KLIKNITE, I MI SMO

Prizes.org - honorarci u Googleovoj režiji

04.07.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Googleov novi servis Prizes.org uspješno spaja mudrost masa s honorarom pojedinca!

Ima li datum pokretanja novoga Googleova servisa veze s američkim Danom nezavisnosti ili našim Danom borca, ostaje pod upitnikom, tek valja primijetiti da će i Prizes.org zasigurno privući puno pažnje.

Iza projekta stoji Slide, poprilično autonomna Googleova lanjska akvizicija teška 182 milijuna dolara, a sama ideja nije ništa novo - korisnici kreiraju sadržaj, točnije otvoreni natječaj koji sponzoriraju željenim novčanim iznosom. Konkretno, registrirani korisnik (servis je trenutno još u beti i samo oni s pozivnicom mogu kreirati natječaje!) može postaviti zahtjev da mu netko isplanira jednotjedni put u Portugal, za što je spreman platiti trideset dolara. Sadržaj natječaja se dijeli na Twitteru i Facebooku, a komentari takmaca (među kojima čuči i potencijalni dobitnik - honorarac!) javni su i vidljivi.

Dakle, zaigrajmo se nezgodno prevedivim kovanicama, spojite već utabanu pojavu crowdsourcinga (polja na kojemu je pionir Dell sa svojim webom Ideastorm) s jedne strane i micropaymenta (plaćanje se vrši putem Paypala) s druge - i imate Prizes.org. 

Premda je sličnih siteova na internetu napretek (poput fahovski usmjerenoga http://99designs.com/ ), ne treba sumnjati da će web gigant pronaći načina da raširi interes za Prizes diljem svoje korisničke baze, bilo putem Androida, platforme Chrome ili svježe mreže Google+.

Zanimljivo, za sada nije moguće prijavljivanje putem Google korisničkoga računa, ali Facebook connect i Twitter login sasvim uredno funkcioniraju.