PROGNOZE EK

U 2013. hrvatski BDP pada 0,4 posto, oporavak tek 2014.

22.02.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Nakon pada hrvatskog BDP-a od 1,9 posto u prošloj godini, Europska komisija u tekućoj godini očekuje daljnji pad od 0,4 posto, budući da rast investicija i izvoza neće biti dovoljan da se ublaži nastavak pada osobne i državne potrošnje. Izlazak iz recesije EK prognozira tek u 2014, u kojoj bi BDP trebao porasti za jedan posto

U analizi se ističe da su rizici za ostvarenje prognoza uglavnom negativni, a posebice se odnose na snižavanje kreditnog rejtinga, potom na rizik od kreditnog ograničenja kao rezultata razduživanja banaka te mogućih dodatnih rezova u javnim proračunima.

Zaposlenost će i dalje padati tijekom 2013, a rast se očekuje tek početkom sljedeće godine. Predviđa se da će stopa inflacije ostati na relativno povišenoj razini od tri posto u 2013. zbog daljnjeg usklađivanja s propisima EU-a, rasta administrativno reguliranih cijena te nekih prilagodbi PDV-a zbog ulaska u EU. Predviđa se da će 2014. stopa inflacije pasti na oko dva posto. Manjak na tekućem računu trebao bi se proširiti nešto više zbog porasta ulagačkih aktivnosti i ponovnog rasta potrošnje.

Hrvatsko gospodarstvo i dalje će se suočavati s cikličkim i strukturnim poteškoćama. Slabljenje ekonomskih aktivnosti u zemljama EU-a među kojima su i najvažniji trgovinski partneri Hrvatske i dalje će negativno utjecati na domaće gospodarstvo.

Upozoravajući na strukturne probleme hrvatskog gospodarstva, Europska komisija ističe da je međunarodna konkurentnost Hrvatske nedovoljna da spriječi trend smanjenja izvoznog udjela zemlje na tržištu.

U analizi se kao ključni ograničavajući faktore rasta ističu nezaposlenost, prezaduženost i loši kreditni uvjeti.