PRESSING N1

Bakić: Socijalističko nasljeđe blokira razvoj Hrvatske

20.05.2016 u 09:29

Bionic
Reading

Poduzetnik i poznati bloger Nenad Bakić bio je gost u emisiji Pressing N1 televizije. Govorio je o stanju domaće ekonomije, a ona je prema njemu u katastrofalnom stanju iako imamo vjetar u leđa

Osvrnuo se na svoj projekt uvođenja robotike u škole. Njegova inicijativa podijelila je više od 1100 robota, no, kaže Bakić, školstvo nam je još uvijek na istoj razini, a cijelu državu blokira socijalističko nasljeđe.

'Ne radimo ništa, ali od turizma dobivamo poklonjeni BDP. Turizam je inače vrlo zahtjevna djelatnost i znamo da kod nas nema tog kapitala u turizmu, niti se radi previše, a svejedno zaradimo 20 posto BDP-a. Sustav koji curi na toliko strana ne samo da ne izvršava, nego je zakrčen neefikasnostima koje sprečavaju protok svega', rekao je.

Upitan koje su to glavne neefikasnosti koje koče rast BDP-a, Bakić odgovara:

'Neke stvari ne bih govorio, ne želim se zamjeriti - to su ogromni porezi i neefikasno školstvo, a imamo odlične profesore. Neefikasan sustav onemogućava i zdravim snagama da ga razvijaju. Imali smo i krizu šest godina, a koju u Hrvatskoj nitko nije očekivao. Uz taj poklonjeni BDP mi odemo u krizu praktički kao Grčka. Polovica Hrvatske nikad nije bila u krizi. Sve što je vezano uz javni sektor nije osjetilo krizu - atmosfera je bila lošija, ali nitko nije izgubio posao, dapače zaposleno je 70 tisuća novih ljudi.'

'Pogledajmo kako se Europa oporavila nakon Drugog svjetskog rata. Pogledajmo Njemačku, koja je bila razorena, gdje je bila u sedamdesetim godinama. Razlika je ista kao kod nas od našeg rata, a nama je rat još uvijek izlika za ono što se događa danas', rekao je.