ZNANOST IZA BAJKE

Djeda Mraza pokloni će koštati dva i pol bilijuna kuna

12.12.2013 u 15:01

Bionic
Reading

S obzirom na to da djeca vole postavljati pitanja o Djedu Mrazu, tim znanstvenika pokušao je složiti zabavni vodič za barem neke odgovore. Hoće li vam biti koristan, pogledajte

Britanski su se znanstvenici potrudili i istražili kako bi trebao izgledati najzaposleniji dan Djeda Mraza.

Prema službenim podacima na svijetu ima 1,6 milijardi djece koje bi Djed Mraz ove godine trebao posjetiti. No zahvaljujući različitim vremenskim zonama, na raspolaganju ima zapravo 32 sata.

Iz toga proizlazi da će najpoznatiji Djedica na svijetu morati obići 5.556 domova svake sekunde na Badnjak kako bi svako dijete dobilo poklon. Računali su da svako kućanstvo ima dva i pol djeteta u prosjeku pa će zato imati 640 milijuna zaustavljanja. Popije li malo mlijeka i pojede li kolač na svakoj od tih adresa, u sebe će unijeti 150 milijardi kalorija u samo jednoj noći što je 60.000 puta više od preporučenog dnevnog unosa.


Kako bi skinuo kilograme koje će nagomilati samo u jednoj večeri, Djed Mraz će morati hodati gotovo dvije milijarde i sto milijuna kilometara, što je otprilike 54.000 obujma Zemlje. Pretpostavljajući da svaki vilenjak može zamotati poklon u deset sekundi, bit će potrebno 3.000 vilenjaka koji svaki dan kroz godinu rade osam sati.

Nadalje, kad bi Djedica svakom djetetu dao po dva poklončića, a vilenjaci bi u prosjeku za svaki koristili 80 cm papira za zamatanje, u konačnici bi potrošili nevjerojatnih dva i pol milijuna kilometara ukrasnog papira. Ako dva metra papira koštaju 99 penija, onda će sve skupa koštati 1,27 milijardi funti. Prema proračunima pokloni će ga ukupno stajati 279,27 milijardi funti, a kako bi ih sve negdje pospremio, trebat će skladište u koje bi stalo i 240.000 autobusa na kat.

Dakako, ovim zabavnim činjenicama stručnjaci su samo htjeli istaknuti važnost znanosti, matematike, tehnologije i drugog i približiti ih djeci. 'Božić je očito vrlo naporan posao Djeda Mraza i njegova cijelog tima na Sjevernom polu', istaknuo je jedan od znanstvenika.