ANTOLOGIJA BOJANA STILINA

Pozdrav brate, obuj papučice: Biste li radije da vam dijete odgajaju Vojko i Žuvi ili Jala i Buba?

Bojan Stilin
Bojan Stilin
Više o autoru

Bionic
Reading

Ma koliko se trudili odgajati dijete u skladu s 'pravim vrijednostima', kad izađe iz kuće, ono se suočava sa stvarnim svijetom. U njemu, bar kad je riječ o glazbi, vladaju Baby Shark, Disney, balkanske cajke i pripadajući trap folkeri. Donekle prihvatljivu alternativu pronašli smo u rijetkim domaćim reperima - odgojiteljima

Ako u kategoriji namjenske glazbe postoji nešto što možemo nazvati posebno skliskim terenom, onda je to – glazba za djecu. Posebno danas, kad klinci u hranilicama ili autosjedalicama beskrajno rokaju playliste s YouTube Kidsa kao element distrakcije koji omogućava roditeljima da ih na miru nahrane te prevezu do vrtića ili do baka-servisa.

Standardi zanata danas zahtijevaju da uspješna dječja pjesma bude ili tupasta brojalica s pamtljivim animacijskim trikovima tipa Baby Shark ili kićena Disneyjeva kreacija poput pjesama iz filmova 'Frozen' ili 'Encanto'. Ne kažemo da je u vrijeme našeg odrastanja bilo puno bolje – pogotovo otkad je Trešnjevačke mališane smijenio Siniša Cmrk – no danas je na snazi takva hiperprodukcija loših kopija spomenutih megahitova da se čini gotovo nemogućim kreirati dječju pjesmu koja nije barem malo zaglupljujuća.

Uz Vojka V, pjesmu za 'Juhuhu' napisala je Ida Prester Peševski uz pomoć Pocket Palme Izvor: Društvene mreže / Autor: Juhuhu

Zato nas je ugodno iznenadio pogled na kanal HRT-ove emisije Juhuhu na YouTubeu Kids, prepun pjesama koje možete čuti i u samoj TV emisiji. One su dokaz da je moguće stvoriti nešto originalno, a opet hitoidno i donekle edukativno, i to – vjerovali ili ne – novcem kojim smo platili pretplatu. Uz niz korektnih pjesmica i brojalica vezanih za animirane likove tog serijala, posljednjih mjeseci u komponiranje dječjih pjesama uključili su se i friški roditelji s već etabliranim glazbenim karijerama, poput Ide Prester ili Vojka V.

Njihovi prilozi povijesti hrvatske dječje glazbe precizno pogađaju duh vremena i zvuče kao da su testirani upravo u igri s vlastitim potomstvom. Ida Prester i Pocket Palma složili su šaljiv pjesmuljak na temu kriziranja klinaca kad im u vožnji uzmu mobitele, a Vojkova pjesma 'Papučice' pravo je malo remek-djelo žanra.

Vojkove Papučice - pobjednik nesuđenog Eurosonga za vrtićku djecu Izvor: Društvene mreže / Autor: Juhuhu

Na fenomenalno blesavu melodiju Vojko je nalijepio nepravocrtnu recitaciju provučenu kroz harmonizer, s vojkovski uvrnutim rimama i urnebesnom podukom iz semantike ('ne kaže se oblačim, nego obuvam'). Kad već ne možemo ništa napraviti na pravom Eurosongu, možda bi HRT trebao inicirati nekakav Eurosong za vrtićku djecu, jer Vojko bi ovom pjesmom sigurno pobijedio.

Jala i Buba ne skidaju se iz Top 10 hrvatskog Billboarda otkad je on pokrenut Izvor: Društvene mreže / Autor: IMPERIA

Kod starije djece i mlađih tinejdžera situacija je nešto kompliciranija. Njihova verzija Baby Sharka, kako nas uporno podsjeća Billboardova top lista, uz neizbježno svehrvatsko puritansko zgražavanje, nerazumljivi su mumble reperi iz BiH i TikTok cajke iz Srbije. Prije nekoliko godina, istina, upravo je Vojko uspio klincima prodati spoj pitke produkcije i društveno odgovornog humora, no onda je obuo (ne obukao) papučice i počeo izdavati slikovnice, a na novom albumu, koliko zasad čujemo, targetira nešto stariju ekipu i liječi kompleksnija psihološka stanja.

Stoga je netko morao preuzeti štafetu Branka Kockice za adolescente, a to je s oduševljenjem učinio Žuvi, dosad ne toliko prominentan član splitske reperske bande. Žuvija smo ranije primjećivali uglavnom kao sidekicka Kreše Bengalke, tvrdog gangsta repera koji u tekstovima ne krije afinitet prema oružanim obračunima, trgovini opijatima na malo i sličnim kvartovskim hobijima. Malo tko bi očekivao da bi lik koji se u pjesmama hvali povremenim izletima s one strane zakona bio spreman rebrendirati se u najboljeg prijatelja vašeg dvanaestogodišnjeg djeteta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Žuvi

Ipak, Žuvi je uspio izvesti trik u maniri Joze Boze, uz pomoć pjesme 'Pozdrav brate', preraslu u serijal brzopoteznih pitanja i odgovora na njegovom kanalu na TikToku s gotovo 100 tisuća sljedbenika. U njemu Žuvi doslovno odgaja vašu djecu na način na koji vi to nikad nećete moći, pružajući im modernu verziju psihološkog savjetnika iz Brava ili OK-a. Kako progurati prvi dan škole, što raditi ako si debeo/la, kako zabiti gol, treba li navijati za Mitrovića ili Baku Praseta – što god ga klinci pitali, Žuvi odgovara gotovo aforistično, kombinirajući postgitakovski tinejdžerski humor s lakonskom dalmatinskom jezičnom ekonomijom.

Zakucavanje je uslijedilo početkom nove školske godine, kad je Žuvi objavio novu stvar – ne baš pretjerano nadahnutu repersku kadencu 'Mate Rimac'. U spotu vidimo Žuvija kako iz BMW-a rimama na rubu parodije podbada hipereksponiranu figuru 'nadarenog kreativca'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Žuvi

I dok ga pravovjerna rap zajednica napada da je 'propuh koji žica viewove na TikToku i YouTubeu (ako već ne sponzorsku Neveru), u školskim dvorištima klinci već repaju i tog dosta banalnog 'Matu Rimca'. Pitanje je dana kad će, kao Vojko prije nekoliko godina, početi objavljivati snimke zbornog repanja iz učionica.

A ako vam smeta činjenica da vam dijete odgaja lik koji ustane iz gejmerskog stolca tek da bi otišao na poneku Hajdukovu utakmicu, sjetite se da su mu alternativa – Jala, Buba, Voyage i Milica.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.