TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Samo ubojstva u zgradi' šarmantna je serija zahvaljujući Steveu Martinu i Martinu Shortu

  • 30.09.2023 u 18:15

  • Bionic
    Reading

    Da komičarski genij, ako je stvaran, dubok i plodan, niti stari niti zastarjeva - dokazuju dva komičarska velikana: Steve Martin i Martin Short. Dokazuju to svakim danom svojeg života i rada, a ono što rade u seriji 'Samo ubojstva u zgradi', koja se može pogledati na platformi Disney +, blistavo je utjelovljenje talenta o kakvom 90 % današnjih komičara samo može sanjati.

    'Mi smo očevi nevjeste!', uzvikuju u jednoj epizodi 3. sezone serije 'Samo ubojstva u zgradi' dvojica od tri glavna lika - vremešni stanari newyorške zgrade Arconia, Charles-Haden Savage i Oliver Putnam. Povezano je to s radnjom u epizodi, nedaleko od njih u toj je sceni i njihova mlada susjeda Mabel u vjenčanici, ali ta će replika i njezina metareferenca rastopiti srce svakom obožavatelju filma 'Otac nevjeste'. Charlesa-Hadena Savagea i Olivera Putnama, naime, glume Steve Martin i Martin Short, a obojica su igrala u poznatoj romantičnoj komediji 'Otac nevjeste' iz 1991. - Steve naslovnu ulogu, a Martin nezaboravnog organizatora vjenčanja, Izraelca Francka.

    Iako je izvornog oca nevjeste još tamo negdje pedesetih odigrao sjajan Spencer Tracy, Steve Martin ulogu je oživio na svoj, vrlo specifičan i, s vremenom se pokazalo, legendaran način, dok je Martin Short kao Franck pokazao kako svojom maničnom komedijom može začiniti inače prilično pitom i srednjestrujaški romcom. Godine su prošle pune muka, njih više od trideset, a Steve Martin i Martin Short, sada obojica u sedamdesetima (Steve čak na pragu osamdesete) već treću sezonu za redom rasturaju s humorističko-detektivskom serijom 'Samo ubojstva u zgradi'. I pritom se čak ne može reći da se Short i Martin 'još dobro drže za svoje godine'. Ništa nije dalje od istine. Steve Martin i Martin Short u ovoj seriji već treću sezonu pokazuju da je njihov komičarski genij dubok i gotovo nepresušan i da je njihova duhovitost bezvremenska.

    Kada je izašla prva sezona ove serije, u svojem sam osvrtu (koji možete pročitati ovdje) izrazila bojazan da tip mudrijaške komedije koju u njoj oživljavaju Short i Martin neće naći put do srca suvremene publike, navikle na grubi realizam i kopanje po blatu društvene stvarnosti u današnjim krimićima. Mudrijaška komedija sa svojim brzim doskočicama, pa onda još začinjena vizurama čisto i bez sumnje buržujski uređene newyorške zgrade nije nimalo gritty i teško da upućuje na važne probleme današnjice. No ispalo je, evo, nakon dvije sezone, da serija ipak jest pronašla put do publike i kritike. Ako sam i iznenađena, iznenađenje je ugodno.

    • +7
    Samo ubojstva u zgradi, 3. sezona Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

    Ustvari, ne bih uopće trebala biti iznenađena. Martin Short i Steve Martin velike su zvijezde, a velika je zvijezda i Selena Gomez, koja u seriji uz ovu dvojicu funkcionira savršeno i dodaje mladenačku vibru koja sigurno pridonosi popularnosti, unatoč tome što je njezina Mabel definitivno starmala više nego što su Oliver i Charles puni mladenačke energije u penzionerskoj dobi. No nijedno od to troje nije zvijezda tek tako, premda bi zli jezici možda imali nešto reći o influenserskoj prirodi slave Selene Gomez. Sve troje kao argument svojem zvjezdanom statusu nose golem talent, koji u slučaju Stevea Martina i Martina Shorta doseže takve razmjere da bez problema nadmašuje, čak i posramljuje većinu današnjih komičara.

    Foršpan za 3. sezonu serije 'Samo ubojstva u zgradi' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Osobno moram priznati da bih nove epizode ove serije gledala čak i da imaju lošu detektivsku priču - bilo bi mi dovoljna samo međuigra troje glavnih junaka, njihovih susjeda i najbližih, ali priča u ovoj, baš kao i u prve dvije sezone, uopće nije loša. Oliver se u ovoj sezoni, naime, odlučio vratiti režiranju brodvejske predstave, a u grbavom napretku onoga što je naumio postaviti na pozornicu najveću mu prepreku predstavlja to što mu je odmah, u prvoj epizodi, ubijen glavni glumac i najveća zvijezda u ekipi. Tog glumca, filmsku zvijezdu Bena Glenroya, glumi Paul Rudd, a svojim je zvjezdanim prisustvom treću sezonu serije odlučila počastiti i velika Meryl Streep, a i ponovljeno epizodno sudjelovanje nekih od najvećih zvijezda američke komedije, kao što su Tina Fey i Jane Lynch, dokazuju da 'Samo ubojstva u zgradi' itekako imaju odjek među publikom, kritikom, ali i među samim komičarima i glumcima.

    Nemojte zato propuštati 'Samo ubojstva u zgradi'. Steve Martin i Martin Short na jednakom su vrhuncu kao i prije trideset, četrdeset, možda i pedeset godina, a kako se čini, i streaming giganti imaju povjerenja u njih.