KOMPLEKS RIKARD BENČIĆ

Prvi veći projekt u novom MMSU-u tek u jesen

14.01.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Prostor namijenjen riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić minimalnim radovima se može urediti kako bi se u njemu počeli priređivati programi muzeja tako da bi već na jesen, vjerojatno u listopadu, tamo mogao biti priređen prvi veći projekt, kazao je ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj

Nakon početnog osposobljavanja dijela prostora u Rikardu Benčiću, ostatak bi se 'osvajao' programima korak po korak, kazao je Tolj. U novom prostoru već bi se tijekom ljeta mogle organizirati radionice, naveo je i ustvrdio da će kompleks Rikard Benčić postati nova kulturna točka Rijeke i omogućiti kvalitetnu suradnju institucija, umjetnika i građana.

Usporedno s osmišljavanjem koncepcije budućeg sjedišta muzeja u Rikardu Benčiću, MMSU stvara svoju strategiju za sljedeće trogodišnje razdoblje.

Slaven Tolj
ističe da će program MMSU-a u sljedećem razdoblju karakterizirati bitno jači edukativni segment djelovanja te razvijanje partnerskih projekata. Suradnjom u više smjerova, s umjetnicima, nezavisnom scenom, sveučilištem, odnosno Akademijom primijenjenih umjetnosti muzej će se nastojati otvoriti zajednici ali i privući dodatna sredstva za djelovanje jer je postalo nemoguće oslanjati se isključivo na dosadašnje izvore financiranja a to su, osim nekoliko europskih projekata, grad Rijeka i Ministarstvo kulture, istaknuo je ravnatelj.

Muzej ne bi trebao samo čuvati i prezentirati naslijeđe i baštinu nego bi trebao biti i živo mjesto, akumulator novih, eksperimentalnih zbivanja, kazao je. MMSU će nastojati, rekao je Tolj, povezati aktere riječke institucionalne i nezavisne scene, među kojima, kako je rekao, vlada vidljivo nepovjerenje. Radi nadilaženja konflikta te suradnje u zajedničkim programima organizirat će se niz radionica, razgovora i tribina.

Otvaranje MMSU-a prema zajednici potaknut će projekt Spajalica koji će se realizirati u svibnju. Javnim međunarodnim natječajem odabrano je osam umjetničkih projekata kojima se kroz performanse, instalacije ili intervencije u prostoru želi potaknuti integriranje MMSU-a u bližu okolinu.

Prvi veliki projekt muzeja ove godine je Međunarodna izložba crteža koja se otvara na Noć muzeja, 25. siječnja.

Slaven Tolj je istaknuo nužnost izmjena u toj tradicionalnoj manifestaciji riječkoga muzeja. Kako je rekao, nekad je ta izložba bila brend muzeja i imala je vrijednost zbog toga što je bila jedno od rijetkih mjesta susreta zapadnih i istočnih umjetnika. Danas, kad su stvari bitno promijenjene, morat ćemo kreirati nove programe, istaknuo je.

Tijekom godine će se predstavljati dijelovi fundusa MMSU-a kroz male izložbe a u planu je i izlazak izvan muzeja s programima, u druge gradske četvrti i prigradska naselja. Tako ćemo upozoriti zajednicu da postojimo i da to što radimo ima svrhu, zaključio je Tolj.

Slaven Tolj je na dužnost ravnatelja MMSU-a imenovan u rujnu prošle godine kao jedini prijavljeni kandidat na javnom natječaju.