PROSPERITETaN biznis

Provjerili smo kako posluju domaći farmaceuti: Pliva je i dalje neupitan lider u sektoru u kojem prosječne bruto plaće dosežu 17.000 kuna

17.10.2022 u 16:00

Bionic
Reading

Farmaceutska industrija jedan je od najuspješnijih dijelova hrvatskog gospodarstva. Proizvođači lijekova i farmaceutskih pripravaka plasiraju većinu proizvodnje na inozemna tržišta, a plaće zaposlenih gotovo su 70 posto više od prosjeka. Provjerili smo kako ovaj prosperitetni industrijski sektor posluje u posljednje vrijeme i koje kompanije dominiraju tržištem

U posljednjih desetak godina prihodi farmaceuta su snažno porasli, pri čemu je rast izvoza bio ključan faktor uspjeha. Vrijednost izvoza farmaceutskih proizvoda i pripravaka utrostručena je od 2010. godine te posljednjih nekoliko godina premašuje milijardu eura.

Farmaceutske kompanije izvoze svoje proizvode u 60-ak zemalja svijeta, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima sve segmente farmaceutske proizvodnje, od istraživanja i razvoja, preko proizvodnje aktivnih tvari, do proizvodnje i distribucije gotovih farmaceutskih proizvoda.

No u prošloj godini sektor je zabilježio stagnaciju proizvodnje i blag pad izvoza od 4,6 posto (na 1,21 milijardu eura) u odnosu na rekordnu 2020. Negativan izvozni trend nastavljen je u prvih pet mjeseci ove godine, tijekom kojih je vrijednost izvoza smanjena za 15,2 posto.

Unatoč padu proizvodnje od 11,2 posto u prvih sedam mjeseci ove godine, farmaceutske kompanije povećale su zaposlenost za 5,2 posto te su u srpnju zapošljavale 5640 djelatnika.

Prosječna mjesečna bruto plaća zaposlenika u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila je 17.364 kune i bila je 69 posto veća od hrvatskog prosjeka.

Deset vodećih farmaceutskih kompanija ostvarilo je lani 7,8 milijardi kuna prihoda i 1,2 milijarde kuna čiste dobiti. Neupitan lider je Pliva te čini više od 60 posto prihoda 'top 10' tvrtki. Kompanija koja posluje u sastavu izraelske Teve ostvarila je prošle godine 4,7 milijardi kuna prihoda, uz rast od 4,8 posto. Izvoz je ojačao 10 posto, a pod pritiskom rasta troškova dobit je smanjena za 13,5 posto.

Drugu poziciju drži Belupo, a posluje u sastavu Podravka grupe. Belupovi prihodi lani su porasli za tri posto te su dosegnuli 737,4 milijarde kuna, a na konsolidiranoj razini ukupna prodaja iznosila je milijardu kuna. Lijekovi na recept ostvarili su rast od 31,2 milijuna kuna, ponajviše zbog rasta dermatoloških lijekova, a najbolje rezultate zabilježili su na tržištu Rusije, BiH te Slovenije. Kompanija je strateški orijentirana na razvoj novih proizvoda koji zadovoljavaju potrebe inozemnog tržišta i povećanje izvoza, osobito u zemljama središnje i istočne Europe, u kojima ima predstavništva i tvrtke.

Belupu se potpuno približio Jadranski galenski laboratorij (JGL) s prihodima od 721,2 milijuna kuna. Na konsolidiranoj razini JGL grupa je u farmaceutskom dijelu poslovanja ostvarila 892 milijuna kuna ukupnih prihoda, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 8,7 posto. U strukturi neto prodaje vodeći brend je Aqua Maris s 34 posto udjela, a slijedi Aknekutan, čiji je udio lani povećan sa sedam na 10 posto. Dobit JGL-a gotovo je udvostručena na 126,5 milijuna kuna (konsolidirano 105,7 milijuna kuna).

Biotehnološka kompanija Hospira, u vlasništvu farmaceutskog diva Pfizera, prošle godine pretrpjela je pad prihoda za 6,7 posto (na 710,2 milijuna kuna) i dobiti za 24,2 posto (na 248 milijuna kuna). Unatoč slabijim rezultatima, Hospira i dalje drži vodeće mjesto po profitabilnosti s neto maržom od 35 posto.

Proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda Genera predvodi grupu srednje velikih farmaceutskih kompanija. Tvrtki u vlasništvu britanske kompanije Dechra Pharmaceuticals prihodi su lani porasli za četvrtinu (na 292,7 milijuna kuna), a dobit je dosegnula 17,2 milijuna kuna, uz rast od 27,4 posto.

Pliva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije/Pliva

Kompanija Pharmas, koja proizvodi širok asortiman farmaceutskih proizvoda u tvornicama u Popovači i Zrenjaninu, prošle godine pretrpjela je blag pad prihoda i zabilježila osjetno nižu dobit.

Krka - Farma, podružnica slovenskog farmaceutskog diva, drži sedmu poziciju s prihodom od 179,5 milijuna kuna. Osim distribucije lijekova matične kompanije, Krka - Farma u pogonu u Jastrebarskom proizvodi lijekove za izvoz.

Tvrtka Fidifarm, koja od 2020. posluje u sastavu Lura grupe, odnosno farmaceutske kompanije Pharmas, lani je premašila 100 milijuna kuna prihoda, uz solidan rast od osam posto.

Na začelju liste 'top 10' dvije su manje tvrtke sa snažnim rastom. Kompanija Biognost, koja se primarno bavi proizvodnjom imunohematoloških, imunokromatografskih i histoloških dijagnostičkih proizvoda, lani je ostvarila rast prihoda od gotovo 30 posto (na 49 milijuna kuna) i skok dobiti od 180,9 posto (na 3,5 milijuna kuna). Najbrži rast bilježi Yasenka, tvornica vitamina, minerala i dodataka prehrani sa sjedištem u Vukovaru, svojim lanjskim povećanjem prihoda za 81,3 posto (na 37,2 milijuna kuna) i dobiti za 1670,2 posto (na 1,4 milijuna kuna).