ODLAZAK VELIKE ZVIJEZDE 'ZVJEZDANIH STAZA' NICHELLE NICHOLS

Poručnicu Uhuru u 'Star Treku' zadržao je Martin Luther King, a onda je ušla u povijest

05.08.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Nedavna smrt zvijezde originalnog 'Star Treka' Nichelle Nichols rastužila je milijune fanova jer je poručnica Uhura oduvijek bila jedan od omiljenih likova s Enterprisea. No, ona je i važna zagovornica građanskih prava i akterica prvog poljupca između dvoje ljudi različite rase koji se mogao vidjeti u igranom programu na američkoj televiziji.

Iz današnje perspektive činjenica da su televizijski bossovi tek sto godina od ukidanja ropstva i u vrijeme kad su građanska prava Afroamerikanaca već bila uređena i zakona zaključili da međurasni poljubac neće ugroziti kakve-već-bile vrijednosti njihovih gledatelja može izgledati bizarno. No, situacija u SAD-u tada je bila takva, ma koliko se svi zaklinjali u jednakost i demokraciju mainstream publika i dalje je bila skeptična prema intimnijim vidovima međurasnih odnosa.

Te 1968. originalne 'Zvjezdane staze' prikazivale su se tek treću sezonu, ali u tom kratkom vremenu serija je već stekla kultni status s kulturnim utjecajem koji je nadmašio većinu drugih serija. Kao jedan od razloga teoretičari vide baš društvene promjene u Americi kasnih šezdesetih, kad su padali brojni tabui i dugogodišnje kulturne norme. Smještene u 23. stoljeće i s znanstveno-fantastičnim okvirom, 'Zvjezdane staze' mogle su se sa sadašnjošću nositi lakše nego drugi, realistični programi.

U epizodi 'Plato's Stepchildren' ('Platonovi potomci') te treće sezone, nekoliko članova posade Enterprisea zarobljeno je na planetu na kojem žive sadisti zaljubljeni u antičku Grčku i sa sposobnošću telepatskog upravljanja drugima. I tada se dogodio spomenuti poljubac između kapetana Kirka (William Shatner) i poručnice Uhure. Poljubac, doduše, nije bio posljedica nikakve romantične veze između njih dvoje, nego se dogodio upravljan moćima njihovih tamničara koji su snagom misli natjerali ljude da ih zabavljaju.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Nije to bilo slučajno tako izvedeno, nego vrlo svjesno, jer bi se neprijateljima takvog postupka uvijek moglo gurnuti pod nos da se junaci serije nisu poljubili vlastitom voljom. Bila su to vremena kad se u američkoj zabavnoj industriji nisu borili protiv rasista, nego su ih pokušavali zavarati da se ne bi uvrijedili. Takva politika još se dugo održala, a konačni rezultat bilo je održavanje na životu rasizma, homofobije i sličnih pojava. Sjetimo se burnih reakcija vjerskih fanatika na prvi pravi homoseksualni TV poljubac Ellen DeGeneres i Anne Heche skoro trideset godina kasnije.

Scena između Kirka i Uhure jako je brinula upravu NBC-a, bojali su se reakcija, no one su na koncu bile mahom pozitivne. Autor serije Gene Roddenberry očito je pogodio pravi trenutak, pa se poljubac i danas pamti kao prvi višerasni TV poljubac, premda to nije sasvim točno, jer ih je bilo i ranije. Dapače, deset godina prije ove epizode sam William Shatner je sudjelovao u sličnoj 'pothvatu' u showu Eda Sullivana. No, ni jedan nije izazvao takve reakcije kao ovaj Kirka i Uhure. Nichelle Nichols se u autobiografiji sjetila da je jedan gledatelj poslao pismo u kojem je poručio da se apsolutno protivi miješanju rasa, 'ali kad punokrvnom Amerikancu poput kapetana Kirka u ruke padne predivna žena koja izgleda kao Uhura, protiv toga se ne želim boriti'.

Zanimljivo, sama Nichelle Nichols možda nikad ne bi dogurala do statusa kojeg je stekla ulogom Uhure, a možda ni scene poljupca ne bi bilo, da je slušala sebe a ne druge. I to ni manje ni više nego Martina Luthera Kinga. Kad je završila prva sezona Nichols je ozbiljno razmišljala o napuštanju serije, želeći se posvetiti karijeri na Broadwayu. No, tada je MLK uvjerio koliko je njezina uloga važna, jer simbolizira budućnost u kojoj će Amerikanci živjeti jedni uz druge bez obzira na rasu. King joj je objasnio koliko je njezin lik važan, i što znači Afroamerikancima, otvarajući im vrata koja nakon toga više nikad nisu mogla biti zatvorena. Pomoglo je, naravno, i to što je lider borbe za crnačka prava bio veliki fan 'Star Treka'.