2. OŽUJKA

Žena koja razotkriva tajni život ljubavnika i večer Borisa Poljaka na ZagrebDoxu

02.03.2018 u 12:31

Bionic
Reading

Pretposljednji dan natjecateljskog programa ZagrebDox nastavlja s gustim rasporedom projekcija od jutarnjih do kasnovečernjih sati, među kojima je i pobjednik festivala DOC NYC, film 'Stranac' Nicole N. Horanyi

Danska redateljica Horanyi snimila je priču o 25-godišnjoj samohranoj majci koja na Facebooku upoznaje čovjeka svojih snova s kojim ubrzo započinje zajednički život, no suprotno očekivanju neće 'živjeti sretno do kraja života'.

Od filmova iz regionalne konkurencije prikazuju se, među ostalim, filmovi 'Isti' u kojemu redatelj Dejan Petrović kroz prikaz života u srpskim zatvorima preispituje relativnost ljudske slobode, dok će talijanski redatelj Giovanni Totaro predstaviti svoj film 'Sretna zima' o fenomenu ljetovanja na poznatoj plaži Mondello u Palermu, gdje svakog ljeta mnoge talijanske obitelji dolaze provesti ferragosto u iznajmljenim montažnim kućicama za plažu.

Tu su i bosanskohercegovački film 'Undercovered' Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić o razlozima zbog kojih sve veći broj žena u toj državi nose hidžab te makedonski film 'S ljubavlju' Ilije Cvetkovskog o profesoru biologije koji ima veliki životni san - otvoriti vlastiti muzej automobila, koje će na festivalu predstaviti sami autori.

  • +15
U Kaptol Boutique Cinema otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Crna ovca bistrička' u Kontroverznom doxu

Kontroverzni dox donosi hrvatski film 'Crna ovca bistrička' Višnje Skorin i Kristine Baticeli o ateistici odrasloj u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, koja nakon što se zaljubi u vjernika, mora odlučiti hoće li se vjenčati u crkvi ili ostati pri svojim uvjerenjima.

Egipatski redatelj Mohamed Siam će u programu TeenDox predstaviti film 'Amal' o četrnaestogodišnjoj djevojčici u potrazi za identitetom u tranzicijskoj zemlji, a rumunjska redateljica Ana Dumitrescu s publikom će razgovarati nakon projekcije njezinog filma 'Licu, rumunjska priča' u sklopu novog programa ZagrebDoxa 'U fokusu: Nova Europa', koji je pobijedio na na DOK Leipzig filmskom festivalu.

Biografski dox prikazuje film 'Jane', nagrađivanog američkog redatelja Bretta Morgana, o prvoj osobi koja je 1960. proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije, a Glazbeni globus film 'Na cesti' istaknutog britanskog redatelja Michaela Winterbottoma u čijem je fokusu britanski indie rock sastav Wolf Alice, nominiran za Grammy.

Program Stanje stvari donosi 'Lov na duhove' palestinskog redatelja Raeda Andonia o zloglasnom izraelskom istražnom zatvoru o kojem se malo toga zna, a u kojem je kao zatvorenik bio i sam redatelj.

Održat će se i autorska večer Borisa Poljaka, u sklopu koje će se prikazati tri njegova filma, 'Autofokus', 'Oni samo dolaze i odlaze' i 'Splitski akvarel'.

Dan prije dodjele nagrada festivala počinje i program Dox u gostima, u okviru kojega će se do 4. ožujka dio filmova s festivala prikazati u Osijeku, Rijeci i Splitu.