ciklus kolaža

Izložba 'Otapanje' Klasje Habjan otvorena u Galeriji Kranjčar

08.09.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Na izložbi 'Otapanje', otvorenoj u srijedu u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, ilustratorica i dizajnerica Klasja Habjan predstavila je ciklus kolaža nastalih u akvarelnim bojama i dvadesetak bilježnica u tušu

Nevenka Šarčević, kustosica izložbe, kaže kako je umjetnici omiljeni dio procesa kada se prepusti liniji i trenutku, a i sama izložba pokazuje kako joj je crtež baza za izričaj u druge medije.

"Upravo tu dolazi do izražaja njezina spontanost, sloboda, zaigranost i bezbrižnost s motivima poput sitnih životinja, lišća, drveća, ptica", rekla je.

Najavila je da će autorica tijekom trajanja izložbe, koja se zatvara 21. rujna, pokazati svoj proces stvaranja izvodeći radove u tušu otiskivanjem valjka i povlačenjem rollera na papiru.

"Ova izložba objedinjuje svu slojevitost njezina rada, spaja verbalno i misaono s likovnim prikazom, a prvi put je u nekom galerijskom prostoru izvela i ilustraciju na zidu, svoj karakteristični motiv ptice", dodala je.

Otvorena izložba Otapanje Klasje Habjan u Galeriji Kranjčar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Sama umjetnica objasnila je kako je naslov izložbe, Otapanje, odabran prema jednome od njezinih radova, a njime zaokružuje u cjelinu seriju kolaža nastalu kao posveta prepuštanju intuitivnom kreativnom procesu.

"Ta vrsta zaigrane autorefleksije, kroz medije kolaža, tuša i poezije, otvara prolaz u unutarnji svijet određen prolaskom vremena, izmjenama godišnjih doba, kao i prepuštanju slučaju, ludosti, slavlju i radosti", napomenula je.

Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, te je uvrštena među deset hrvatskih ilustratora za katalog "Illustratiors from Croatia/Illustrateurs de Croatie” na međunarodnim sajmovima knjiga.

Objavila je zbirku kratkih priča i pjesama "Crtice“ i strip Duh Bauhausa, knjigu koja objedinjuje ilustraciju, pisanje i dizajn. Ilustrirala je set igraćih karata "Bauhaus oko tebe“ za Form Function Studio i Goethe-Institut u Washingtonu i slikovnicu Piccola con piccolo, autora Brune Mezića.