NOSTALGIJA I POL

10 naj kućanskih preparata iz 80-ih

09.06.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Nakon što smo se prisjetili delicija iz djetinjstva, vrijeme da se sjetimo i nekih kućanskih preparata koje smo koristili osamdesetih godina. Od samog prisjećanja na te smiješne proizvode još je zabavnije vidjeti tadašnje reklame

Tipi top

Tipi top su očito bile najbolje krpe na tržištu. Bile su sjajne za čišćenje stakla, plastike, kuhinje, kupaonice, automobila, svega čega ste se mogli sjetiti. Tipi top još uvijek postoji, a sumnjamo da svoj uspjeh duguju ovoj reklami popraćenoj melodijom koja će vam bez sumnje ući u uho već nakon pet sekundi.


Hardy

Ako niste imali dovoljno novaca za šoping u Trstu, Beču ili Grazu, onda ste osamdesetih većinu kozmetičkih proizvoda kupovali u Nami. I Nama je tad imala nevjerojatan izbor mirisa i kolonjskih vodi za muškarce – Pino Silvestre, Vožd, Ronhill, Pitralon, Brut, Hardy… Vjerojatno je svatko imao svoj omiljeni, no Hardy je ipak imao najbolju reklamu iz tog vremena.


Zirodent

Saponia Osijek osamdesetih je godina bila hit. Svi njihovi kozmetički proizvodi reklamirali su se i prodavali diljem Jugoslavije kao blesavi. No Zirodent je zapravo bio samo varijanta prethodno uber popularnog Kalodonta i ,dok je onda nestajala s polica jer je bila dobra pasta za zube (a i nije bilo nekog izbora), danas je u dućanima tražimo samo kao relikt, s nostalgijom.

Samantha

Legendarna linija šminke, Samantha, bila je nešto posebno, osobito za klinke koje su odrastale osamdesetih. Njihov lak za nokte nije bio običan, jednobojan, nego se presijavao u sedefastim tonovima kad bi se okrenuo prema svjetlu. No puno važniji je ruž za usne – Samantha 17 – legendarno jarki crveni ruž.

Slap

Također proizašlo iz osječke Saponije, šamponi Slap, ako ništa drugo, golicali su dječju maštu. Naime, uvijek su glavnu riječ u reklamama vodile polugole manekenke koje su sjajnu i čistu kosu najbolje pokazivale pod tušem ili, još prikladnije, pod slapom!


Sanitar WC

Nekad su se u reklamama pojavljivali i najpoznatiji glumci s ovih prostora. Tako je, recimo, Sanitar za čišćenje zahoda reklamirala Nela Eržišnik, hrvatska komičarka, koja tako s rupcem na glavi demonstrira kako je lako očistiti pločice uz pomoć tako dobrog sredstva.

Ambre Solare

'Pod svakim nebom, za svaku kožu, Ambre Solare…' To je bila idealna zaštita od sunca iako nam zaštita tad i nije pretjerano trebala. Zabavnije je bilo gledati ovakve reklame, ali u praksi nismo toliko brinuli o štetnom utjecaju Sunčevih zraka.

Leut Magnetik

Muška linija mirisa i kozmetičkih proizvoda Leut Magnetik bila je samo jedna u nizu na policama Name koje smo masovno očevima ili braći kupovali za rođendan u nedostatku boljih ideja. Reklama za taj miris definitivno je jedna od bizarnijih koje smo vidjeli, ali na koncu postaje barem jasna poruka - 'za vašu magnetsku privlačnost'.


Čarli

Jedan od rijetkih deterdženata koji se do danas održao na policama dućana, doduše u ponešto izmijenjenom dizajnu. Čarli je bio najbolji prijatelj svake domaćice. Istina, nije bilo aroma i boja kao danas, ali bilo nam je sasvim dovoljno.

Faks Helizim Prima

Ubojica u veš-mašinama ili na ručnom pranju bio je definitivno Faks. Kakvi tekući deterdženti i slično, Faks je rješavao sve probleme. Nije ni danas puno drugačija priča, barem ako je vjerovati reklamama.