IZLOŽBA U MMSU

Rijeka kakvu dosad niste vidjeli: Mladi Filip Koludrović fotografirao je svoj grad u nemogućim uvjetima i s nevjerojatnih pozicija

08.09.2020 u 14:50

Bionic
Reading

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 11. rujna otvara se izložba Filipa Koludrovića, 24-godišnjeg Riječanina s londonskom adresom. 'Rijeka, Rijeka, Rijeka' donosi seriju Koludrovićevih fotografija grada i građana snimljene tijekom najstrožih restrikcija uzrokovanih Covidom. 'U tim skoro pa nemogućim uvjetima stvaranja, umjetnik je fotografirao svoj grad s nevjerojatnih pozicija koje nikada nisu zabilježene okom na ovaj način', najavljuje se

Produkcija kolekcije fotografija trajala je šest mjeseci, a započela je u doba najstrožih restrikcija uzrokovanih Covidom, a kroz Koludrovićev rad panorame grada poprimile su sasvim novu vizuru. 'Detalji koje vrlo rijetko percipiramo došli su do izražaja. U svemu ovome, vrlo važan faktor imali su građani Rijeke koji su sastavni dio ovih fotografija i bez njih ovaj grad ne bi imao svoju žilu kucavicu', stoji u najavi izložbe 'Rijeka, Rijeka, Rijeka'.

Neke su fotografije, dodaje se, nastale na nesigurnim mjestima, krovovima, visokim riječkim dizalicama pa je kroz ovaj proces, trebalo angažirati i volontere iz Gorske službe spašavanja i osigurati aktere snimanja posebnom sigurnosnom opremom.

'Osim što će se Rijeka kroz nekoliko dana moći pohvaliti jedinstvenim fotografskim uracima svoga grada, sasvim sigurno je ponosna na autora fotografija koji je iz Rijeke, a koji je sa svojih 16 godina u stranim medijima prepoznat kao čudo od djeteta, a danas, kao 24-godišnjak sa stalnom adresom u Londonu, ima priznat status u modnim časopisima Vogue, Elle, GQ, Harper's Bazaar, L'Officiel te s njima i surađuje.

Koludrovićev rad je usmjeren prema modnoj industriji, međutim poznat je i po portretima mnogih poznatih osoba, a njegova suradnja s Donatellom Versace, Giorgiom Armanijem i Jeremyem Scottom dokazuje njegovu genijalnost i kvalitetu. Kao fotograf radi i u Dubaiu, Stockholmu, Amsterdamu, Milanu i Lisabonu. Njegova najveća ljubav je analogna fotografija u crno-bijelim bojama. Rijeku je odlučio na svoj način prikazati iz ljubavi prema svom rodnom gradu i iz želje da da svoj umjetnički doprinos u ovo nesigurno doba kada se najudobnije osjećao među svojim ljudima bez obzira na svjetski uspjeh', navodi se u najavi izložbe.

View this post on Instagram

Rijeka, MMSU, 9/11. 20:00

A post shared by Filip Koludrovic (@filipkoludrovic) on

Za dizajn njenog postava zadužena je Mia Bijedić, magistrica dizajna interijera koja kao dio dizajnerskog tima Versace imala priliku raditi na projektima Palazzo Versace Dubai i Palazzo Vercase Macau. Mia je surađivala i s drugim vodećim kućama za dizajn interijera kao što su Fendi Casa, Bentley Home, Trussardi home i Bugatti home.

Hrvatica s adresom u New Yorku, gdje radi za kreativnu agenciju na Wall Streetu, Eva Vidan je za ovu izložbu potpisala grafički dizajn 'za koji Koludrović smatra da u potpunosti razumije njegov senzibilitet bez puno objašnjavanja'.

'Ovi mladi kreativci su bez ikakve naknade, u ovo nestabilno vrijeme, odlučili pokazati da se može raditi samo sa srcem', poručuje se uoči izložbe koja će u MMSU biti otvorena do 18. rujna.

  • +7
Filip Koludrović, raniji radovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Koludrović