51000 BALTHAZARGRAD

Otvorenje najveće izložbe u sklopu Dječje kuće koja će posebno oduševiti najmlađe posjetitelje

21.10.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Otvorenje izložbe "51000 Balthazargrad" u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, dosad najveće izložbe o animiranom serijalu Profesor Balthazar, za građane se produljuje na dva dana, 24. i 25. listopada i to zbog velikog zanimanja publike

Zbog poštivanja epidemioloških mjera prvotno je bilo odlučeno da otvorenje traje cijelu subotu, 24. studenoga te je bilo predviđeno da izložbu u pet termina obiđe po 50 posjetitelja, za što je trebalo preuzeti besplatne ulaznice. Kako su sve raspoložive ulaznice podijeljene, otvorenje je produljeno i na nedjelju, po istom načelu ulaska posjetitelja, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo. Službeno protokolarno otvorenje održat će se u petak.

Riječ je o najvećoj izložbi u programskom pravcu Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a ostat će otvorena do 23. siječnja 2021. godine.

Kako je podsjetio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naziv izložbe govori o činjenici da se scenograf animiranog serijala Zlatko Bourek za izgled Balthazargrada, u kojem Profesor Balthazar živi i smišlja izume, inspirirao Rijekom.

No, osim sličnosti Balthazagrada s Rijekom, meni se više sviđa da su Riječani po mnogo čemu, od načina ponašanja, razmišljanja do mentalnog sklopa, pravi stanovnici Balthazargrada. Jedne i druge odlikuje otvorenost, socijalna osjetljivost i spremnost na dijalog kao način rješavanja problema, rekao je gradonačelnik.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da izložba donosi veselje, boje i pozitivu. Podsjetila je da su motivi iz serijala Profesor Balthazar već korišteni pri uređenju dječjeg igrališta na Molo longu i plaže Grčevo na Pećinama, u sklopu projekta EPK.

Kustos izložbe Željko Luketić naglasio je da se izložbom nastoji cjelovito predstaviti najuspješniji filmski izvozni proizvod, prikazivan u brojnim državama. Prikupljanje materijala za izložbu trajalo je dvije godine, i nije bilo lako zbog oskudne filmske arhive. Na izložbi je i čuveni Balthazarov izumiteljski stroj, koji je izradila mlada multimedijalna umjetnica Lina Kovačević.

Izložba se postavlja u koprodukciji Rijeke 2020 i MMSU u suradnji s Platformom za audiovizualna istraživanja Jučer, danas, sutra i partnerima tvrtkom Link i Zagreb filmom. Voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić je voditeljica projekta, a autorice dizajna postava i grafičkog oblikovanja su Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej.