KULTURNO DOBRO

Zavirite u čudesne vrtove Gundulićevog ljetnikovca

18.08.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Ljetnikovac Ivana Gundulića u dubrovačkom Gružu, osim arhitekturom i očuvanim interijerom, očarava prekrasnim renesansnim vrtovima. Upravo njima pozabavio se u svom posljednjem radu Stipan Ujdur, 63-godišnji umirovljenik iz Opuzena, čija je preokupacija već sedam godina izrada trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti

Među više od 120 modela koje je Ujdur dosad napravio prevladavaju motivi iz Dubrovnika i s delte Neretve, ali pozabavio se i drugim hrvatskim znamenitostima čiji su 3D modeli pronašli svoje mjesto i na mapi Google Eartha.

Svojim posljednjim pothvatom Ujdur vodi u šetnju vrtovima Gundulićevog ljetnikovca, a njih krasi bogatstvo ukrasnih biljaka i pergole s vinovom lozom.

Zavirite u čudesne vrtove Gundulićevog ljetnikovca

Na videu koji završava scenom Gundulića koji promatra s prozora, kako je rekao za DuList sam autor, radio je četiri tjedna. U rekonstrukciji mu je svojim stručnim savjetima pomagao dr. sc. Bruno Šišić, a preminuo je neposredno nakon završetka animacije.

Suradnju na projektu Gundulićevog ljetnikovca Ujdur i Šišić započeli su 2012. godine zbog prijetnje zatiranja vrijednog spomenika dubrovačke renesansne vrtne arhitekture, koji je i Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2011. godine registrirala kao zaštićeno nepokretno kulturno dobro

Naime, kako se navodi u tekstu Društva arhitekata Zagreba, zbog prijetnji uništenju sjeverne čestice preostalog dijela Gundulićevog vrta iz 16. stoljeća u Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata odlučili su stvoriti prikaz mogućeg uređenja ugroženog dijela vrta u okviru uređenja postojeće vrtne cjeline i ilustracijom probuditi savjest predstavnika investitora, Grada Dubrovnika, kako bi ih se odvratilo od vandalskog čina zadiranja u taj prastari vrt.

3D slike mogućeg uređenja vrta, prema ideji krajobraznog arhitekta Šišića, izradio je Ujdur, a suradnju su nastavili i tijekom 2014. i 2015., kada je nastala i animacija šetnje renesansnim vrtovima.