ZAGONETKA MOUNT RUSHMOREA

Četvorica predsjednika kao simboli 'osnivanja, rasta, očuvanja i razvoja' SAD

27.03.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Mount Rushmore, granitna stijena u američkoj saveznoj državi Južnoj Dakoti u koju su uklesani portreti četvorice američkih predsjednika, dobro je poznata diljem svijeta. No, mnogi ne znaju zašto su odabrani baš George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln i Theodore Roosevelt.

Nacionalni spomenik Mount Rushmore otvoren je u listopadu 1941. nakon četrnaest godina mukotrpnih radova. Ideja je potekla od kipara Gutzona Borgluma, Amerikanca danskog porijekla koji je oduvijek bio fasciniran velikim dimenzijama i herojskim nacionalnim temama.

Spomenički kompleks zamislio je kao posvetu 150. obljetnici američke neovisnosti i demokracije – i kako bi usput privukao turiste u slabo razvijeni jugozapadni kutak Južne Dakote. Pošto je dobio podršku lokalnih senatora i osigurao financiranje - te nakon pregovora s predstavnicima Indijanaca na čijem se području nalazi stijena - Borglum je zajedno sa svojim sinom Lincolnom napravio model spomenika, a zatim je nadgledao čitav projekt od početka do kraja. Da bi oblikovali lica predsjednika, više od 400 radnika moralo je – klesarskim alatima ali i dinamitom - ukloniti oko 350 tisuća tona stijenja. Cijeli pothvat stajao je oko milijun dolara, što bi u današnjem novcu bilo oko 17 milijuna.

Memorijalni park, osim 18 metara visokih glava četvorice predsjednika uklesanih u najtvrđem granitu, uključuje slikovito okolno područje površine pet četvornih kilometara. Svaki od predsjednika prema originalnoj ideji trebao je biti prikazan do struka, ali je zbog nedostatka sredstava spomenik ostao nedovršen. No i takav godišnje privuče oko tri milijuna turista.

Zašto je Borglun izabrao baš prvog, trećeg, šesnaestog i dvadesetšestog predsjednika SAD-a? Prema njegovim riječima, spomenik je trebao predstavljati posvetu 'osnivanju, rastu, očuvanju i razvoju Sjedinjenih Američkih Država'. Drugim riječima, svaki od četvorice predsjednika obilježio je jedno presudno razdoblje američke povijesti: George Washington je izabran kao prvi predsjednik neovisne države, Thomas Jefferson kao autor Deklaracije o neovisnosti, Abraham Lincoln kao predsjednik koji je ukinuo ropstvo, a Theodore Roosevelt kao predsjednik za čijeg je mandata SAD postao ekonomski najmoćnija zemlja svijeta. Možemo samo nagađati koju bi četvoricu predsjednika Gutzon Borglun izabrao danas.