trajnica koja se lako uzgaja

Cvate čitave sezone, a otporna je na sušu i visoke temperature: Ehinacea je najljepši i najbolji izbor za ljetni vrt

30.06.2022 u 06:32

Bionic
Reading

Ehinacea je trajnica vrlo otporna na sušu i visoke temprature, a svojim izgledom unijet će puno ljepote u vrt. Naime, ako želite u ljetnom vrtu šarenilo, ali i korisne oprašivače, ova biljka je neophodan dodatak

Ehinacea je otporna trajnica koja se može naći u brojnim vrtovima i dvorištima. Ovaj cvijet vrlo je lako uzgajati, a jednom zasađena vraćat će se iz godine u godinu te vanjski prostor ukrašavati neprekidnim cvatom tijekom cijele vegetacijske sezone.

Prema riječima Zolene Quindoy, hortikulturistici u Yardzenu, najpoznatija je ljubičasta ehinacea, iako je uzgojem hibrida s vremenom kreirane sorte u rasponu od crvene, narančaste, žute, bijele, pa čak i višebojne nijanse. Većina sorti je visoka između 60 i 120 cm i čine veseli su dodatak mješovitim višegodišnjim biljkama posađenim uz rubove vrta, gdje će cvjetati od ljeta pa sve do pojave prvog mraza.

Iako će ovo cvijeće zasigurno dodati šarenilo vašem vrtu, ono također čini izvrsno rezano cvijeće. Osim toga, rezanje nekoliko cvjetova za vazu ehinaceu će potaknuti na veću proizvodnju cvjetnih pupova. Ehinacea je pogodna za brojne oprašivače te će u vrt privući ptice, leptire i pčele koji će pak pridonijeti njezinom samosijanju za iduću godinu.

Kako uzgajati ehinaceu

Ova biljka otporna je sušu i visoke temperature, što ih čini lakim za uzgoj čak i za vrtlare početnike. Ehinacea najbolje uspijeva na punom suncu i cvjeta za otprilike 60 do 90 dana. Prilikom sadnje važno je pripaziti da je zasadite negdje gdje će imati puno svjetla. Ehinacea najbolje uspijeva na puno suncu (mjestu s najmanje 6 sat sunca na dan) i u dobro dreniranom tlu, ali će također podnositi tešku glinu, pa čak i plitka, kamenita tla. Kada se prilagode nakon sadnje ove biljke će također odlično podnositi sušna razdoblja. Kako bi vaše biljke rasle i cvale u punom sjaju, stručnjaci preporučuju dodavanje malo gnojiva svakog proljeća.

Kako posaditi ehinaceu

Želite li posaditi ove trajnice u vlastitom vrtu, nabolje je pričekati dok ne prođe posljednji mraz, a zatim posijati sjemenke u otvoreno, dobro izloženo tlo koje je prekriveno s pola centimetra zemlje za cvijeće. Za ranije cvjetanje, čak ih možete posaditi u zatvorenom prostoru oko šest do osam tjedana prije posljednjeg sezonskog mraza. Kada biljke dosegnu visinu od 5 cm, mogu se prorijediti ili presaditi van.

Ako planirate uzgajati ovo šareno cvijeće u loncima na balkonu ili terasi, svakako se pobrinite da imaju dovoljno mjesta. Ako ih sadite u lončanice, imajte na umu da ehinaceje najbolje uspijevaju u onima većim od 60 cm. Kada je riječ o sadnji, također možete izbjeći sadnju sjemena i odmah kupiti odrasle biljke.