NOVI IWC-ovi SATOVI

Keramički ljepotani inspirirani Top Gunom

27.06.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Ljubitelji vrhunskih satova znaju da je keramika koja se rabi u komponentama za zrakoplovne turbine i motore visokih performansi postala uobičajeni materijal kućišta u industriji satova, ponajviše zahvaljujući svojoj lakoći i ekstremnoj izdržljivosti, kao i otpornosti na ogrebotine kojoj konkurenciju predstavljaju tek dijamanti

IWC, švicarski proizvođač luksuznih satova sa sjedištem u Schaffhausenu, s tim materijalom radi još od osamdesetih, ali suvremeni modeli kao što je izdanje Top Gun Edition 'Mojave Desert' iz 2019, u boji pijeska, ponovno su potaknuli potražnju. Sada je tvrtka predstavila dva nova Top Gun modela – 'Lake Tahoe' (oko 8660 eura) u bijeloj i 'Woodland' (9420 eura) u zelenoj, oba 45,5 mm x 15,7 mm - inspirirana nijansama uniformi američke mornarice i poligonima za obuku mornaričkih avijatičara.

No, keramika nije samo u službi tough-looka za muškarčine. Također se rabi i zbog svog potencijala na području dizajna, dopuštajući majstorima urarima postizanje upečatljivih boja koje bi inače bile izvedene samo na brojčaniku. 'Woodland' je gotovo u potpunosti monokromatska prezentacija, koja proširuje kolorit cijelim satom, osim u slučaju gotovo bijelih markera na brojčaniku i crne krunice i potiskivača, dok je 'Lake Tahoe' opremljen crnim brojčanikom radi čitljivosti, te krunicom i potisnicima od nehrđajućeg čelika.

Stvaranje nijansi kućišta iznenađujuće je složen tehnički proces koji zahtijeva suradnju s inženjerima, uz provođenje brojnih testova pigmenata, od kojih svaki zahtijeva miješanje keramičkog cirkonijevog oksida s metalnim oksidima kako bi se postigla savršena nijansa. Materijal se zatim peče u peći, uz napomenu da svaka verzija zahtijeva svoju specifičnu temperaturu i trajanje zagrijavanja.

Da bi izazov bio još veći, IWC je nastojao uskladiti boje kućišta sa satnim remenima od tkanine. U slučaju 'Woodlanda' radi se o trostrukom izazovu, budući da su te dvije komponente također morale odgovarati nijansi brojčanika. Konačni rezultat je par satova, proizvodno ograničenih na 1000 komada svake godine, koji čine IWC-ovu liniju Top Gun nečim što bi se vojnim rječnikom moglo nazvati target-rich environment (okruženje s mnoštvom ciljeva), odnosno borbena situacija u kojoj je napadač, inače opremljen superiornim sustavom oružja, odjednom suočen s velikim brojem vrlo poželjnih, loše branjenih i visoko vrijednih ciljeva.

Protumačite kako hoćete, ali ukoliko želite izgledati poput Toma Cruisea u slavnome filmu, a možete si priuštiti, budite brzi i vješti.