SMJENA GENERACIJA

Sve više ureda javnih bilježnika ima vršitelje dužnosti, istražili smo u čemu je stvar i što to znači za vas

22.01.2019 u 17:11

Bionic
Reading

Smjena generacija hvata sve više maha među javnim bilježnicima. Mnogi od njih su u poslu od početka 90-ih, kada je u Hrvatskoj uvedena javnobilježnička služba, i dolazi im vrijeme za mirovinu. U razdoblju od odlaska starog notara do imenovanja novog javnobilježnički posao vodi vršitelj dužnosti

Prema javno dostupnom registru, aktivno je oko 330 javnobilježničkih ureda. Njih 25, doznali smo u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori (HJK), trenutno vode vršitelji dužnosti.

Prema Zakonu o javnom bilježništvu, Ministarstvo pravosuđa određuje vršitelja dužnosti ako javni bilježnik umre, bude udaljen iz službe, lišen zvanja ili se odrekne službe, nakon što o tome pribavi mišljenje Komore.

Vršitelj dužnosti imenuje se između susjednih javnih bilježnika i javnobilježničkih prisjednika, a njegove zadaće su da preuzme spise, odnosno arhiv prethodnog javnog bilježnika, te nastavi voditi poslove do imenovanja novog bilježnika na upražnjeno mjesto.

Prisjednik je diplomirani pravnik s položenim pravosudnim i javnobilježničkim ispitom zaposlen u javnobilježničkom uredu i upisan u imenik prisjednika koji vodi Komora. On može obavljati sve poslove koje je po zakonu ovlašten obavljati javni bilježnik.

'Javnobilježnička služba uvedena je u hrvatski pravosudni poredak promjenom pravnog sustava početkom devedesetih, pa s godinama u sve većoj mjeri nastupa smjena generacija jer kolege koji su tada imenovani stupaju u mirovinu. Kako je postupak imenovanja novog javnog bilježnika složen i traje stanovito vrijeme, nekad i nekoliko mjeseci, institut vršitelja dužnosti pokazuje se kao praktično rješenje za period do imenovanja. To osobito dolazi do izražaja u manjim mjestima, u kojima bi se stranke u protivnom morale obraćati sudovima ili javnim bilježnicima u udaljenijim mjestima', objasnila je za tportal Zvjezdana Rauš Klier, predsjednica HJK-a.

Natječaj za imenovanje novog javnog bilježnika provodi Komora na temelju naloga Ministarstva pravosuđa. U natječaju mora biti naznačeno područje za koje se treba imenovati javni bilježnik.

Prigodom izbora između kandidata uzima se u obzir njihov uspjeh na pravosudnom i javnobilježničkom ispitu, vrsta pravnih poslova na kojima su prije toga radili i dotadašnji rezultati.

Između više onih koji ispunjavaju uvjete za imenovanje prednost imaju kandidati koji su duže radili kao javnobilježnički prisjednici.

Natječaj mora biti objavljen u Narodnim novinama u roku od 15 dana nakon što Komora primi nalog Ministarstva, a rok za prijave na njega ne smije biti kraći od trideset dana.