predbožićni trgovinski dan

Dionice Đure Đakovića pale unatoč tome što je EK odobrila državnu pomoć za restrukturiranje

Bionic
Reading

Domaći burzovni indeksi su zadnji predbožićni trgovinski dan završili mješovito: CROBEX je porastao 0,05 posto, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 0,37 posto

Sektorski indeksi su završili dan s negativnim predznacima, predvođeni industrijskim indeksom koji je oslabio 5,2 posto uslijed značajnog pada dionica Đure Đakovića.

Dan je obilježen prometom od 8,5 milijuna kuna, uz dva milijunaša: Ericsson Nikolu Teslu (+1,4 posto, 2,3 milijun kuna prometa) i HPB (+3,9 posto, 2,2 milijun kuna prometa).

Ericsson ovih dana kupuje vlastite dionice u svrhu dodjele zaposlenicima. Objavljeno je da je i kupac u 5,4 milijuna kuna velikoj blok transakciji prethodnog dana upravo bila sama kompanija.

Titulu dobitnika dana odnijela je Medora s 26,2 rasta. S druge strane, dionice s negativnom cjenovnom izvedbom predvodio je Đuro Đaković koji je oslabio 39,5 posto. Kompanija je objavila da je Europska komisija odobrila državnu pomoć za restrukturiranje temeljem koje bi Država stekla nove dionice kompanije.

Također, nove dionice bile bi izdane i češkom investitoru DD Acquisition a.s. koji bi time postao kontrolni dioničar Đure Đakovića.

Dobitnik dana: Medora Hoteli i Ljetovališta +26,21% 13,00

Gubitnik dana: Đuro Đaković -39,50% 2,42

CROBEX +0,05% 2042,76