časopis za kulturu i umjetnost

Izašao prvi broj Symbola: U sjećanje na Montyja Shadowa

05.10.2023 u 18:07

Bionic
Reading

U srijedu je u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavljen prvi broj 'Symbola', časopisa za kulturu i umjetnost koji je, kako je na promociji naglasio osnivač Silvije Hraste, hommage Čedomiru Komljenoviću svjetski poznatom fotografu, poduzetniku i kolekcionaru.

Komljenović (1939. - 2021.), poznat i po nadimku Monty Shadow, bavio se i izdavaštvom te je godinama u inozemstvu izdavao 'Symbol', magazin koji je velik dio svog sadržaja posvećivao umjetnosti, a ujedno je bio i komunikacijska platforma za luksuzne brendove kao što su Ferrari, Cartier, Mercedes, Mont Blanc, Pirelli, IWC, Rolls-Royce, stoji u priopćenju.

Sva autorska prava ostavio je svom prijatelju odvjetniku Hrasteu, koji je odlučio 'Symbol' prenijeti u Hrvatsku.

Riječ je o dvojezičnom (hrvatski/engleski) luksuznom tromjesečniku, a izlazak svakog pojedinog broja bit će popraćen promocijiom u zagrebačkom HNK-u koji je jedan od glavnih partnera projekta.

Iz prvog broja izdvajamo razgovore s Takuyom Sumitomom, baletnim prvakom HNK-a, Bracom Dimitrijevićem, jednim od najznačajnijih konceptualnih umjetnika današnjice, čuvenom kolekcionarkom Dagmar Meneghello, a veliki intervju za 'Symbol' dao je i Arne Quinze, umjetnik svjetskog glasa čije su skulpture i instalacije u javnim prostorima trajno promijenile urbane pejzaže gradova poput Pariza, Šangaja, Washingtona, Sao Paola i mnogih drugih svjetskih metropola.

Na predstavljanju premijernog izdanja, uz nastup prvakinje opere HNK-a Marije Kuhar Šoša, 'Symbolu' su dobrodošlicu zaželjela i mnoga poznata imena iz javnog i društvenog života.

Inače, 'Symbol' je besplatan, a osim što se šalje na adrese kulturnih djelatnika i institucija,  zasad se može pronaći i u HNK-u, Klovićevim dvorima te u Muzeju suvremene umjetnosti.