dosta im lockdowna

Zajednica event industrije sprema ustavnu tužbu: Dajte nam da radimo, neka glazba svira

15.05.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Zajednica event industrije, najavila je u subotu pokretanje ustavne tužbe zbog epidemioloških mjera koje im, kako tvrdi koordinator zajednice Darko Tuček, zadiru u Ustavom zajamčena prava

'Nacionalni stožer svojim odlukama i preporukama krši Ustavom propisane norme: jednakost u tretmanu, pravilo razmjernosti, odnosno stvarne opasnosti kod javnih okupljanja i propisanih mjera, poduzetničke i tržišne slobode kao temelj gospodarskog ustroja i garanciju jednakog pravnog položaja na tržištu, i na kraju Ustavom zajamčeno pravo na rad i zaradu', priopćeno je.

'Iz svih tih razloga, a da bismo pokušali spriječiti propast naše industrije, nije nam preostalo ništa drugo nego pokrenuti Ustavnu tužbu protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite' dodaje se u priopćenju.

Zajednica navodi i primjere kršenja ustavnih prava: 'grupa ugostiteljskih objekata na splitskoj Rivi na svojim terasama, po sadašnjim epidemiološkim propisima, može u sjedećoj varijanti primiti ukupno preko 500 ljudi, dok mi na organiziranom i kontroliranom događanju,na primjer sajmu nautike,na istoj toj Rivi sa druge strane, na pet do šest puta većem prostoru možemo imati do 25 ljudi,to jest za isti se preporučilo ne održavanje. Radi se o sajmu specifičnog karaktera sa ne masovnim posjetama, posjetiteljima koji hodajući razgledavaju brodove i opremu'.

Navode i primjer trgovačkih centara koji po propisanim mjerama mogu u svojim zatvorenim prostorima primiti od 1000 do 5045 osoba, dok event industrija na događanjima na istoj kvadraturi, na otvorenom prostoru, možemo primiti samo 25 osoba.