nova knjiga

Naklada Ljevak objavila roman Uwea Johnsona 'Treća knjiga o Achimu'

19.10.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Roman Uwea Johnsona tematizira odnos Istočne i Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, ali i njihov odnos prema zajedničkom povijesnom nasljeđu

Glumica Karin početkom 1960. živi u Leipzigu s tridesetogodišnjim biciklistom Achimom T. kojem priča i o svom bivšem partneru, zapadnonjemačkom novinaru Karschu te Achim predlaže da ga pozovu u Leipzig.

U razgovorima s Achimom Karsch saznaje o njegovu djetinjstvu, majci, poginuloj zajedno s njegovom mlađom sestrom u jednom od savezničkih bombardiranja potkraj Drugog svjetskog rata, i o ocu, bivšem socijaldemokratu, a skrivenima ne ostaju ni godine što ih je Achim proveo kao član Hitlerjugenda. Kroz figuru biciklističkog asa Achima prelama se društvena i kulturna slojevitost novog, poratnog svijeta koji oblikuju inherentne mu proturječnosti.

Roman je preveo Boris Perić.

Uwe Johnson rodio se 1934. u Kamminu u Pomeraniji (danas Kamién Pomorski u Poljskoj) u obitelji švedskih doseljenika nastanjenih u Mecklenburgu. Otac mu je umro u sovjetskome internacijskom logoru neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, a majka 1956. prebjegla u Zapadni Berlin. Johnson je studirao njemačku filologiju u Rostocku i Leipzigu. Pisanjem se počeo baviti 1953. Njegov prvi roman Ingrid Babendererde' tiskan je tek posmrtno. Prvo je objavljeno Johnsonovo djelo roman 'Nagađanja o Jakovu' ('Mutmassungen über Jakob'), koji je izašao 1959. u izdanju frankfurtskog Suhrkampa. Roman 'Treća knjiga o Achimu' ('Das dritte Buch über Achim'), objavljen 1961., neposredno prije izgradnje Berlinskog zida, postao je prvi književni simbol njemačke razjedinjenosti, a ujedno njegov najčitaniji i najprevođeniji roman. Već početkom žezdesetih Uwe Johnson živi u Zapadnom Berlinu, gdje je radio kao prevoditelj s engleskoga i urednik. Nekoliko je puta odlazio u SAD i tamo 1967. počeo pisati svoje glavno djelo 'Jahrestage', čiji je prvi svezak objavljen 1970., u iduće tri godine izašla su još dva, a posljednji je objavljen tek 1983. Uwe Johnson bio je član zapadnonjemačkog PEN Centra i Akademie der Künste, a za svoja je djela dobio više njemačkih i međunarodnih nagrada. Umro je 1984. u Sheernessu u Engleskoj.