OBLJETNICA SIMPSONA

30 godina obitelji koja je dovela crtiće u svijet odraslih

19.04.2017 u 13:46

Bionic
Reading

Svijet je 19. travnja 1987. prvi put mogao svjedočiti skeču koji je u narednih trideset godina definirao generaciju obožavatelja animacije i vrhunske satire

Najpoznatija animirana obitelj na svijetu svoj pohod na popularnu kulturu započela je kao skeč na The Tracey Ullman Showu, hvaljenoj, ali slabo gledanoj emisiji britanske komičarke na radu u Americi na Foxu. Simpsoni su u to doba emitirani kao niz kratkih skečeva koje je pisao Matt Groening a producirao James L. Brooks. Groening je, naime, stvorio disfunkcionalnu obitelj kojoj je dao imena članova svoje prave obitelji: Maggie, Marge, Lisa, Bart i Homer. Radnja je od samog početka serije smještena u izmišljeni grad Springfield te se bavi satirom svakodnevnog života obitelji srednje klase.

The Simpsons Shorts Episode 1 - Good Night Izvor: Društvene mreže / Autor: Matt Groening

Obitelj Simpson otpočetka se razlikovala od svojih popularnih suvremenika. Umjesto glatke animacije ovdje smo gledali vrlo sirove i jednostavne pokrete, umjesto glatkih linija tu su bile oštre, gotovo u formi skice. Američki čovjek bi se, da ne zna za vrhunsku animaciju tog prostora, zapitao jesu li Groening i Brooks unajmili animatore iz neke istočnoeuropske zemlje.

Ironično, u ovom slučaju to je zbilja bila istina. Izvornu animaciju radili su Mađari Gabor Csupo i Gyorgyi Peluce koji su konkurenciju nadmašili smiješno niskim cijenama i besplatnim bojama. Ovo ujedno objašnjava i originalnu kolor shemu Simpsona - žutu kožu, ružičaste zidove i poznatu plavu kosu na Margeinoj glavi.

Produkcijske vrijednosti porasle su nakon što je serija skečeva nakon tri sezone emitiranja uobličena u polusatnu emisiju koja je postala hit. Simpsoni su, naime, prva Foxova emisija koja se našla među trideset najgledanijih u razdoblju između 1989. i 1990. Od tada do danas serija je dobila 615 epizoda, a njezina 28. sezona počela je 25. rujna te drži rekord najdugovječnije američke režirane TV serije.

Ovaj kauč-geg inspiriran je čuvenim animiranim serijalom 'Adventure Time' Izvor: Profimedia / Autor: Fox

Filmska verzija 'Simpsona' u kina je stigla 27. srpnja 2007. i zaradila 527 milijuna dolara. 4. studenog 2016. serija je dobila potvrdu za 29. i 30. sezonu, što znači da će era 'Simpsona' trajati barem do 2019. godine.

Guillermo Del Toro radio je na ovome poznatom skeču Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox

Simpsoni su oduvijek bili prepoznatljivi po svom eksperimentalnom štihu koji se proteže i kroz njihov nevjerojatni kauč-geg koji je sam po sebi postao kultni fenomen. Stvari su, naime, otišle tako daleko da su autori u nizu navrata pozvali poznate režisere i umjetnike da ga režiraju. Ljude poput tvoraca bizarnog animiranog serijala 'Rick and Morty' Guillerma Del Tora i poznatog grafitera Banksyja.

Ovaj kauč-geg napravljen je u suradnji s čuvenim grafiterom Banksyjem Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox

Simsoni su tijekom trideset godina emitiranja obradili nevjerojatnu količinu društvenih tema te u različitim razdobljima mijenjali vizualni stil i stil pripovijedanja. Prve sezone bile su formirane kao klasične situacijske komedije, a kasnije iteracije dobile su na samopouzdanju i formirale svoj izraz. Serija je najveću količinu slave prikupila tijekom takozvanog zlatnog doba koje je trajalo prvih deset sezona.

Robot Chicken također je gostovao u 'Simpsonima' Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox

Kvaliteta serije otad postupno opada, no i dalje ostaje dovoljno financijski relevantna da Fox nastavi s obnavljanjem sezona. Ovo nipošto ne znači da su novije epizode Simpsona loše, već da su drukčije i ne pogađaju istu notu kao izvorne epizode zbog kojih je serijal zaradio kultni status.

Iskreno, ne krivimo obožavatelje i Fox. Uz skečeve poput onog koji se bavi izborom američkog predsjednika, teško je nakon svih tih godina reći ne najpoznatijoj animiranoj obitelji u Americi.

Simpsoni biraju za koga glasati Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox