INFOGRAFIKA

Kako smanjiti ugljični otisak

Bionic
Reading

Želimo li svojoj djeci i unucima ostaviti u nasljeđe Zemlju u kakvoj i sami imamo prilike uživati, trebali bismo biti njeni svjesni i odgovorni zeleni stanovnici. Kako bismo to postigli, trebamo promijeniti nekoliko navika i, uz minimalan napor, bit ćemo sve bliže cilju

Ugljični otisak jest količina ekvivalentnih CO2 emisija koju svatko od nas proizvede na godišnjoj razini. Što smo manje energetski učinkoviti, što manje razmišljamo o porijeklu namirnica koje kupujemo, što više fosilnih goriva izgaramo i, općenito, neracionalnije živimo, to je naš ugljični otisak stopala veći. Iako ugljični dioksid nije jedini staklenički plin - uz njega su tu metan (CH4), dušični oksid (N2O), sumporni dioksid (SO2) i još neki drugi plinovi - on ima najmanji potencijal proizvodnje efekta staklenika i stoga se uzima kao referenca te se svi ostali staklenički plinovi uspoređuju s njime.

Smanjenjem emisija usporit ćemo proces klimatskih promjena, a mnoge od tih mjera znače i direktnu uštedu energije i vode, što bi se prije ili kasnije trebalo odraziti i na kućnom budžetu.