KLIKNITE, I MI SMO

Top 10 retro Tumblr blogova

05.05.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Volimo sve blogove s retro predznakom, bez obzira na kojem se servisu nalazili

Kako nam je trenutno Tumblr hit, odlučili smo odabrati najbolje retro blogove s ovog servisa, sve popularnijeg u domaćim blogerskim redovima. Neki od blogova su NSFW (Not Safe for Work), ali još uvijek u okvirima pristojnog.

1. Retro king
Zanimljivo, na Tumblr blogovima nema previše podataka o autorima, ideji i sličnih about me odjela na kakve nailazimo na  klasičnim blogovima. Tako i blog Retro king tek ima tagline The past... I has it i čitav set fotografija djevojaka iz prošlosti. Od dvadesetih godina prošlog stoljeća pa skoro do današnjih dana. Iako na mnogim fotografijama nema nikakvih zapisa tko je model, povremeno se i nađe kakva informacija. Želite li vidjeti kako je izgledala djevojka mjeseca u Playboyu 1956. godine, Elsa Sorensen, prosurfajte.

2. Vintage ladies/Retro Doll
Kad smo već kod polugolih djevojaka, baš kao i Retro king i Vintage ladies, odnosno Retro doll su sličnog koncepta. Zanima li vas kako su erotske fotografije izgledale sredinom prošlog stoljeća ili ranije, po komadić edukacije svratite na ove dvije lokacije.

3. Vintage Madison Ave
Gledate li seriju 'Dečki s Madisona'? Zadimljeni uredi i čaša u ruci, vrijeme u kojem je oglašivačka industrija tek nastajala i u kojem su reklame bile potpuno drukčije od ovih današnjih. Od tada do danas marketinški svijet se promijenio iz temelja, pa za sve one koji vole istražiti i saznati kako je bilo prije, svakako pratite odličan blog sa starim reklamama.

4. Mad Men Unbuttoned
Volite li gore spomenutu seriju 'Dečki s Madisona', voljet ćete i ovaj blog čiji tagline kaže A romp trough 1960's America. Kako to često na Tumblru ide, iz ovog bloga nastala je knjiga koja se u svim boljim internetskim knjižarama očekuje 20. srpnja, pa ako tražite štivo za ljeto, provjerite blog, kupite knjigu.

5. The Swinging Sixties
We are stardust, We are golden, And weve got to get ourselves Back to the garden...
Istina, blog The Swinging Sixties nije baš posvećen Woodstocku (citirana pjesma je 'Woodstock'), već šezdesetima općenito, a svega je tu bilo. Nažalost, blog se ne ažurira onoliko često koliko bismo željeli, a to je više puta dnevno.

6. Super Seventies/The Nifty Fifties
E da, lude sedamdesete. Dosta glazbe iz sedamdesetih nudi ovaj blog i ima isti problem kao The Swinging Sixties, a to je da se ne ažurira često, baš kao ni The Nifty Fifties, blog posvećen pedesetim godinama prošlog stoljeća. No, na oba je sasvim dovoljno materijala da prosurfate i počnete ih pratiti, ako ste nostalgični ili tek volite taj retro prizvuk.

7. My Vintage Vogue
Zanima li vas kako su modni detalji izgledali u prošlom stoljeću, odnosno što se nosilo, recimo, 1950. godine, ovo je blog za vas. Osim toga, možete odmah vidjeti i što se od tadašnjih hit detalja danas nosi, kopira li se moda, koliko se današnji dizajneri inspiriraju prošlošću.

8. Fuck Yeah Vintage
U opisu bloga stoji da se radi o fotografijama iz prošlosti ili onim koje tako izgledaju. Imate li kakvih starih fotografija, ovdje ih možete i poslati i sudjelovati u kolektivnom putovanju u prošlost, trenutku nostalgije koja je, sudeći i po blogovima koji nisu isključivo fokusirani na retro, česta tema.

9. Comically Vintage
Nekad, davno... Dobro, možda nije tako davno, tamo negdje osamdeseth, uživali smo Stripoteci, stripu Daleka planeta i sličnima. Stripovi kojima se bavi ekipa zanesenjaka na ovom blogu dolazi iz još dalje prošlosti i uglavnom se radi o jednom kadru iz nekog stripa koji se čitao 1930. i kasnije. Sam kadar, pažljivo je odabran, kako zbog crteža, tako i zbog dijaloga.

10. Love retro colour
Ako ste voljeli naš izbor iPhone foto aplikacija, koje imaju čitav set retro filtera, voljet ćete i ovaj blog koji donosi fotografije u retro bojama. Gotovo svaka izgleda kao da je snimljena 1974 ili 1969. godine, a na fotografijama su predmeti kako iz prošlosti, tako i oni koje danas koristimo.