Knjiga u fokusu

'Štivo uživo' u Teatar &TD donosi najbolje od suvremene hrvatske književnosti

05.10.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Svojevrsni je to book club u kojem javne ličnosti zajedno sa suvremenim hrvatskim književnicama i književnicima razgovaraju o njihovim najnovijim naslovima. Nakon Đurđice Ćilić i Olje Savičević Ivančević, ove subote u Teatru &TD o književnosti će razgovarati Nora Verde, Dino Pešut, Lu Jakelić i Kristijan Novak.

Prošle subote u Teatru &TD predstavljen je projekt "Štivo uživo", zamišljen kao svojevrsni book club u kojem javne ličnosti zajedno sa suvremenim hrvatskim književnicama i književnicima razgovaraju o njihovim najnovijim naslovima. U fokusu prvog ciklusa bila su djela Đurđice Ćilić („Fafarikul“) i Olje Savičević Ivančević („Standardan život“, „Zaljubljena u čitav svijet“) o kojima su s autoricama razgovarali Boris Jokić i Maja Posavec.

Urednica i moderatorica programa "Štiva uživo", pjesnikinja Monika Herceg, izabrala je četiri suvremena hrvatska književnika čija će izdanja biti predstavljena unutar ciklusa. O književnim suvremenim naslovima razgovarat će po jedan književnik iz ciklusa koji neće predstavljati svoj rad već govoriti o radu nekog od drugih autora iz ciklusa te jedna javna ličnost koja će u raspravi sudjelovati svojim specifičnim i autentičnim „neprofesionalnim” iskustvom čitanja. Jako je važno da čitamo jedni druge, poručuju organizatori, koji "Štivom uživo" na specifičan i interaktivan način oživljavaju to geslo.

„Čini mi se da ovakav koncept ipak stavlja knjigu u fokus, ne samog autora i to je ono najbitnije. Razgovor o knjizi koji uključuje i ljude izvan kruga književnosti može pak doprinijeti tome da se knjiga stavi u kontekst s real timeom, ali i da se pronađu novi čitatelji. Mislim da je bitno da radimo danas aktivno na stvaranju čitatelja, a ovakve tribine tome zasigurno pomažu," istaknula je moderatorica događanja, pjesnikinja Monika Herceg.

„Šteta je što se mladi ljudi kroz školski sustav nemaju prilike upoznati se sa blagom koje skriva suvremena hrvatska književnost. Sve tri autorice ovdje spadaju u sam vrh hrvatske suvremene književnosti“, istaknuo povodom "Štiva uživo" Boris Jokić, kojeg je kao psihologa zaintrigirao način na koji Ćilić, o čijoj je knjizi bila riječ proteklu subotu, u svojim zapisima skupljenima u knjizi "Fafarikul" govori o prijateljskim, partnerskim, bračnim i obiteljskim odnosima. "Ne sjećam se kada sam čitala takvu knjigu s kojom sam tako otvoreno komunicirala. Pisana je upravo tako: pametno, pitko i nepretenciozno. Ova knjiga oslobađa i vraća te sebi. To se meni dogodilo. S njom sam se smijala, plakala, učila i identificirala. Ne možeš puno više dobiti od jedne knjige," rekla je o knjizi Đurđice Čilić na prvom izdanju "Štiva uživo" spisateljica Olja Savićević Ivančević.

"Štivo uživo" u Teatru Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n

Đurđica Ćilić osvrnula se i na utjecaj pandemije na čitalačke navike: "Onaj koji je imao odnos prema književnosti, dodatno ga je poboljšao. Kriza nas nije suštinski promijenila u odnosu prema književnosti." Govoreći o zbirkama Olje Savičević Ivančević, gošća tribine Maja Posavec istaknula je njihov veliki emotivni naboj, koji smatra jednom od osnovnih funkcija književnosti. „Ako knjiga u meni ne budi emociju, prestajem čitati," rekla je Posavec te je i sama interpretirala jednu od pjesama iz zbirke pjesama za djecu „Zaljubljena u čitav svijet“. U pauzi između tribina nastupila je Nina Bajsić, dramaturginja, pjesnikinja i kantautorica.

Nakon Ćilić i Savičević Ivančević, Štivo uživo u subotu, 9. listopada u 17 sati ugostit će spisateljicu Noru Verde koja će s kantautoricom Lu Jakelić govoriti o Pešutovom romanu „Tatin sin“, dok će u 19 sati o njenom romanu „Moja dota“ s Kristijanom Novakom razgovarati Dino Pešut. Oko 18 sati, u pauzi će nastupiti mladi kantautor Ivan Grobenski.

Uz Moniku Herceg, autori koncepta tribina su producentica Tajana Bakota i kazališni redatelj i radijski autor Hrvoje Korbar. „Kad se govori o čitateljskim navikama u Hrvatskoj, uglavnom se kulturpesimistički govori o katastrofalnim brojkama i generalnom padu interesa za književnost. Cilj ove tribine između ostalog bio je i promijeniti tu perspektivu, dovesti u fokus one ljude koji čitaju, i gotovo calvinovski – učiniti čitatelja našim protagonistom. Zbog toga smo odlučili i da književnice i književnici neće govoriti o svojim djelima, već o djelima svojih kolega,“ istaknuo je Korbar.

Cjelokupni programi "Štiva uživo" se i snimaju, a potom su snimke dostupne na mrežnoj platformi „Shoom“ u obliku audio- podcasta. „Shoom“ je platforma za produkciju i plasman radiodramskog, dokumentarnog i drugog zvučnog sadržaja, a koji Izvan fokusa d.o.o. pokreće početkom 2022. godine. Nositelj projekta je Izvan fokusa d.o.o., u suradnji s Teatrom &TD, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija u okviru programa Godine čitanja.