OSJEĆAJ ZA RITAM

I ljubav prema muzici veže čovjeka i primate

10.12.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Prema istraživanju Andreje Ravignani s odjela kognitivne biologije na Bečkom sveučilištu, sposobnost uživanja u muzici razvila se prije oko 30 milijuna godina kod zajedničkog pretka čovjeka i primata

Austrijski znanstvenici proučavaju ima li to što su zajednički preci čovjeka i primata razvili sposobnost uživanja u muzici veze s razvojem ljudskog jezika. Na odjelu za kognitivnu biologiju Bečkog sveučilišta tim problemom pozabavili su se Andrea Ravignani i njegov tim.

Sposobnost uživanja u muzici mogla bi objasniti zašto čimpanze ritmično udaraju po korijenju drveća te zašto neki majmunski uzvici imaju pjevne osobine. Rezultati istraživanja ukazuju na to kako je ljudski jezik imao korijene u uživanju u ritmu i tonalitetu.


Znanstvenici su otkrili da majmuni reagiraju na 'netočnost' muzičkih uzoraka koje poznaju.

'Naši preci možda su već imali sposobnost uživanja u muzici prije 30 milijuna godina. To upućuje na to da je moguće da ljudi dijele tu sposobnost s mnogim drugim primatima. Svladavanje temeljnih fonoloških uzoraka i sintaktičkih pravila nije problem za, na primjer, majmuna iz roda saimiri. Trebali bismo nastaviti rad na tome da otkrijemo veze između jezika i muzike', rekao je Andrea Ravignani.