'ah ta lektira ne da mi mira!'

Najavljena je stota predstava o lektiri, a poklon je učenicima koji su pomogli nesretnom djedici

30.03.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Jubilarna izvedba popularne dječje predstave 'Ah ta lektira ne da mi mira' održat će se danas u 14 sati u OŠ Voltino, kao glumačka zahvala učenicima 1.a razreda koji su pomogli kupovinom osnovnih potrepština potrebitom starijem gospodinu, čiju su tužnu priču vidjeli na televiziji

Troje akademskih glumaca, u nedostatku angažmana uzrokovanog korona krizom, odlučilo je na jesen prošle godine napraviti poučno zabavnu predstavu kojoj je cilj promoviranje navike čitanja lektire, ali i knjiga među učenicima nižih razreda u osnovnim školama. S glumcima Jakovom Jozićem, Hanom Kunić i Janom Novoselom, koji stoje iza projekta, krajem prošle godine smo i razgovarali. Taj je tekst dostupan na ovoj poveznici.

"Iz razgovora s učiteljicama nakon odigranih predstava u osnovnim školama, ali i prateći školovanje bliske nam djece, shvatili smo kako je čitanje lektire, odnosno knjige generalno, u ovom suvremenom svijetu sve veći problem. Stoga smo odlučili napraviti predstavu koja će djecu podsjetiti na vrijednost i važnost knjige. Lutkarsko-glumačku formu odabrali smo jer predstava prati dvije perspektive priče - perspektivu djece (glumački) i likova iz lektira (lutkarski)," rekli su nam tada glumci.

Nakov 99 izvedbi u školama diljem Hrvatske, jubilarnu stotu predstavu odlučili su pokloniti učenicima 1.a razreda u OŠ Voltino. Taj razred je, javljaju nam glumci, ovu malu glumačku družinu oduševio prošle godine. Naime, pogledavši prilog na jednoj televiziji o teškim životnim uvjetima dede Iveka, 1.a razred OŠ Voltino je u nekoliko dana skupio brojne potrepštine (prehrambene, higijenske i druge) za starijeg gospodina koji živi u lošim uvjetima, te su mu ih poslali uz video poruke kako bi mu život bio bar malo lakši. Želeći djeci pokazati ispravnost činjenja dobrih stvari, glumci su odlučili pokloniti im predstavu i tako im zahvaliti i čestitati na dobroj gesti.