UNATOČ ŽELJAMA PISCA

Izlazi novi roman Gabriela Garcije Marqueza

05.03.2024 u 23:59

Bionic
Reading

Neobjavljena knjiga pokojnog kolumbijskog pisca Gabriela Garcije Marqueza, koji je popularizirao žanr latinoameričkog magičnog realizma, u srijedu će se naći u knjižarama, unatoč njegovim željama

Autorovi sinovi Gonzalo i Rodrigo Garcia Barcha u Madridu su predstavili roman "Do kolovoza" na 120 stranica koji je dobitnik Nobelove nagrade napisao 2004. godine.

Na španjolskom će biti objavljen u srijedu, na rođendan Garcije Marqueza, a 12. ožujka na engleskom, prema izdavaču Penguin Random House.

Prije svoje smrti 2014. u dobi od 87 godina, Garcia Marquez je rekao da je knjiga beskorisna i da bi ju trebalo uništiti. Njegovi sinovi pregledali su rukopis i ocijenili da ima književnu vrijednost koju autor možda nije uočio u posljednjih nekoliko godina života, obilježenih gubitkom pamćenja.

"Za mene to znači da je sav Gabrielov rad objavljen, da više ništa nije na čekanju i da je u tom smislu on zatvorio ciklus", rekao je sin Gonzalo.

Garcia Marquez bio je najpoznatiji po "Sto godina samoće", epskom romanu koji mu je pomogao da dobije Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

Nova knjiga govori o Ani Magdaleni Bach koja svakog kolovoza trajektom odlazi na otok kako bi posjetila majčin grob, a tamo na jednu noć dovodi novog ljubavnika.

Obitelj Garcije Marqueza smatra da knjiga, iako ju autor nije dotjerao, još uvijek nosi prepoznatljivu lijepu prozu i njegovo duboko poznavanje čovjeka.