PREMIJERA U KOMEDIJI

Dirljiva pričao o prijateljstvu Elle i Marilyn

24.03.2014 u 09:54

  • +11

Ella i Marilyn

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Mjuzikl "Ella i Marilyn" premijerno izveden u nedjelju navečer u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komediji u režiji Nine Kleflin, dirljiva je priča o poznanstvu i prijateljstvu dviju slavnih žena Elle Fitzgerald i Marilyn Monroe.

Američku "kraljicu jazza", u glazbenoj predstavi prema predlošku američko-britanske autorice Bonnie Greer, utjelovila je jazz pjevačica Zdenka Kovačiček, a njezinu ne manje slavnu prijateljicu, glumicu Marilyn Monroe, mlada zvijezda toga kazališta Vanda Winter.

U središtu priče je manje poznat biografski podatak o tome da se Marilyn 1955. zauzela kako bi Elli omogućila nastup u elitnom jazz klubu Mocambo u Los Angelesu, gdje tada nije bio dopušten nastup crnim izvođačima. Dvije su se dive tada upoznale i, prema legendi, "jedna drugoj zauvijek promijenile život", a Fitzgerald nikada više nije morala pjevati u malim drugorazrednim jazz klubovima.

Oko toga događaja ispletena je priča o nježnom prijateljstvu i prkosnoj hrabrosti, ali Greer ide dalje i ambiciozno se pokušava baviti i njihovim unutarnjim strahovima i nadama pa i traumama iz djetinjstva.

Predstava tematizira njihova dva posve oprečna pogleda na svijet: onaj razmažene bijele djevojke koju svi smatraju najseksepilnijom ženom svijeta te drugi, debeljuškaste ne osobito lijepe crnkinje, koju je majka odgojila na premisi da od života ne treba očekivati ništa osim boli. No, iako dolaze iz različitih svjetova i u mnogočemu se međusobno ne razumiju, one su fundamentalno slične: njihove su ih posve suprotne životne putanje zapravo na kraju dovele do istoga, do usamljenosti i patnje.

U toj u osnovi melankoličnoj predstavi Ellini i Marilynini razgovori i reminiscencije izmjenjuju se s dvadesetak glazbenih brojeva, među kojima nisu zaobiđeni Ellini najveći hitovi poput "Lady Be Good" i "Blue Moon", kao što nije izostavljena ni slavna Marilynina izvedba "Diamonds Are a Girl's Best Friend".

Kovačiček je na sceni Komedije očekivano oduševila izvedbom dobivši velike ovacije publike, no zvijezda večeri svakako je bila i svestrana Winter, čije je pjevanje, ples i glumu publika također nagradila snažnim aplauzom.

Glazbenu pratnju kao dio klupske scenografije Osmana Arslanagića pružio im je jazz band Komedijina orkestra u sastavu Mladen Baraković, Ante Mažuran, Borna Šercar, Ramon Reberšak, Zdenko Ivanušić i Joe Kaplowitz, a ostale likove na sceni utjelovljuje Komedijin baletni ansambl - Mateja Ivanković, Petra Radošević, Morana Paškiević, Emil Kuzminski, Zoran Simikić te Dejan Jakovljević, koji ujedno potpisuje i koreografiju.

Hrvatsku Marilyn u prepoznatljive je glamurozne divine haljine obukla kostimografkinja Marija Šarić Ban.