NOĆ KNJIGE

Boris Jokić i Mate Škugor odabrat će koje knjige i pjesme poslati u svemir

18.04.2018 u 15:31

Bionic
Reading

U povodu Noći knjige 2018., koja se održava u ponedjeljak 23. travnja u 284 grada u Hrvatskoj, zagrebačka glazbena knjižara Rockmark ugostit će Borisa Jokića s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Matu Škugora iz Žednog uha, koji će tom prilikom predstaviti svoj odabir knjiga i glazbe koje bi trebalo poslati u svemir kao poruku prijateljstva s planeta Zemlje

"Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama", stoji u najavi Rockmarka.

  • +2
Predstavljena Noć knjiga Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

"Na koji način djeca vide budućnost knjige, te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi Zemljani željeli čitati u budućnosti? Nedavno je Elon Musk s Falconom u svemir poslao knjigu Douglasa Adamsa 'Vodič kroz galaksiju za autostopere' i pjesmu Davida Bowiea 'Space Oddity', a u Noći knjige Boris Jokić i Mate Škugor u Rockmarku će predstaviti svoj odabir knjiga i muzike koje bi trebalo poslati u svemir kao poruku prijateljstva s planeta Zemlje", stoji u najavi.

Događanje se održava s početkom od 19 sati, a Škugor je ocijenio da će to za njega biti zanimljiv i nimalo lagan izazov, jer "kako u moru genijalnih albuma i sjajnih knjiga odabrati po jedno ili dva izdanja; zapravo - kako odabrati dovoljno malen broj da raketa uopće uspije napustiti zemljinu atmosferu?".

"Izbori su nezgodna stvar. Kako vlastitim izborom opisati svu složenost svijeta i života, svu patnju i radost, velike poraze i neznatne pobjede, potrebu za strukturom i preispitivanjem granica…? Riječima, slikama i melodijama njih desetero iz različitih doba i okruženja", poručio je Jokić.

U povodu Noći knjige 2018., Rockmark će spojiti Record Store Day, koji se održava u subotu 21. travnja, s ponedjeljkom 23. travnja, pa će prigodne akcije i popusti u "prvoj glazbenoj knjižari u Hrvatskoj" početi već u subotu i trajati do kasnih sati Noći knjige.