korona diktira sezonu

Gdje su nestali Talijani? Šefica HTZ-a u Milanu otkrila nam je hoćemo li ove godine na našoj strani Jadrana ipak imati ferragosto

09.07.2021 u 08:25

Bionic
Reading

Italija je jedno od naših najvažnijih turističkih tržišta. U vrijeme prije korone Talijani su nam donosili gotovo 5,5 milijuna noćenja i oko milijardu eura prihoda. Lani su brojke bile daleko skromnije te nisu dosegle ni 30 posto od onih iz 2019. Hoće li nam se Talijani vratiti ove godine, razgovarali smo o tome s Vivianom Vukelić, direktoricom predstavništva HTZ-a u Italiji

Tijekom lipnja, prema podacima HTZ-a, s talijanskog tržišta zabilježili smo 34.247 dolazaka i 156.321 noćenje, što je šest posto više dolazaka i 22 posto više noćenja u odnosu na lipanj 2020. Ako promatramo prvih nekoliko dana srpnja, tad imamo 16.161 dolazak i 83.591 noćenje, što je dva posto više u odnosu na 2020.

‘Najveći se interes iskazuje za nautiku, kampove, zdravstveni turizam, otoke, ali i regije kao što su Istra, Kvarner, Zagreb i Dalmacija. Zasad bilježimo 50-ak telefonskih poziva dnevno, a puno upita stiže i putem maila. Talijani najviše pitaju za pravila ulaska u Hrvatsku, je li je dovoljna samo jedna doza cjepiva za ulazak, moraju li djeca imati negativan test, mogu li slobodno proći kroz Sloveniju pri dolasku u Hrvatsku, gdje mogu u Hrvatskoj napraviti testove za povratak u Italiju, treba li prevoditi dokumente i potvrde potrebne za prelaske granica i sl.’, rekla je za tportal Vukelić.

Tradicionalno udarni dani u kojima u Hrvatsku dolazi najviše talijanskih turista početak je kolovoza. Tad kreće njihov ferragosto, period u kojem najveći broj Talijana uzima godišnji odmor. Kakav nas ferragosto očekuje ove godine?

  • +12
Turisti prošlog ljeta na pulskoj plaži Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

‘Talijansko tržište karakteriziraju individualnost i last minute rezervacije, zbog čega je i u normalnim tržišnim okolnostima teško unaprijed predviđati trendove s ovog tržišta, a navedeno je dodatno otežano uslijed pandemije koronavirusa koja je snažno utjecala na talijansko gospodarstvo, odnosno na mogućnost stanovništva da putuje u inozemstvo. Oporavak s ovog tržišta ići će sporije s obzirom na posljedice pandemije, a moramo uzeti u obzir i to da se Italija otvorila za putovanja tek krajem svibnja. Ove godine svakako će se čekati do samog kraja. Talijana će zasigurno biti, sigurno ne onoliko koliko smo navikli u normalnim okolnostima, ali sam sigurna da će njihov broj kontinuirano rasti. Da bismo u tome bili što uspješniji, treba voditi računa o fleksibilnosti, brzim reakcijama, prilagodbama te naravno sigurnosti jer su to parametri koje Talijani najviše uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o putovanjima’, istaknula je Vukelić.

  • +5
Turisti u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Dodaje da je Talijanima izuzetno važna povoljna epidemiološka slika zemlje u koju putuju, ali isto tako jasna pravila i uvjeti za ulazak i izlazak iz zemlje u kojoj se odmaraju.

‘Stječe se dojam da su Talijani umorni od stalnih ograničenja (imali su brojne mjere u svojoj zemlji) i žele se odmoriti. U Hrvatskoj svaki gost može pronaći kutak za sebe, odnosno može se distancirati, što je izuzetno važno u doba pandemije. Na nama je da ne iznevjerimo očekivanja te da ih opravdamo u smislu da budemo odgovorni i zajednički doprinesemo realizaciji ove izazovne turističke sezone. Bit će veći interes za putovanja u manjim grupama i proizvode koji omogućavaju socijalno distanciranje, poput nautike, kampinga, odmora na otocima. Vjerujem do će ove pandemijske promjene biti uvod u promjene motiva dolaska u neku destinaciju, kao i mogućnost pojedinim destinacijama da repozicioniraju svoju turističku ponudu’, zaključila je Vukelić.