljen preciznim sustavom prigušivanja koji ima visoko prednapregnute stabilizatore: oni poboljšavaju preciznost i točnost upravljanja dok u isto vrijeme osiguravaju zvučnu potporu pri prevrtanju. Precizna prilagodba upravljanja i svih sustava kontrole stabilnosti u vožnji za udobnu ili sportsku vožnju jamči izvanredno iskustvo vožnje u svakoj situaciji. Odaziv električnog pogona na pritisak na papučicu gasa optimiziran je za sportski stil vožnje.

U međuvremenu, agilno i dinamično upravljanje naglašeno je izravnim upravljanjem. U kombinaciji s kratkim i čvrstim osjećajem pri kočenju, integrirani sustav kočenja povećava udobnost vožnje pomoću pouzdane stabilizacije. U kombinaciji s brojnim sustavima pomoći vozaču, kratki put kočenja povećava sigurnost.

Dostupni su načini Mini Experience s različitim postavkama ovjesa za prilagođeno iskustvo vožnje, dok se zabava u vožnji može pojačati podešavanjem odziva upravljača i također posebno kalibriranim ograničenjima intervencije za kontrolu proklizavanja.

Punjenje baterije

Baterija Acemana može se puniti izmjeničnom strujom od 11 kW. Brzo punjenje istosmjernom strujom moguće je u MINI Aceman E sa 75 kW i u Acemanu SE do 95 kW. Na stanici za brzo punjenje to omogućuje punjenje baterije od 10 posto do 80 posto u nešto manje od 30 minuta. Kada je Mini Navigacija aktivirana, visokonaponska baterija može se unaprijed postaviti na idealnu temperaturu za učinkovito punjenje, ovisno o vremenskim uvjetima. Ovo značajno skraćuje vrijeme punjenja, posebno pri niskim vanjskim temperaturama.

Za transparentan i jednostavan proces punjenja, kupac može optimizirati punjenje akumulatora vozila pomoću lako razumljivih opcija podešavanja. Može se odabrati vrijeme početka punjenja ili se, na primjer, može postaviti određeni vremenski okvir za punjenje. Točna ciljna razina za kapacitet baterije također se može odrediti unaprijed. Za posebno ugodan početak, punjenje se može podesiti da završi do odabranog vremena polaska, a do tog vremena može se klimatizirati unutrašnjost vozila na željenu temperaturu. Mini App pruža praktičan pregled procesa punjenja, čak i ako korisnik nije u blizini vozila. Ovo pruža pojedinosti o trenutnom statusu baterije, plan rute optimiziran za punjenje i povijest punjenja do danas – uključujući sve troškove i uštede.