dobro se razveo

Charles bogatiji od pokojne kraljice Elizabete

19.05.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Neto bogatstvo kralja Charlesa III povećalo se za 12,5 milijuna dolara tijekom prošle godine, čime je njegova ukupna neto vrijednost iznosila približno 772 milijuna dolara

Prema nedavno objavljenoj listi bogataša Sunday Timesa za 2024., koja rangira 1000 najbogatijih ljudi ili obitelji s prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Charles je rangiran kao broj 258 na ovogodišnjoj listi, što predstavlja blagi uspon u odnosu na prošlogodišnju 263. poziciju, piše Time.

Charlesovo neto bogatstvo znatno je veće od neto bogatstva njegove majke, kraljice Elizabete II., čije je bogatstvo procijenjeno na 470 milijuna dolara 2022. godine.

Brojevi neto vrijednosti mogu se povećati za nekoliko postotnih bodova svake godine, budući da mnogi pojedinci imaju značajan dio svog bogatstva uloženog u imovinu, kao što su dionice, obveznice i nekretnine koje stječu vrijednost tijekom vremena.

Charlesova najvrednija imovina su imanja Sandringham i Balmoral. Sandringham je imanje od 20.000 hektara na istoku zemlje i procjenjuje se da vrijedi oko 315 milijuna dolara, piše Sunday Times. Imanje Balmoral uključuje dvorac Aberdeenshire i 50.000 hektara zemlje, a procjenjuje se na 265 milijuna dolara, piše Times.

U 1990-ima, Charles je pažljivo upravljao svojim financijama nakon što je dobio 22,5 milijuna dolara nagodbi za razvod od princeze Diane. Također je uštedio novac od dobiti ostvarene od Vojvodstva Cornwall, privatnog imanja osnovanog prije gotovo 700 godina kako bi se osigurala financijska sigurnost prijestolonasljedniku. Vojvodstvo zarađuje iznajmljivanjem svojih zemljišnih posjeda i ulaganjem u drugu imovinu.

Zato što se Vojvodstvo smatra dijelom krune i stoga kraljevski članovi nisu obavezni plaćati nikakve poreze na dobit ostvarenu imanjem. Unatoč tome, Charles se dobrovoljno prijavio da će od 1993. godine platiti porez na prihod od svoje imovine.

Na drugom mjestu na popisu, Sir Paul McCartney iz Beatlesa postao je prvi glazbenik milijarder u Ujedinjenom Kraljevstvu. On, zajedno sa svojom suprugom Nancy, zauzeo je 164. mjesto na popisu i procjenjuje se da ima neto vrijednost od 1,27 milijardi dolara. David i Victoria Beckham zauzeli su 297. mjesto na listi s ukupnom imovinom od 575 milijuna dolara. Bili su samo nekoliko mjesta ispod poznatog glazbenika Eltona Johna, koji je zauzeo 291. mjesto na listi s imovinom od 595 milijuna dolara.