TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Platonic' - kao film Judda Apatowa, ali bez tipičnih Apatow-gluposti

  • 19.08.2023 u 20:44

  • Bionic
    Reading

    Serija o prijateljima iz mladosti koji se ponovno povezuju da bi lakše prebrodili krizu srednjih godina idealna je i kvalitetna ljetna zabava

    Sylvia i Will bili su frendovi na faksu i još malo nakon faksa, u ona krasna doba kada, pogotovo ako ste bijelci iz dobrostojeće srednje klase u Los Angelesu - nemate gotovo nikakvih briga. Sve je party, sve su rekreacijske droge, nemaš posao koji se može ugroziti pijanim slikama na Instagramu, a ni time da zaspeš u osam ujutro i onda se probudiš nakon podneva pa shvatiš da si u kontejneru za plastiku. Sylvijin i Willov odnos bio je tim zabavniji i opušteniji zato što nikad nisu bili seksualno i romantično zainteresirani jedno za drugo, nego su fakat bili samo prijatelji, ali seks i romantika na kraju su im ipak prekinuli prijateljstvo. Ne međusobni. Sylviji se nije svidjela Willova zaručnica Audrey. Tu je puklo.

    Od tada je prošlo petnaestak godina i oboje su zašli u četrdesete. Sylvia je u vrlo sretnom i stabilnom braku s Charliejem, ali iako je diplomirala pravo, već trinaest godina ne radi izvan kuće, nego se bavi kućom i obitelji (Charlie i ona imaju troje djece), što je pomalo izluđuje. Will se pak upravo razveo od Audrey. Sylvijin muž Charlie to vidi na Instagramu i nagovori je da se javi Willu. Unatoč, prvobitnom opiranju, Sylvia pristaje.

    Platonic Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

    To bi otprilike bio sažetak prve polovice prve epizode serije 'Platonic', ljetnog hita Apple TV Plusa s očiglednim adutima u glavnim ulogama - Rose Byrne kao Sylvije i Setha Rogena kao Willa. Seth Rogen nije jedini faktor koji ovoj seriji daje ton i filing filma Judda Apatowa, ali nakon što je svoju personu posudio tolikim Apatowljevim filmovima, teško je ne vidjeti utjecaj. Serija doista nalikuje Apatowljevim filmovima, s tim da ne pati od tipičnih Apatow-gluposti. Za početak, epizode su ograničene na polusatno trajanje. Zvuči banalno, ali nije. Apatowljeve komedije od dva i pol sata uglavnom propadaju upravo zbog tog trajanja.

    Foršpan za 'Platonic' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Što se svega ostalog tiče, serija je zgodna. Neće promijeniti lice američke televizije ni streaming servisa, ali neće ni uvrijediti ničiju inteligenciju. Mnogo je situacija u kojima se sredovječni Sylvia i Will gadno usose nastojeći se ponašati kao u mladosti i s mnogim će se takvim situacijama identificirati mnogi gledatelji koje su životne i obiteljske okolnosti 'odvukle' od toga koliko su živahne, otkačene i zabavne osobe nekad bile. Mnogo je situacija u kojima se glavni likovi isto tako ponašaju, ali će se s njima identificirati samo oni u istoj buržujskoj klasi kao Sylvia i Will, dok će ostale samo iritirati.

    No generalno gledano, riječ je o simpatičnoj, ljetnoj, neobaveznoj, ali i NEGLUPOJ humorističnoj seriju nakon koje se nećete osjećati kao da ste gubili vrijeme. Dodatni plusevi za tretman električnih automobila te košulje i šešire Setha Rogena.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.