GRAD NE PRODUŽUJE UGOVOR

Šok zbog zatvaranja Kina Europa, reakcije pljušte, a za večeras se najavljuje okupljanje: Ne damo!

06.04.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Nakon što je tportal u petak navečer objavio odluku uprave Kina Europa i Borisa T. Matića, direktora Zagreb Film Festivala (ZFF) da od nedjelje zatvaraju Kino Europa jer im grad Zagreb neće produljiti ugovor o najmu, od subotnjeg jutra ne prestaju reakcije na društvenim mrežama, a rano ujutro u subotu je kreiran Facebook event naziva 'Nađemo se u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa' te se očekuje okupljanje građana jer broj onih koji su izrazili namjeru dolaska raste iz sata u sat, a malo iza 12 sati prijavilo se više od 1.300 ljudi

Podsjetimo, djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje'. Djelatnicima Kina Europa, predvođenima Borisom T. Matićem, tu je prekipjelo. 'Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku', rekao je Boris T. Matić, a detaljnije pročitajte u prethodnom tekstu:

>>> Kino Europa u nedjelju zatvara vrata, Boris T. Matić: Neće nam od kina raditi narodnjački klub

  • +20
Kino Europa u proteklih je desetak godina izgradilo respektabilni program i publiku, a tamo su se održavali i brojni filmski festivali te ostala kulturna događanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na ovu naprasnu reakciju oglasili su se brojni iz javnog života. Na svom Facebook profilu glumica Judita Franković Brdar napisala je kratko i jasno: 'Ne damo!!!!!!!

Spisateljica Sanja Pilić na svom je Facebooku objavila: 'Neeeeee! Jeza. Ovo zahtijeva prosvjed. Kontinuirano uništavanje urbanih mjesta u Zagrebu. I nikom ništa. Čekam da na red dođu i kazališta jer su na zgodnim lokacijama.'

Glumica Barbara Nola također se oglasila riječima: 'Dođite, moramo zaustaviti ovo odurno uništavanje svega što vrijedi i zajedno SPASITI KINO EUROPA'.

Rada Borić, zastupnica Nove ljevice u Gradskoj skupštini objavila je: 'No pasaran! Ne damo Europu! U 19.00 pred Kinom Europa'. Podršku je izrazila i Nova ljevica te platforma zagreb je naš! i Možemo.

Tomislav Stojak, predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik u svojoj izjavi naglašava da se najnovijim događanjima oko prostora kina Europa potvrđuju višemjesečne kuloarske priče da gradska uprava prostor kina planira za neku drugu namjenu i nekim drugim, njima valjda prihvatljivijim, zakupcima. 'Sve to još jedanput pokazuje ogroman prezir aktualnih gradskih vlastodržaca prema svemu onome što oni nikako ne mogu razumijeti, a to je urbani Zagreb. Europa je očito nešto što njih užasava, jer tamo postoje pravila i u njoj ljudi pristojno i argumentirano razgovaraju i rješavaju probleme. Kino Europa nije samo obično kino, ono je mjesto tolerancije, razgovora, druženja, ono je mjesto gdje se Zagreb pokazuje onakvim kakav bi trebao biti! I bit će! Jer, vi u trenutačnoj gradskoj vlasti, vi ste samo privremeni upravitelji gradskog političkog prostora, šaneri kojima će ugovor o zakupu vrlo brzo isteći! A tada će Zagreb prodisati punim plućima i u najljepšim bojama!', izjavljuje Stojak.

Marina Andree Škop, redateljica filam 'Moj dida je pao s Marsa' koji igra u hrvatskim kinima, nevjericu zatvaranjem Europe opisala je ovako: 'Uprava Grada Zagreba zlostavlja kulturnu javnost. Odakle ideja zatvoriti kino koje posjećuje 100 tisuća posjetitelja godišnje, a iza sebe ima 11 godina sjajnog programa i ponosnu titulu Najboljeg europskog kina?'

Festival tolerancije – JFF Zagreb seli u kino Studentskog centra

S obzirom na novonastale okolnosti organizatori Festivala tolerancije – JFF Zagreb danas su izvijestili da će se svečano otvorenje toga Festivala, umjesto u kinu Europa, održat u kinu Studentski centar u nedjelju, 7. travnja, u 19 sati.

Festival tolerancije – JFF Zagreb će otvoriti film Vukodlak, uz prisustvo redatelja Adriana Paneka. Ulaz na projekciju je slobodan, objavljeno je na internetskim stranicama Festivala.

 Sav ostali program JFF Zagreb predviđen za održavanje u kinu Europa, bit će prebačen u druge prostore o čemu će organizatori naknadno obavijestiti

'Sve će izmjene biti objavljene na našoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža', navode iz Festivala tolerancije - JFF Zagreb, uz ispriku publici zbog novonastalih okolnosti.