'SNOVIĐENJA O LJUBAVI I POEZIJI'

U Splitu otvorena izložba Marca Chagalla

06.05.2009 u 09:40

Bionic
Reading

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici u nazočnosti više stotina posjetitelja otvorena je izložba jednog od najpoznatijih svjetskih slikara Marca Chagalla (1887.-1985.)

Izložba nosi naziv 'Snoviđenja o ljubavi i poeziji' a predstavljeno je, kako je rečeno, 76 Chagallovih radova te pedesetak grafika namjenjenih za prodaju. Bit će otvorena do 9. kolovoza.

Otvarajući izložbu, splitski gradonačelnik Ivan Kuret je istaknu kako je riječ o 'svjetskoj izložbi' zbog koje će Split ovog ljeta biti središnje mjesto na Jadranu i zbog koje će ga u iduća tri mjeseca mnogi pohoditi.

Nazočne je pozdravio i Berni Fetzer iz Švicarske koji u obiteljskoj galeriji, kako je rekao, posjeduje 500 Chagallovih djela, od kojih su na splitskoj izložbi predstavljena 33. Splitska izložba Chagallovih djela je 'velika izložba', naglasio je Fetzer.

Kustos izložbe Toni Horvatić je, među ostalim, rekao kako se iz Chagallovih radova vidi da je on bio duboko religiozan, a posebice je istaknuo dva - Križni put i Raspeće.

Otvaranje splitske izložbe Chagallovih radova upriličeno je u povodu predstojećeg Dana sv. Dujma - zaštitnika Splita koji se slavi 7 svibnja.

U prostoru splitske Stare gradske vijećnice, gdje su postavljena Chagallova djela, instalirane su posebne video kamere za nadzor, a o sigurnosti izložbe brinu zaštitatri. Postavljen je i poseban protuprovalni i protupožarni sustav. Pripreme i održavanje izložbe koštaju, po podacima Gradskog poglavarstva, oko 500 tisuća kuna.

Izložba 'Snoviđenja o ljubavi i poeziji' druga je izložba Chagallovih radova u Hrvatskoj. U Zagrebu su u Klovićevim dvorima na izložbi pod nazivom 'Priča nad pričama', otvorenoj u prosincu 2007., bila predstavljena 162 Chagallova djela.