PricewaterhouseCoopers

Sve o revizorima koji češljaju Agrokor: Skupili gomilu priznanja, ali i kontroverzi

05.10.2017 u 08:39

Bionic
Reading

Nakon što je izvanredna uprava preuzela Agrokor, kao revizora društva imenovala je PricewaterhouseCoopers (PwC). Zanimljivo je to što je ugovore s tim revizorom potpisao i Ivica Todorić, i to netom prije aktivacije lex Agrokora, no PwC-ovi stručnjaci su za ulaz u Agrokor ipak morali pričekati dolazak Ante Ramljaka

PwC je druga najveća svjetska konzultantsko-revizijska kuća, tik ispod Deloittea. Član su takozvane 'velike četvorke' revizora, a društvo im prave Deloitte, EY i KPMG.

Njihova mreža grana se u 157 zemalja, na 743 lokacije, s 223.468 zaposlenika. Najviše PwC-ovih ljudi radi u Europi - čak 32 posto - a slijedi Sjeverna Amerika s 26 posto i Azija s 22 posto.

Sjedište revizorske kuće PwC u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Chris Batson / Alamy

Samo lani ostvarili su prihode od 35,9 milijardi dolara, od čega su 15,5 milijardi dolara namaknuli na poslovima revizije, 9,1 milijardu dolara na poslovima poreznog savjetovanja i 11,5 milijardi dolara na ostalim konzultantskim uslugama.

Koliko je PwC moćan, možda najbolje ilustrira činjenica da su angažirani u 422 kompanije s liste Fortune 500, koju čini 500 prihodima najvećih američkih kompanija. 

Tvrtka je osnovana 1998. godine spajanjem Coopers & Lybrand i Price Waterhousea. Počeci obje tvrtke datiraju u 19. stoljeće, dok je kratica PwC, pod kojom službeno posluju, uvedena 2010. godine kao dio opsežnog rebrandinga

  • +13
Revizori PwC-a moraju utvrditi ima li u Agrokorovim poslovnim knjigama rupa iz vremena Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

PwC je i peta najveća kompanija u SAD-u koja nije izlistana na američkim burzama. Drugim riječima, PwC je d.o.o., kao što je i svaka njihova podružnica zasebna pravna osoba.

U Hrvatskoj je od 1997. godine, a sada ga vodi John Gašparac. Sve podružnice koordiniraju se preko tvrtke PricewaterhouseCoopers International, koju vodi Bob Moritz.

Podsjetimo kako je Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) 2014. odabrala PwC da nadgleda proces pripajanja slovenskog Mercatora Agrokoru u Hrvatskoj kako se ne bi u nepovoljnu poziciju doveli ostali trgovci na tržištu.

Popis nagrada i priznanja koje je PwC nakupio jednako je opširan kao i popis kontroverzi uz koje se vežu. Od svježijih valja spomenuti to da je Narodna banka Ukrajine PwC-u u toj zemlji oduzela dozvolu za rad jer nisu na vrijeme otkrili rupu od 5,5 milijardi dolara u bilanci PrivatBanka. 

British Telecom je s PwC-om imao problema u Italiji, u kojoj su zbog njihove revizije prijavili pola milijardi funti prihoda više nego što ga je zaista bilo. PwC je i pomagao banci Tokyo-Mitsubishi u zaobilaženju sankcija Iranu, zbog čega im je američki regulator odrezao kaznu od 25 milijuna dolara.