SVIJET KULTURE

MDC predstavlja izdavaštvo hrvatskih muzeja i galerija

11.11.2014 u 20:00

  • +11

Interliber

Izvor: Promo fotografije / Autor: Interliber

Bionic
Reading

U sklopu Interlibera održava se i tradicionalna izložba godišnje izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba kojom se želi publici omogućiti uvid u vodiče, časopise, kataloge, monografije, elektronička izdanja, ali i suvenire i igračke nastale u produkciji muzeja i galerija

Pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjoj 33. izložbi izdavačke djelatnosti odazvalo se 120 muzeja iz 65 gradova i mjesta u Hrvatskoj, od toga 26 iz Zagreba, a 94 iz ostalih gradova i mjesta u Hrvatskoj.

U sklopu izložbe, kao poseban dio programa, bit će predstavljena izdanja Nacionalnog umjetničkog centra u Tokiju, središnje ustanove za informiranje o suvremenoj muzejskoj umjetnosti u Japanu, s kojom MDC razmjenjuje izdavačku produkciju od 2008. godine.

U nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara, ova izložba najcjelovitiji je i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija koje se protežu u rasponu od izložbenih kataloga i izdanja enciklopedijskog tipa do suvremenih elektroničkih publikacija.

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pregledaju 656 publikacija muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.

Tako će ovom prigodom moći prolistati publikacije posvećene istraživanjima arhitektonske i graditeljske baštine 'Riječka industrijska priča' (Muzej grada Rijeke), 'Radovan Tajder arhitektura-arhitekt' (Muzeja za umjetnost i obrt) i 'Secesija u Samoboru' (Samoborski muzej)

MDC posebno ističe i tri nove knjige renomiranih likovnih teoretičara 'O naivi i autsajderskoj umjetnosti' Tonka Maroevića (Hrvatski muzej naivne umjetnosti), 'Tabula rasa' Zvonka Makovića (Gliptoteka HAZU) kao i dva prijevoda francuskog kustosa i teoretičara Nicolasa Bourriauda - 'Relacijska estetika' i 'Postprodukcija' (Muzej suvremene umjetnosti).

Elektroničke publikacije postaju sve važniji dio muzejskog nakladništva, a među novitetima izdvajaju se 'Histri u Istri' Arheološkoga muzeja Istre s imaginarnom glazbom starih Histra te 'Sopnja i kanat' - CD s izvornom pučkom glazbom otoka Krka, Istre i Primorja u izdanju Muzeja grada Rijeke. Uz 50. rođendan Dražena Petrovića objavljen je i edukativni, interaktivni i multimedijalni DVD-ROM Dražen.

Bit će izložen i vrlo opsežan blok publikacija s temom Prvoga svjetskog rata kojim su se muzeji uključili u nacionalni program obilježavanja stogodišnjice tog velikog događaja vrijednim i kapitalnim izdanjima kao što su detaljni katalog 'Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području' koji je izdao Gradski muzej Varaždin te katalog 'Baron Gautsch, prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri', koji interpretira jedan od najtragičnijih brodoloma na Jadranu, a priprema ga Povijesni i pomorski muzej Istre.

Tu je i novopokrenuta biblioteka MDC-a 'Kako objaviti dobru muzejsku knjigu', koja donosi seriju jedinstvenih knjiga iz muzejskog izdavaštva 'Što je muzejski katalog' i 'Muzejske publikacije za djecu i mlade'.