ekologija

Zakrivljenje cestovne barijere štite od onečišćenja zraka; Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu razvijaju poseban dizajn

17.05.2021 u 14:11

Bionic
Reading

Uz povećanu pozornost na izazove povezane s onečišćenjem zraka, postoji potreba za jedinstvenim i učinkovitim urbanim dizajnom, a ove zakrivljene barijere u stanju su se suočiti s tim izazovima, pružajući ogromne koristi široj javnosti

Kako zagađenje zraka postaje sve opasniji globalni zdravstveni izazov, znanstvenici neprestano rade na inovacijama novih rješenja za rješavanje ovih problema 21. stoljeća. Na Imperial College London, istraživači koriste tehnike modeliranja protoka zraka kako bi proučavali učinke jedinstvenih struktura uz cestu kako bi odvratili čestice dalje od pješaka.

'Različite znanosti, urbani dizajneri i arhitekti trebali bi više surađivati ​​na dizajniranju ovih rješenja kako bi se postigla poboljšanja kvalitete zraka na lokalnoj razini učinkovitije i brže.', kaže Dr. Tilly Collins iz Centra za okolišnu politiku.

Zabrinutost kad je riječ o zdravlju i koja proizlazi iz niže kvalitete zraka značajnije su među zajednicama s nižim prihodima, za koje je vjerojatnije da će se nalaziti u blizini prometno opterećenih prometnica. Slično tome, djeca su i osjetljivija i lakše izložena zagađivanju zraka jednostavno zbog blizine tla, gdje se s vremenom talože teže zagađivače. Podaci o zagađenju zraka u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj u stvarnom vremenu mogu se naći na London Airu, alatu koji vodi Londonska mreža za kvalitetu zraka u Imperialu.

Doktoricu Tilly Collins iz Imperialovog Centra za politiku okoliša ovo je pitanje posebno zabrinulo, posebno nakon što je primijetila ozbiljno zagađenje u zraku dok je gledala svoje dijete kako se igra na školskom igralištu uz prometnu londonsku cestu.

'Pomislila sam u sebi, što se može učiniti? I učiniti sada? Pa sam počela istraživati ​​učinak zidova uz ceste', rekla je dr. Collins. 'Postalo je očito da se uz pješačku stranu ovih zidova uz cestu nalaze vrtlozi u kojima kvaliteta zraka zapravo može biti još gora jer zagađivači zapadaju u njih'

Zakrivljene strukture pomažu u skretanju čestica

U početku gradeći jednostavne modele, dr. Collins, dr. Huw Woodward, također iz Centra za ekološku politiku, i Agamemnon Otero iz Energy Gardina, istraživali su ideje urbanog dizajna koji bi ublažili ove vrtložne učinke i poboljšali kvalitetu zraka za pješake i posebno za djecu. Svoje nalaze objavili su u časopisu Cities & Health.

Inspirirani pregradama na uzletištima i zakrivljenim zvučnim zidovima uz autoceste u Njemačkoj i Nizozemskoj, istraživači su otkrili da će se zakrivljene strukture učinkovitije raspršiti i odbaciti onečišćenja natrag prema cestama i vrlo brzo poboljšati kvalitetu zraka za pješake na jeftin način.

Iako postoje izazovi u primjeni ove vrste urbanih infrastrukturnih elemenata, poput vidljivosti ceste, istraživači su uvjereni da je ostvarena dobit u kvaliteti zraka i zdravlju neposredna i dovoljno značajna da opravdava daljnje istraživanje tih ideja. Osim kvalitete zraka, ove zakrivljene barijere također bi ublažile onečišćenje bukom i mogle bi djelovati kao skele za povećanje zelene infrastrukture u velikim gradovima.

Suradnja je ključna

Na pitanje o izazovima s kojima se suočila tijekom ovog istraživačkog projekta, dr. Collins je rekla: 'U početku je bilo teško uvjeriti druge da se pridruže. Fokus je uglavnom na uspješnom smanjenju ispušnih plinova, ali postoje neke stvari koje sada možemo učiniti kako bismo zaštitili svoju djecu. Različite znanosti, urbani dizajneri i arhitekti trebali bi više surađivati ​​u dizajniranju ovih rješenja kako bi se postigla poboljšanja kvalitete zraka na lokalnoj razini učinkovitije i brže.'

Unatoč preprekama, dr. Collins je optimistična za budućnost projekta. Uz povećanu pozornost na izazove povezane s onečišćenjem zraka, postoji potreba za jedinstvenim i učinkovitim urbanim dizajnom, a ove zakrivljene barijere u stanju su se suočiti s tim izazovima, pružajući ogromne koristi široj javnosti.

Znanstvena studija pod nazivom 'Oblik je važan: smanjenje izloženosti ljudi lošoj kvaliteti zraka pomoću oblikovanih elemenata infrastrukture' autora C Matilda Collins, Agamemnon Otero i Huw Woodward je objavljena u časopisu Cities & Health.