udar na džep

Cijene kave poletjet će u nebo: Zalihe nikad manje, suša uništava urod

30.04.2024 u 22:00

Bionic
Reading

Cijena sirove kave je na najvećim razinama u zadnjih desetak godina. Zbog lošeg uroda i poremećaja opskrbnih lanaca zalihe su sve manje

'Tržište kave spremno je oboriti povijesne rekorde', piše Shawn Hackett u izvješću Hackett Money Flow Commodities Report, a koje se fokusira na poljoprivredne proizvode.

Rekordna cijena od 3,11 dolara po funti kave zabilježena je u ožujku 1977. Trenutno se cijene kreću oko 2,29 dolara, a očekuje se njihov uzlet. Drugim riječima, ako ste pili tri kave dnevno, u budućnosti ćete piti dvije, piše Forbes.

Globalna ravnoteža ponude i potražnje za kavom trenutno izgleda izrazito nestabilno, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede.

Svjetska potrošnja za sezonu 2023. - 2024. procjenjuje se na 170 milijuna vreća od 60 kilograma. To je najviše u zadnjih 20 godina. Međutim tijekom istog razdoblja ono što je ostalo u zalihama na početku vegetacijske sezone dramatično se smanjilo kao postotak potrošnje.

Na početku sezone 2023. - 2024. početna zaliha bila je samo 16 posto potrošnje, što je najmanje u zadnja dva desetljeća. Proporcionalno, to znači da su se razine zaliha više nego prepolovile u odnosu na potrošnju.

Zbog toga će svaki poremećaj u ovogodišnjoj proizvodnji kave biti jako bolan. A već se sad nadziru veliki problemi jer su u Vijetnamu i Brazilu, najvećim svjetskim proizvođačima, nepovoljni vremenski uvjeti.

'Rekordna vrućina u središnjim područjima Vijetnama i suša pogodili su plantaže kave', upozorava izvješće Hacketta. Sve to govori da će cijene kave samo ići gore.