danski brodar

Prihodi Maerska potonuli u prvom kvartalu

02.05.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Danski brodar A.P. Moller-Maersk izvijestio je u četvrtak o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta

U razdoblju od siječnja do ožujka Maerskov prihod pao je za 13,1 posto, na 12,36 milijardi dolara, odražavajući oštar pad u odjelu pomorskog prijevoza.

Dobit prije kamata i poreza gotovo se istopila, na samo 177 milijuna dolara. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 2,33 milijarde dolara.

Potražnja za kontejnerskim prijevozom porasla je u prvom tromjesečju za sedam do devet posto, procjenjuju u danskoj kompaniji, istaknuvši snažan rast u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Oceaniji.

Kina se pak izdvajala rastom izvoza od oko 16 posto, navode.

Kapaciteti za prijevoz ponovo su snažno porasli na početku godine i bili su na kraju ožujka nominalno veći za 9,6 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Udio neiskorištenih kapaciteta spustio se istodobno na najnižu razinu od prve polovine 2022., dodaju.

"Val novih kapaciteta i smanjeni udio neiskorištenih brodova ublažili su pritisak krize u Crvenom moru/Adenskom zaljevu na prijevoznike pa su vozarine na fizičkom tržištu, prema Šangajskom indeksu kontejnerskog prijevoza (SCFI) postupno kliznule s visoke siječanjske razine, stoji u izvješću.  

U prva tri ovogodišnja mjeseca vozarine su u prosjeku bile niže za 18 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Obujam prevezenog tereta porastao je pak za 7,5 posto, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.

Svjetsko gospodarstvo i logistički sektor pokazali su i u prvom tromjesečju otpornost na krizu u Crvenom moru i Adenskom zaljevu i potražnja za kontejnerskim prijevozom trebala bi u ovoj godini porasti u rasponu od 2,5 do 4,5 posto, procjenjuju u danskoj kompaniji.

Budući da se aktualnim sukobima i trgovinskim napetostima, neizvjesnosti u gospodarstvu i prijetnji klimatskih promjenama trenutno ne nazire kraj, rast bi mogao biti i slabiji, upozorili su. 

Danska kompanija procjenjuje da bi u ovoj godini mogla poslovati s pozitivnom nulom, ali i zabilježiti temeljni gubitak prije poreza i kamata od dvije milijarde dolara.