NOVA STUDIJA, ALI 'NE RADITE TO KOD KUĆE'

Dugotrajno pušenje ponekad smanjuje mutacije koje izazivaju rak?!

18.04.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Da se odmah razumijemo: nema nikakve sumnje da je pušenje loša, nezdrava i opasna navika. Uz rast rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanih udara, ogromna većina slučajeva raka pluća izravno je povezana s pušenje Pa opet, statistike kažu da tek 10-20 posto cjeloživotnih, teških pušača oboli od raka pluća. Kako to? Znanstvenici misle da su našli objašnjenje.

Najčešće objašnjenje jest da je mogućnost obolijevanja povezana sa spolom, općim zdravstvenim stanjem i dnevnom količinom popušenih cigarete, no izgleda da nije u pitanju samo čista sreća, da ne kažemo lutrija. Kako je objavio časopis Nature Genetics, istraživači s medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku zaključili su da bi neki pušači mogli imati genetski mehanizam otpora prema stvaranju mutacija u plućima, što ih onda štiti od raka pluća.

Već dugo se pretpostavlja da pušenje izaziva rak pluća tako što pokreće mutacije DNA u normalnim, zdravim plućnim stanicama. Razumljivo, tih je mutacija značajno više pronađeno u plućima pušača nego nepušača. Broj mutacija je ovisan i o količini cigareta koje se popuše dnevno, ali u jednom trenutku dosegnu granicu nakon koje više ne rastu. Recimo, utvrđeno je da je kod osobe koja 23 godine puši po kutiju cigareta dnevno rast broja mutacija sasvim je zaustavljen. Studija stoga zaključuje da tijela pušača razviju neku vrstu sustava za 'popravak' DNA. Naravno, potrebno je još dokaza za povrdu ovih objašnjenja.

'Najteži pušači nemaju istodobno i najviše mutacija. Naši podaci sugeriraju da su te osobe preživjele toliko dugo razdoblje intenzivnog pušenja jer su nekako suzbili daljnju akumulaciju mutacija. Takvo ograničavanje mutacija možda proizlazi iz toga da ti ljudi posjeduju vrlo učinkovit sustav reparacije štete na DNA, ili čak detoksifikacije cigaretnog dima', izjavio je povodom objave studije jedan od njezinih autora dr. Simon Spivack, profesor medicine, epidemiologije, javnog zdravlja i genetike na fakultetu 'Alber Einstein'.

Ako se nalazi pokažu točnim, najveća korist ne bi - naravno - bila sugestija da ćete biti sve zdraviji što više i duže pušite, nego mogućnost nove strategije za rano prepoznavanje rizika od raka pluća. I vrijedi opet i opet i opet reći: pušenje je iznimno opasno za vaše zdravlje.