PONUDA POSLOVA

Raste potražnja za dizajnerima i umjetnicima

28.11.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Od siječnja do studenog ove godine objavljeno je gotovo 270 oglasa u kategoriji Dizajn i umjetnost, što je 24 posto više nego prošle godine u isto vrijeme. Njihov udio u ukupnom broju oglasa na portalu MojPosao nije se mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Najtraženija zanimanja bila su grafički dizajner, web dizajner, fotograf te pisac reklama

Iako smo još ljetos konstatirali da Hrvati ponešto zaostaju u odnosu na kolege u svijetu kada su u pitanju neobični životopisi, nedavni slučaj mladog Karlovčanina to je demantirao. Naime, on je zahvaljujući 'otvorenoj videomolbi' dobio posao u digitalnoj agenciji u kojoj je želio raditi.
Većina bi nas 'kreativcem' nazvala osobu čiji se poslovi ubrajaju u kategoriju Dizajn i umjetnost. Oni svakako imaju predispoziciju, a i poslodavci će s više razumijevanja razmotriti pomalo drugačiji životopis i prijavu.

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u kategoriji dizajn i umjetnost, u većini oglasa tražila se srednja stručna sprema (47%). Zanimljivo je kako petini poslodavaca stručna sprema nije bila bitna. Njih polovica kao uvjet navodi poznavanje engleskog jezika, a 58% ih traži i prethodno radno iskustvo.

Prosječna mjesečna plaća za kategoriju Dizajn i umjetnost u 2013. iznosi 4.833 kune i manja je za 12% od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj.

Trenutno je kategoriji Dizajn i umjetnost na portalu MojPosao oglašeno tridesetak poslova među kojima izdvajamo sljedeće:

Bokart - mlada i inovativna zagrebačka tvrtka koja se bavi dekorativnim staklom traži Grafičkog dizajnera (m/ž). Budući zaposlenik sudjelovat će u osmišljavanju novih proizvodnih linija, raditi će na grafičkoj pripremi i izradi kataloga te izrađivati 3D simulacije.

Tvrtka Supervado iz Trnovca Bartolovečkog traži Fotografa (m/ž) za snimanje castinga diljem Hrvatske. Riječ je o honorarnom poslu, a uvjet su posjedovanje potrebne opreme, vozačka dozvola i vlastito vozilo.

Velikogorički Studio Exago traži Web dizajnera (m/ž). Budući zaposlenik treba imati jednogodišnje iskustvo, a bavit će se izradom i administriranjem web stranica.

Ako ste već napravili kreativan životopis, pa ne znate biste li ga poslali ili još uvijek razmišljate biste li ga uopće radili, pročitajte iskustva dviju mladih osobe koje su se odlučile na neuobičajen način prijave za posao.

Sigurno je da postoje poslovi za koje je kreativna forma životopisa prikladnija nego za druge. Pa ipak, pravilo koje uvijek vrijedi jest: proučite korporativnu kulturu tvrtke u kojoj biste željeli raditi, osobito ako mislite aplicirati na nekonvencionalan način.